avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Acționare în judecată firmă broker bursă din ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Acționare în judecată firmă broker bursă din Cipru pentru reținere fonduri

Sunt in următoarea situație:

Pentru a putea tranzacționa pe piata Forex, am deschis un cont persoana fizică și am transferat in 2014 o sumă la brokerul de bursă IronFX din Cipru.
În 2015 am aflat ca firma respectiva de brokeraj nu mai onorează retragerile de fonduri initiate de clienți. De îndată am închis toate tranzacțiile deschise și în derulare, și am decis să retrag capitalul rămas (mai mică decât cea pe care am depus-o..) și am inițiat un transfer de retragere.
Din păcate zvonurile sau adeverit, și au trecut zile, săptămâni, luni însă tranzacția nu a fost procesata, iar la emailurile insistente pe care le-am trimis celor de la IronFX in prima instanta am primit doar răspunsuri cum că se afla in lantul de procesare, pe urma cum că fiecare cerere trebuie analizată să nu fie ceva abuziv, sau că sunt foarte multe cereri etc-etc, iar într-un târziu după câteva luni, în ianuarie 2016 mi-sa răspuns sumar, -și evident fără nici un document justificativ- cum că am încălcat prevederile din Termeni și condiții etc. In mod viclean NU au menționat cum că nu vor sa-mi elibereze fondurile din cont, doar că i-și mențin dreptul de a lua măsuri pe cale juridică. Acest mesaj viclean a fost trimis către foarte multi investitori-traderi care nu puteau retrage sumele respective, iar după acesta nu au mai răspuns la nici un email!

Desigur am înregistrat o plângere la CYSEC, autoritatea de supraveghere financiară din Cipru, care a transferat cazul către Financial Ombudsman din Cipru....

Conform legi ei trebuiau sa decidă in 6 luni de la înregistrarea plângeri, in mod exceptional sa prelungească investigația cu încă maximum 3 luni. Cu toate astea la emailurile prin care am solicitat informații în legătura cu starea și situația investigației, mi-au răspuns ca au foarte mult de lucru, sunt multe sesizări etc-etc...tergiversare crasă ce mai...

Abia după mai mult de doi ani!, in martie 2018, mi-au trimis un răspuns nefavorabil deoarece au primit o "informare" de la IronFX cum că eu sunt înregistrat la brokerul respectiv și în calitate de Introducing Broker (un fel de partener de intermediere pentru serviciile lor), deci ofer servicii similare cu cea pentru care am depus plângerea, și în consecința în acest caz situația mea nu se încadrează in jurisdicția lor, drept pentru care au încheiat investigația definitiv! Și dacă doresc pot să-i acționez în instantă pe cei de la IronFX. (pe timpul așa zisei investigații făcute de Financial Ombudsman, eu NU aveam voie să chem in judecată firma IronFx împotriva căreia am formulat plângerea, deoarece in cazul respectiv investigația lor automat se încheia...)

Evident acesta este un alt truc celor de la IronFX pentru a tergiversa cazul, deoarece majoritatea celor care au deschis cont la ei prin 2014 au primit acest statut de I.B, și oricum nu are absolut nici o legătura!
Iar in cazul meu desigur oricum nu sa înregistrat nici o activitate de intermediere! Menționez ca brokerul respectiv a primit o amendă de peste 300 000 Euro de la Cysec, în urma miilor de plângeri depuse, însă acesta a fost doar praf în ochi, doar cât să se demonstreze ca autoritatea veghează!

In fine, întrebarea mea este dacă există posibilitatea de a acționa in judecată firma respectivă aici in Romania? Dacă da, care sunt pași care trebuie parcurși, cui și unde trebuie sa ma adresez legat de aceasta situație? Doresc sa inițiez acesta procedură pe cont propriu. Menționez ca am citit pe forumuri legate de acest subiect cum că sunt pe rol deja procese in Ungaria, Italia etc, însa nu sunt sigur de modul in care acestea au fost demarate.

Daca sunt necesare și alte informați pentru a primi un răspuns concret și la obiect, sunt gata sa le furnizez...desigur în cazul în care le am.

Evident orice tranzacție pe bursa este riscantă, însa situația asta nu are legătura cu tranzacții bursiere nereușite, ci este vorba despre un furt grosolan la care asistă autorități ai statului dintr-o țară din EU!

Mulțumesc.

Alte discuții în legătură

Prejudiciu pe piata de capital mesajprivat mesajprivat Am fost prejudiciat de catre SSIF BROKER S.A. dupa cum urmeaza: 1. In primul rand, acuz lipsa de informare. Societatea de intermediere financiara SSIF ... (vezi toată discuția)
Impozitare dividende bursa gcazaciuc gcazaciuc Buna ziua, Sunt incepator in domeniul investiilor pe bursa si nu am gasit un raspuns la urmatoare intrebare: Am investit anul trecut o suma de bani in ... (vezi toată discuția)
Contract de intermediere financiara mesajprivat mesajprivat Am fost prejudiciat de catre SSIF BROKER S.A., dupa cum urmeaza: 1. In primul rand, acuz lipsa de informare. Societatea de intermediere financiara SSIF BROKER ... (vezi toată discuția)