avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt unicul moștenitor al unchiului meu decedat, care ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt unicul moștenitor al unchiului meu decedat, care era parte în câteva procese civile. Care sunt obligațiile mele? Nu doresc să mă implic, pot fi obligat să le continuu?

Bună seara,

Sunt unicul moștenitor al unchiului meu decedat cu câteva luni în urmă. Acesta avea calitatea de intervenient în numele altei persoane, respectiv de intimat reclamant în două procese aflate pe rolul Tribunalului Ilfov.

Personal, nu doresc să mă implic în aceste procese, întrucât nu cunosc niciun detaliu referitor la acțiunile respective. Pot fi obligat să le continui?

Mulțumesc!
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 22:55, 31 Ianuarie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

dupa ce acceptati mostenirea unchiului dvs dobanditi calitatea de mostenitor al acestuia si veti putea decide ce veti face in dosarele respective. acolo unde unchiul era intervenient - cel mai probabil veti putea renunta. Unde este parat, judecata continua cu dvs in locul unchiului.
In orice caz, nu trebuie sa va faceti griji caci daca dvs veti fi obligat in locul unchiului la diverse plati acestea, insumate, nu pot depasi valoarea bunurilor pe care le-ati mostenit. Prin urmare, trebuie sa faceti un calcul si sa vedeti cam ce valoare au bunurile mostenite versus valoarea litigiilor in care unchiul era parte urmand sa evaluati daca merita sa acceptati succesiunea sau sa renuntati la ea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mulțumesc pentru răspuns, domnule avocat!

Am deja certificatul de moștenitor și vă spun sincer că nu am știut numărul proceselor și nici conținutul acestora până cu jumătate de an în urmă (după eliberarea certificatului), când am fost contactat de avocata care îl asista pe unchiul meu. Consider că prezența mea ca parte în aceste cauze este irelevantă, întrucât nu cunosc aproape nimic din ceea ce ar putea servi unor decizii juste ale instanțelor respective.

Mai mult, am fost amenințat telefonic de către o altă persoană care este parte în aceste cauze, în scopul de a continua să mă implic. Persoana cunoștea numărul meu de telefon de la unchiul meu, nu însă și adresa mea. Presupun că prin anexarea la dosarele respective a răspunsului cabinetului notarial, solicitat de instanțe pentru introducerea mea în cauze, dar și a citațiilor pe care le-am primit, adresa mea este acum cunoscută și acelei persoane. Oare aici nu trebuie să se aplice prevederile în materie legală privind protecția datelor cu caracter personal?
Buna seara,


Va sfatuiesc sa nu tratati problema cu superficialitate. Nu se pune problema de a fi obligat sau nu sa continuati un proces.
Dvs. sunteti mostenitorul persoanei care a avut calitatea de intimat-reclamant in cele doua procese, iar acum in calitate de mostenitor efectele acestor procese, fie ele favorabile sau nu, le veti suporta patrimonial dvs.
Acest lucru se intampla intrucat, in calitate de mostenitor sunteti succesorul in drepturile si obligatiile persoanei pe care ati mostenit-o, inclusiv in ceea ce priveste drepturile si obligatiile procesuale.

Intrucat aveti calitatea de intimat-reclamant, inseamna ca procesele se afla in faza de judecata a apelului sau recursului iar apelul/recursul a fost declarat de partea adversa. Intimat este denumirea juridica a paratului in caile de atac.

In calitate de intimat-reclamat nu puteti formula cerere de renuntare la judecata apelului sau recursului pentru ca acest drept este recunoscut de lege numai apelantului/recurentului, potrivit art. 406 alin. 5 CPC, deoarece el este cel care a formulat calea de atac si, in consecinta. doar el poate renunta la ea.

Ceea ce puteti face este sa nu va aparati in proces, dar acest fapt nu va este favorabil, intrucat exisat sanse foarte mari sa pierdeti procesele si in functie de obiectul acestora sa fiti obligat la ceea ce se va stabilit prin hotararile judecatoresti care urmeaza sa fie pronuntate, plus obligatia de a plati cheltuielile de judecata .

Sfatul meu este sa vedeti care este obiectul celor doua procese si in functie de acest fapt, sa hotararti in cunostiinta de cauza daca va veti apara sau nu in aceste dosare.


Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sfatul primit anterior este util de urmat,conteaza mai putin ce va doriti dvs la acest moment i,important este sa monitorizati dosarele respective pt a estima ce puteti pierde în cazul unor soluții defavorabile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model de declaratie renuntare la judecata clara56 clara56 Vreau sa vad un model de declaratie pe propria raspundere ca renunt la o actiune aflata pe rolul unei instante (vezi toată discuția)
Cerere de interventie ni_leta ni_leta Buna seara Am o nedumerire. - paratul , ( la fond) formuleaza cerere reconventionala, dupa care renunta la ea si o califica in cerere de interventie in ... (vezi toată discuția)
Buna seara! care este rolul unei persoane intervenient intr-un ... leonardy44 leonardy44 buna seara! care este rolul unei personae -intermitent intr un dosar? multumesc! (vezi toată discuția)