avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am vândut unui prieten o mașină cu numere roșii ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am vândut unui prieten o mașină cu numere roșii expirate de 2 ani mințindu-l că mai sunt valabile o zi, și a fost prins de poliție. A rămas fără permis, are dosar penal, ce se poate întâmpla mai departe cu noi?

Bună ziua, acum o luna am achiziționat un autovehicul cu numerele expirate. Am vrut sa vând mașina unui prieten, eu mai iresponsabil iam spus ca mai sunt valabile 1 zi doar pentru a scăpa de ea. Am facut programare la înmatriculări pentru a scoate un set de numere Roșii. El știind ca expira abia într-o zi, sa urcat la volan și a fost prin de un organ de politie. Mașina nu este pe numele meu și eu încă nu am fa ut contract cu prietenul meu. În momentul când a fost la secție ii sa anulat permisul și ii sa făcut dosar penal. El are 19 ani are permis de 5 luni fără antecedente. Întrebare e ce se poate întâmpla mai departe în legătură cu el dar și cum mine, deoarece eu lam băgat în rahat...orice răspuns este bine venit. Eu am fost la politie și am recunoscut iam spus ca mașina e a mea dar miau spus ca nu au nimic cu mine. Însă sunt îngrijorat pentru amândoi. Mulțumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Nu i s-a anulat permisul, doar in cazul unei condamnari definitive se anuleaza.
Permisul este retinut pe durata cercetarilor. Daca este vorba de numere provizorii expirate trebuia sa-i elibereze dovada cu drept de circulatie, daca dovada este fara drept de circulatie, probabil s-a retinut ca numerele sunt false.
Numerele nu sunt false, dar însă sunt expirate. Care sunt consecințele mai departe? Sau dacă puteți sa îmi explicați puțin mai detaliat. Sunt îngrijorat și pentru mine pentru ca am încredințat mașina dar mai ales pentru el. Mulțumesc.

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Nu i s-a anulat permisul, doar in cazul unei condamnari definitive se anuleaza.
Permisul este retinut pe durata cercetarilor. Daca este vorba de numere provizorii expirate trebuia sa-i elibereze dovada cu drept de circulatie, daca dovada este fara drept de circulatie, probabil s-a retinut ca numerele sunt false.

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e vorba de numere false, ci de un autovehicul neinregistrat, fapta prev.de art. 334 Noul Cod penal, care se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 3 ani sau cu amenda.
Dvs. l-ati indus in eroare pe cumparator, dar raspunderea penala o poarta el, pentru ca este obligat sa cunoasca prevederile legale in vigoare. In lipsa unei autorizatii de circulatie valabila care sa corespunda numerelor, nu era suficient ca "i-a spus cineva ca e ok".
Faptul ca ati mers la politie si ati declarat in favoarea lui, ii va beneficia la individualizarea pedepsei si daca nu are antecedente, e posibil sa scape cu o amenda.
Pt dvs nu aveti de ce sa fiti ingrijorat, doar sa va cereti iertare ca l-ati mintit, daca aveti mustrari de constiinta.
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2019
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Va mulțumesc din suflet pentru pentru răspunsuri. Apreciez enorm. Va urez o zi buna.

Ana-Maria Dutescu a scris:

Nu e vorba de numere false, ci de un autovehicul neinregistrat, fapta prev.de art. 334 Noul Cod penal, care se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 3 ani sau cu amenda.
Dvs. l-ati indus in eroare pe cumparator, dar raspunderea penala o poarta el, pentru ca este obligat sa cunoasca prevederile legale in vigoare. In lipsa unei autorizatii de circulatie valabila care sa corespunda numerelor, nu era suficient ca "i-a spus cineva ca e ok".
Faptul ca ati mers la politie si ati declarat in favoarea lui, ii va beneficia la individualizarea pedepsei si daca nu are antecedente, e posibil sa scape cu o amenda.
Pt dvs nu aveti de ce sa fiti ingrijorat, doar sa va cereti iertare ca l-ati mintit, daca aveti mustrari de constiinta.

Nu am inteles, vi s-a eliberat dovada cu drept de circulatie sau nu?

Alte discuții în legătură

Permis numere false și neimatriculat Mariusionut1 Mariusionut1 Sa trăiți am fost oprit in trafic pe data de 17-01-2017 cu un auto cu numere false și neimatriculat in brief mare și mic scria numerele false care erau și ... (vezi toată discuția)
Oug 195/2002 art.85 ContSters54823 ContSters54823 Lucrez şofer la o firmă privată pe un matiz. Zillele trecute când am ajuns la garaj, şeful mi-a zis să las maşina pe care lucrez şi să iau o maşina ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni posibile ioana_livia ioana_livia buna seara. o persoana conducand cu numere rosii expirate la masina, a fost prins in trafic. I s-a facut dosar. ce sanctiuni poate primi? Multumesc (vezi toată discuția)