avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Evaluare autoturism nou
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Evaluare autoturism nou

Buna ziua,

Am incheiat procesul de divort (eu sunt reclamantul) si acum urmeaza partajul. As avea 2 intrebari la dvs.:
- am achizitionat impreuna cu fostul sot un autoturism nou in anul 2008 (certificatul de inmatriculare este pe numele meu)...mai trebuie sa se faca expertiza si la acesta odata ce nu a fost livit, a avut asigurare CASCO si exista factura din care reiese suma cu care a fost cumparat ? Pot cere sa se evalueze la pretul stabilit de catre asiguratorul CASCO (cei de la asigurari au grile de evaluare in functie de vechime, pretul de nou, etc.)?
- evaluarile se fac raportate la moneda nationala RON sau EURO ?

Va mai fi supus partajului un apartament cu 2 camere...care va fi pretul de referinta al acestuia...in functie de ce grila ?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
loanabelciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 15:24, 18 Noiembrie 2009
loanabelciu a scris:
partaj:
- am achizitionat impreuna cu fostul sot un autoturism nou in anul 2008 ...mai trebuie sa se faca expertiza si la acesta Pot cere sa se evalueze la pretul stabilit de catre asiguratorul CASCO (cei de la asigurari au grile de evaluare in functie de vechime, pretul de nou, etc.)?
- evaluarile se fac raportate la moneda nationala RON sau EURO ?
- un apartament cu 2 camere...care va fi pretul de referinta al acestuia...in functie de ce grila ?

Buna ziua,
Toate bunurile partajabile trebuie evaluate la data partajului.
Bunurile (mobile sau imobile) se evalueaza la pretul pietii din data de referinta, nu dupa "grile" sa cu "preturi de referinta", de catre un expert judiciar agreat de MJ, avand specializarea corespunzatoare.
Evaluarile se fac in moneda nationala, eventual cu aratarea echivalentului in valuta.
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov
Cum isi aleg evaluatorii pretul pietei la data respectiva ?
Din mass-media, anunturi internet, etc. ?...sau sunt instiintati periodic de cineva (intern).
Multumesc.
Evaluatorii nu isi aleg preturile ei evalueaza bunurile tinand cont de valoarea de piata.
Definitia Valoarii de piată este : suma estimată pentru care o proprietate va fi schimbată, la data evaluării, între un cumpărător decis si un vânzător hotărât, într-o tranzactie cu pret determinat obiectiv, după o activitate de marketing corespunzătoare, în care părtile implicate au actionat în cunostintă de cauză, prudent si fără constrângere.

In cazul ambelor bunuri , cel mobil si cel imobiliar , valoarea de piata va fi stabilita la data depunerii actiuni.
Valoarea va fi exprimata in Ron si(sau) intr-o moneda de circulatie internationala .

La evaluarea autoturismului se porneste de la valoarea de nou a autoturismului. La aceasta se aplica diminuari sau majorari in functie de datele concrete existente la data evaluarii. Evaluarea se face in moneda nationala.
Va doresc succes!!!
ing. Ioan Ciobanu - expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Analiza: "valoare de circulatie" versus "valoare de piata" legalmgm legalmgm Buna ziua Cu toate că nu este cea mai importantă problemă, vă rog să comentaţi următoarea stare de fapt: In ultimii cca. 7-8 ani, Ministerul ... (vezi toată discuția)
In atentia avocatiilor pledanti: confuzia intre notiuni. denaturarea realitatii. valabilitatea raportului de expertiza judiciara. legalmgm legalmgm O prima consecinta a confuziei intre notiunile de \"valoare de circulatie\" si cea de \"valoare de piata\". Statistic vorbind, avocatii pledanti au observat ... (vezi toată discuția)
Expertiza auto? AnaAma2015 AnaAma2015 valoarea de circulatie a unui autovehicul se stabileste de expertul tehnic auto? (vezi toată discuția)