Doresc sa achizitionez un auto din Germania. Acolo achit contravaloarea lui cu TVA sau fara TVA? Daca se achita cu TVA mai platesc TVA in tara sau care este procedura?
Trebuie sa faceti precizari in ceea ce priveste calitatea dvoastra (pers fizica, pers juridica platitoare sau nu de tva), daca autoturismul este nou sau vechi si, daca sunteti persoana juridica, destinatia pt care-l achizitionati.
Daca sunteti pers juridica neplatitoare de tva mai trebuie precizat si valoarea achizitiei.
chiar daca iondir nu a facut precizarile de rigoare, am sa prezint variantele posibile, poate mai citeste si altcineva interesat de acest subiect:
achizitia de auto SH este facuta de :
1. X = persoana fizica neimpozabila (deci neinregistrata in scopuri tva) - se plateste tva in germania
2. X = persoana juridica sau persoana fizica autorizata neinregistrata in scopuri tva - se plateste tva in germania daca autovehiculul are valoarea sub 10.000 euro, iar daca acesta are valoarea mai mare de 10.000 euro, X trebuie sa se inregistreze in scopuri tva pt achizitii intracomunitare, inainte de efectuarea achizitiei, conform art 153^1 Cod Fiscal si sa depuna decontul special de taxa la administratia financiara
3. X = persoana juridica sau persoana fizica autorizata inregistrata in scopuri tva conform art. 153 cod fiscal, achizitia este taxabila in romania, inregistrandu-se ca taxare inversa 4426 = 4427, iar apoi in functie de scopul achizitiei, tva se include sau nu in costul mijlocului fix, 2133 = 404,4426
daca autovehiculul este nou, operatiunea se taxeaza in romania, conform art. 126, alin 3 lit b cod fiscal
persoanele impozabile inregistrate in scopuri tva procedeaza cf punctului 3 de mai sus, iar celelalte depun un decont special de tva pentru autovehicule noi, inainte de inmatriculare, conform art 156^3, alin 3 cod fiscal.
sper ca m-am facut inteles, iar dava am omis ceva, va rog sa completati!