avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mama mea suferă de schizofrenie, iar o vecină a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mama mea suferă de schizofrenie, iar o vecină a profitat de boala ei și a determinat-o să-și golească contul de economii. Despre ce e vorba în acest caz: înșelăciune sau escrocare a unui bolnav psihic?

Problema Juridica: Buna ziua mama mea a lucrat in italia cativa ani,la intoarcere si-a depus economiile la banca apoi la scurta perioada de timp a manifestat tulburari psihice ce au culminat cu internarea la psihiatrie unde i sa stabilit diacnosticul de schizofrenie .Pe biletul de iesire din spital i sa prescris tratament pe care a refuzat sa il urmeze si a inceput sa consume alcool si cafea in cantitati destul de mari,lucruri interzise de medici la acea boala.

La externare locuia cu fratele meu iar in perioada imediat urmatoare sa inprietenit cu o vecina de bloc si ia consumatoare de alcool iar la scurt timp la dat afara din casa pe fratele meu motivand gestul prin faptul ca acesta îi fura bani din banca ,actele ,ca o bate etc desi pe coturile din banca nu era inputernicit nimeni .

A urmat o perioada in care vecini din bloc ne tineau la curent cu ce se intampla si anume ca i-si cumparau zilnic alcool cu sacosele pe care le transportau una de o toarta si una de o toarta si diverse grozavii.Am incercat sa iau legatura cu mama sa stau de vorba cu ia dar au fost in zadar toate incercarile pentru ca nu voia sa i-mi raspunda la usa .

Toate acestea au inceput prin luna august iar la inceputul ierni a venit la mine evident obosita nemancata si cu o poveste fara noima din care am tras concluzia ca ceva a intervenit in prietenia maicami cu vecina dar nu am inteles prea bine ce .Am conduso la domiciliul ei i-am cumparat de mancare pentru cateva zile,iar cand am ajuns la ea acasa am constatat ca i-si schimbase caloriferele cu unele mai inferioare si mai disparusera din lucrurile din casa .

Întrebata de mine ce sa intamplat mi-i spus ca fratele meu sa ocupat de toate acestea de si eu am tinut tot timpul legatura cu acesta si binenteles nu stia nimic .La inceputul luni decembrie si-a pierdut sau ia fost furat portofelul cu documentele si cardul bancar cu care i-si incasa pensia ,am ajutato cu alimente si cele necesare 2 luni rugandune de ia sa mearga sa i-si faca buletinul dar nu a mers pana cand am reusit sa i-mi iau concediu sa merg cu ia sa i-si faca actele .Am mers inpreuna la banca unde avea pensia si economiile sa i-si scoata bani si sa intrebam de economii si daca sau efectuat tranzactii cu cardul pierdut .

Surpriza a fost sa constatca are contul de economii gol ,din aproximativ 10000 de euro.Dupa plecarea de la banca am intrebato de bani si mi-a spus ca îi daduse vecinei sa i-si acite intretinerea pe motiv ca era restanta cu o suma mare si sa nu isi piarda casa .Am stat de vorba cu aceasta din urma de fata cu mama iar aceasta a confirmat ca i sau dat bani dar ca ia inapoiat dar mama a infirmat cele spuse de vecina si tot ia a sfatuito sa i-si schimbe caloriferele.Ce ar fi de facut in situatia aceasta ? Se mai poate face ceva petru recuperarea macar partiala a banilor.

Exista vreo lege sa condamne faptul ca vecina a profitat de boala ei si ca a antrenato pe mama la consumul de alcool si a pacalito sa îi dea toate economiile Va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 3 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Pavel1987 , utilizator 20:07, 3 Februarie 2019
Ca a antrenat-o sa consume alcool nu exista nici o lege. Dar fapta de a-i lua cei 10.000 euro este furt. Faceti-i plangere penala.
Dar nu ia furat a pacalito sa îi scoata din banca sa îi dea fara un contrct fara nimic

Ana-Maria Dutescu a scris:

Ca a antrenat-o sa consume alcool nu exista nici o lege. Dar fapta de a-i lua cei 10.000 euro este furt. Faceti-i plangere penala.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici nu stiu daca sa va raspund. Banii sunt la mama dvs? Daca nu, inseamna ca vecina i-a furat, indiferent ca a pacalit-o, nu a pacalit-o sa ii scoata din banca.
Sunt curios sub ce considerente cum ati incadrat aceasta fapta ca fiind furt?
I-a sustras din locuinta/buzunar/geanta? A folosit violenta pentru a o convinge sa ii predea banii?
Din punctul meu de vedere, daca faptele de mai sus sunt cat de cat conforme cu realitatea, este o inselaciune in forma simpla.
In speta, a mintit-o ca va folosi banii pentru plata intretinerii/caloriferelor si si-a insusit respectiva suma de bani.
Din pacate, avand in vedere circumstantele de mai sus ... cred ca este imposibil de dovedit si respectiv, de recuperat banii in cauza.
Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa scap de o escroaca Nelica Nelica am o problema incredibila. Mama mea este bolnava diagnosticata cu dementa mixta si are gradul II de handicap. Boala este pe fondul consumului de alcool. ... (vezi toată discuția)
Recuperare locuinta si bani ccclyon ccclyon Buna ziua. Povestea incepe asa. Suntem doi frati. In anul 1996 parintii mei au vandut un apartament fratelui meu mare prin act de vanzare cumparare cu ... (vezi toată discuția)
Furt intre soti Irina24 Irina24 Buna seara, Este furt intre soti daca am scos bani de pe cardul sotiei? Am aflat ca a deschis actiune de divort dar nu am primit inca citatia. Multumesc! (vezi toată discuția)