avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire casa + teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire casa + teren

Buna ziua,

Se da urmatoarea situatie:

Teodor are 12 copii si aproape de finalul vietii isi imparte averea in parti egale copiilor + o particica pentru el si sotie (13 parti egale). Cam 1000mp de fiecare.

Dupa moartea lui Teodor, sotia lui (Lisandrina) este luata in grija de Nicolae (unul dintre copii) si Maria (sotia lui). Dupa moartea Lisandrinei, partea ei si a lui Teodor este luata in folosinta de Nicolae + Maria, ceilalti frati (11) sunt de accord, dar nu se face niciun act.

Nicolae si Maria au 2 copii -> Sandu si Ion
Sandu are 2 copii (Alex si Andreea) -> ramane sa locuiasca cu parintii
Ion are 1 copil (Maria2) -> se muta la oras

Decedeaza Nicolae -> nu se face acte de succesiune intre Maria si copii (Sandu + Ion)
Decedeaza Sandu -> Fiul sau Alex ramane in casa cu bunica Maria. Andreea (fata lui Sandu se marita si pleaca din casa parinteasca)
Decedeaza Maria -> mostenitori in viata Alex si Andreea (copii lui Sandu) si Ion.

Acum situatia devine usor urata.

Ion pune lacat pe casa parinteasca, nepermitandu-i lui Alex sa intre in ea, dorind sa-l dea afara pe acesta. Ion o "despagubeste" pe Andreea cu o suma de bani, in schimb ea ii cedeaza dreptul ei de mostenire lui. (o intelegere intre ei, fara acte). Ion vrea casa parinteasca + curtea pentru a o vinde.

Intrebari:

1) Cat ii revine lui Alex in aceasta situatie? Acesta are o situatie materiala precara, dorind sa-i revina macar 1 camera din casa batraneasca unde sa locuiasca.

2) A 13-a bucata de teren cui ii revine? Noi, mostenitorii celorlalti 11 copii, ne dorim sa-i ramana in continuare lui Alex.

3) Daca Ion deschide taxa de succesiune, cine va suporta cheltuielile? Daca Ion plateste cheltuielile, poate sa-i diminueze cota parte revenita lui Alex? Din punctul lui de vedere, deschide taxa de succesiune, plateste el cheltuielile, comanda o evaluare a casei + terenului unde "se asigura" ca e evaluata la suma care trebuie, iar din procentul care i-ar revenii lui Alex, daca scade cheltuielile cu succesiunea, acesta ar ramane fara nimic. In schimb ii cere lui Alex 20.000E pentru "a-i lasa casa".

Momentan casa e goala. Alex sta la nasi. Lact este pus pe poarta + usa casei. Noi l-am sfatuit sa sparga lacatele si sa intre in casa pentru a locui acolo... pana cand Ion nu deschide taxa de succesiune nu poate sa-l dea afara din casa. Alex l-a anuntat pe politistul din comuna de fapta lui Ion, si acesta i-a spus "Bai, tu n-ai ce cauta acolo, sa nu cumva sa spargi lacatele, ca esti mancat".

Va multumesc anticipat pentru sfaturi!
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2019
JackRyan, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 21:36, 1 Februarie 2019
1.Nimic. Părinții lui nu au avut acte, bunicii nu au avut acte. Alex are...cioara de pe gard.
2. A 13-a parte se împarte egal între cei 12 copii (inclusiv Nicolae).
Apoi 1/12 a lui Nicolae se împarte între sotie (1/4, adică 1/48) si Sandu+ Ion (3/4, adică 3/48, respectiv 3/96 fiecare).
După care, cei 3/96 ai lui Sandu se împart între sotie(1/4, adica 3/384), Alex + sora (3/4, adică 9/384, respectiv 9/768).
După care trebuie dezbătută succesiunea după Maria, soția lui Nicolae. Cota ei de 1/48 se împarte între Alex+ sora (1/2, adică 1/96, respectiv 1/192) si Ion (1/2, adică 1/96)
In final, fiecare frate va avea 1/12, Alex 13/768, sora lui Alex 13/768 si Ion 4/96)
Asta in ideea in care vor să obțină acte de proprietate și toți ceilalți 11 copii raman mostenitori acceptanti. Dacă mai renunta dintre ei, se schimba cotele.
3. Taxele pentru dezbaterea succesiunii se suporta de moștenitorii acceptanti, proporțional cu cota ce revine fiecăruia.
Restul nu vrem nimic din a 13-a parte. Totul este intre Alex si unchiul lui.

Poate nu am expus eu bine. Bunicii lui Alex au ramas cu 2/13 parti, avand acte pe 1/13. Bunicii lui Alex si tatal lui a murit. In viata au ramas: Alex, sora lui si unchiul lui. Sora contra unei sume de bani i-a cedat dreptul sau unchiului (doar verbal). Au ramas Alex si unchiul sau. Noi restul, descendenti ai celor 12 frati (restul cu cate 1/13) nu vrem nimic din a 13 particica ce a ramas pe numele lui Teodor.
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2019
JackRyan, utilizator
Ati spus mai sus ca Nicolae și Maria i-au luat partea lui Teodor și Lisandrina, fără a încheia nici un act în acest sens.
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2019
raluk0207, utilizator
Ideea e ca trebuie dezbătute 3 mosteniri: după Nicolae, după Maria și după Sandu.
Dacă Neculai și Maria nu au avut la rândul lor acte din partea părinților, ar trebui dezbatute și succesiunile după Teodor și Lisandrina. În total 5 succesiuni. Dacă o să mai stati o sa mai moara din ei și o sa fie alta succesiunea și alta succesiune.
Apoi, nu ati precizat cum le-a împărțit Teodor pământul celor 12 copii.
Înțelegerea verbală intre sora lui Alex și Ion este egala cu 0.
Nici nu poate fi dovedită și nici nu e legală (renuntarea la o succesiune sub condiție "renunț daca imi dai bani" este lovită de nulitate absolută).
Dacă sora lui Alex e mulțumită cu ce a primit, poate da declarație de renunțare la moștenirea tatălui și a bunicii.
Cu mentiunea ca daca Sandu și soția lui, în afară de cota de la Teodor și Lisandrina, au mai dobândit și ei alte bunuri (poate su cumparat/construit ceva etc), renuntarea surorii lui Alex, priveste TOT. Si partea tatălui ei de la bunica dar și bunurile dobândite de părinții săi.
Renuntarea este pură și simpla. Nu in favoarea cuiva, nu pe bani, ai renunțat, pa, iesi din schema.
Mențiunea este valabilă și pentru ceilalți 11 copii care nu au pretentii la nimic.
Pamantul a fost impartit cate 1/13 pentru fiecare.
Nicolae (bunicul lui Alex) a ramas cu 2/13 (1/13 a avut acte de la imparteala facuta de Teodor + dupa moartea Lisandrinei si cealalta bucatica de 1/13) .
Noi restul (11 * 1/13) vrem ca ce a ramas fara acte 1/13 (partea lui Teodor) sa-i ramana lui Alex (bunicii lui au avut grija de Lisandrina, parintii lui au avut grija de bunici). Ion de cand a plecat la oras nu a mai calcat pe la parinti (doar la slujba de inmormantare).
Deci cred ca se poate trata bucatica ramasa fara acte (1/13) separat, ca noi o sa i-o cedem lui Alex. (partea noastra ce ni s-ar cuveni).
--------------------------------------------------------------
Ramane doar bucata lui Nicolae pe care a avut acte sub semnul intrebarii. Pentru ea sunt in viata: Alex, sora sa si unchiul sau Ion.
Deci, din cate am inteles, cautat online, bucata pe care Nicolae a avut acte s-ar impartii in mod egal intre Sandu si Ion. Sandu fiind mort, particica lui se imparte intre copii lui: Alex si Andreea cam asa, iar in final se ajunge cam asa:
- Alex = 25%
- Andreea = 25%
- Ion = 50%

Gresesc cumva?

Alte discuții în legătură

Impartirea a 4 ha de pamant intre o matusa si nepoti bebi1 bebi1 Subiectul este urmatorul: bunica tatalui meu detinea 4ha de pamant si trei copii maria, ion si rada. Maria moare inaintea mamei sale lasan in urma ei doi ... (vezi toată discuția)
Succesiuni Ioana Matache Ioana Matache Buna ziua! Ma numesc Ioana Matache si de 2 saptamani a decedat bunica mea,proprietara unui apartament cu 3 camere. Mentionez ca bunica mea a avut 2 copii,mama ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren extravilan cfilip20 cfilip20 Buna dimineata. Va prezint urmatoarea situatie: Bunicul mamei mele a detinut o parcela de pamant la tara, cred ca este vorba de 13 hectare. A avut trei ... (vezi toată discuția)