#-ogat mi-am adus aminte. ma refeream la conditia formei autentice.
sa presupunem ca A are un teren si nu un apartament si concomitent cu actul de vanzare cumparare( simulat), incheie si un act de donatie.poate sa faca asta ?poate exista simulatie? ma gandesc: cum face doua acte autentice pe acelasi bun?aste nu inteleg: practic se poate?
pai da. poate sa faca. nu e si legal dar clar e ca poate. Si de cele mai multe ori, in practica, nu se incheie un act autentic de donatie ci se simuleaza doar pretul ( adica vanzatorul declara la notar, in momentul intocmirii contr. de vanz-cumparare, ca a primit pretul stipulat in contract dar de fapt el nu a primit nimic ci a dat gratis bunul, terenul etc. pretinsului cumparator). Tot simulatie e.
Si daca vrea... proprietarul poate face f. multe acte pe acelasi bun si toate la notar (daca notarul accepta, dar poate sa se duca la notari diferiti). Intrebarea e care act e valabil si cine devine proprietar? Pai cel care apuca primul sa-l inscrie in CF (daca e imobil). Si daca il inscriu toti in CF in aceeasi zi ? Atunci clar se considera proprietar cel care, asa cum spuneam, si-a inscris bunul in CF si are imobilul in POSESIE. Daca e bunul mobil .. atunci cel mai smecher e cel care il poseda. :D
Parerile sunt impartite atunci cand se vinde un imobil ( in afara de terenuri) prin act sub semnatura priva6ta si totusi e de fapt o donatie (nu se incaseaza si nici nu se cere pretul). Se pune problema .. in ipoteaza in care actul public se anuleaza prin actiunea in simulatie .. atunci actul secret e valabil ? Adica e valabila donatia care s-a facut prin act sub semnatura privata stiindu-se conditia formei autentice? Aici e de discutat .. si asa cum spuneam .. viziunile sunt diferite ..
Tu ce parere ai ?