avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inundatie- ce poate face asociatia de proprietari?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inundatie- ce poate face asociatia de proprietari?

Buna ziua!

Sunt in situatia in care unul din vecinii de sus ma inunda in baie de mai mult de 3 luni. Deja si faianta incepe sa cada, sa nu vorbim despre tavan, care este dezastru, zilnic curat cada si tot cade tencuiala.
Am incercat sa vorbim cu vecinii de sus, fiecare afirma ca nu de la el este problema. Am scris o cerere catre asociatia de proprietari, pentru a lua masuri, conform legii 230/2007, art 17.
Asociatia de proprietari a pus un anunt in bloc pentru ca cel de la care a pornit inundatia sa ia masuri in aceasta privinta.
Astazi am fost la asociatie, deoarece nimeni nu a reparat nimic, la mine in baie deja curge apa, iar la asociatie mi-au zis ca nu mai au ce sa faca.
Intrebarea mea este ce pot sa fac in situatia aceasta? Unde pot sa depun plangere? Si pe baza carui articol?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:22, 31 Ianuarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asociatia are obligatia sa aduca instalator autorizat si sa faca verificari la fiecare etaj pentru depistarea si remedierea problemei.
Reveniti cu adresa scrisa catre presedinte. Cititi legea 196/2018.

Ar fi bine sa va faceti si o asigurare la apartament care sa acopere inclusiv astfel de riscuri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1-Informati-va temeinic,l nr 230/2007 a fost abrogata din septembrie 2018
Actualmente opereaza disp L nr 196/2018
2-Anterior demersurilor impotriva partii responsabile in remediere defectiune,este obligatoriu sa identificati statutul instalatiei care genereaza si favorizeaza inundatia
Poate fi vorba despre instalatie parte comuna si raspunde exclusiv asociatia de proprietaru sau deficienta poate sa fie la nivelul instalatiei individuale si raspunde exclusiv proprietarul apartamentului
3-notificati oficial asociatia de proprietari prin preprezentant legal sa dispuan masurile legal prevazute pentru identificare deficienta -sub sanctiunea obligarii la plata a cheltyuielilor afarente solutionarii in instanta de judecata

LEGEA nr. 196 din 20 iulie 2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor (Noua lege a asociatiilor de proprietari care inlocuieste Legea 230/2007)


(4)In cadrul proprietatii individuale, proprietarul are obligatia sa pastreze si sa intretina in stare de functionare si siguranta spatiile interioare, echipamentele si instalatiile din dotarea tehnica a proprietatii individuale, respectiv instalatiile sanitare, de incalzire, canalizare, alimentare cu energie electrica, gaz, apa, precum si altele de aceasta natura, pe cheltuiala sa, astfel incat sa nu aduca prejudicii celorlalti proprietari din condominiu.
(5)Daca proprietarul unei locuinte ori al unui spatiu cu alta destinatie provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau din proprietatea individuala a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligatia sa repare stricaciunile sau sa suporte cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

Am gasit asta in lege, insa nu scrie cum ma poate ajuta asociatia de proprietari in cazul in care nu putem sa identificam de unde este scurgerea. Ma puteti ajuta cu partea aceea din lege? Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De la bun inceput am precizat
Anterior demersurilor impotriva partii responsabile in remediere defectiune,este obligatoriu sa identificati statutul instalatiei care genereaza si favorizeaza inundatia

Conditionat de prioritatile dv,puteti fie sa asteptati daca se sensibilizeaza cineva sa solutioneze sau dv sa demarati actiuni concrete pentru identificare statut instalatie responsabila
Un instalator priceput se poate pronunta dupa prejudiciile din proprietatea dv daca este vorba despre instalatie parte comuna sau individuala

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate fi obligată asociația de proprietari să se implice în rezolvarea unei probleme cu un locatar cu probleme psihice, care inundă atât toată coloana, cât și scara blocului? Vlad M. Vlad M. Buna ziua. As dori sa stiu cateva aspecte despre competentele si obligatiile Asociatiei de proprietari in rezolvarea unei spete pe care o voi prezenta mai ... (vezi toată discuția)
Proces Oana onuta Oana onuta Cat ar dura un proces daca am dat o vecina in judecata pt afectarea blocului mai exact țeavă de apă rece din casa ei e spartă și nu dorește să o repare ... (vezi toată discuția)
Inundatie de la vecini marinica71 marinica71 locuiesc la bloc la et 1 din 4.vecinul meu de deasupra are instalatia de apa stricata si tavanul meu este umed si a incaput sa cada bucati din el.acelasi lucru ... (vezi toată discuția)