avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general dividende firma cu activ.suspendata
Discuție deschisă în Contabilitate în general

dividende firma cu activ.suspendata

Cum procedez din punct de vedere contabil si bancar cu impozitul pe dividendele anului 2009, in conditiile in care firma respectiva isi suspenda activitatea cu 01.01.2010.
Cum procedez cu inregistrarea retragerii dividendelor si achitarea impozitului aferent?
Cel mai recent răspuns: LUST EXPERT , Consultant fiscal 13:59, 18 Noiembrie 2009
dividendele repartizate prin hotarare AGA trebuie platite pana la 31 dec anul curent , declarati in decl 100 impozitul pe dividende si virati in luna urmatoare retinerea impozitului pana in 25 a lunii urmatoare retinerii, a-ti putea retine in luna noiembrie impozitul pe dividende , platiti dividende, ori prin caserie sau banca si virati pana la data de 25 decembrie inclusiv impozitul pe dividende
Conform OUG 109/2009
“(3) Impozitul pe dividende care trebuie retinut se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul. În cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.”
Conditia esentiala pentru a se putea împarti dividendele este existenta profitului, stabilita la sfârsitul exercitiului financiar, prin întocmirea situatiei financiare anuale. Daca nu exista profit, nu pot fi distribuite dividende actionarilor, în caz contrar dividendele fiind fictive. Potrivit art. 73 din Legea nr. 31/1990, administratorii sunt solidar raspunzatori fata de societate pentru existenta reala a dividendelor platite.
În urma mentionarii exprese în cuprinsul art. 67 din Legea nr. 31/1990 a platii dividendelor din profitul determinat pe baza situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar încheiat, a devenit clar ca încasarea de dividende se poate face numai dupa încheierea exercitiului financiar si aprobarea situatiei financiare anuale de catre Adunarea Generala a Actionarilor (de regula, în primele patru luni ale anului urmator celui pentru care se platesc dividendele), numai atunci putându-se determina existenta profitului, respectiv înregistrarea de pierderi.
Deci nu puteti ridica dividentele in avans.
De aici rezulta ca puteti suspenda activitatea firmei dupa reparizarea legala a dividentelor si achitarea impozitului aferent

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dividende si costuri Mario-100 Mario-100 Care sunt costurile aferente dividendelor si ordine in care acestea se aplica in 2011, eu stiu asa: Profit brut -16% = profit net Parte din profitul net ... (vezi toată discuția)
Contabilitate liliana alba liliana alba buna ziua, am o societate care are profit nerepartizat din 2007, acum patronul vrea dividende, cu ce cota impozitez acestea cu 10 sau 16%?persoana juridica ... (vezi toată discuția)
Dividende 2016 cristipetre cristipetre persoana fizica care are venit din dividente plateste impozit pe venit ? ce impozit platesc la dividentele anilor anteriori 2010- 2015 daca urmeaza sa le iau ... (vezi toată discuția)