avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizație creștere copil in urma veniturilor din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizație creștere copil in urma veniturilor din chirie

Se da următoarea situatie:
- primul copil al familiei împlinește 2 ani pe 18 martie 2019;
- mama a stat / va sta în concediu creștere copil perioada maxima posibilă (până la 17 februarie 2019), tatăl renunțând la luna de concediu care i se cuvenea;
- dupa concediul de creștere copil, mama nu va mai reveni la serviciu;
- pe durata concediului, mama a primit indemnizatia minima de 1250 de lei;
- începând cu 18 martie 2019, mama va obține aproximativ 6000 de lei pe luna, din închirierea unor terenuri;
- recent, părinții au aflat că vor avea un nou copil, data nașterii fiind estimata la începutul lunii octombrie 2019;
- practic, in intervalul 18 martie 2019 - octombrie 2019 (7 luni) mama nu va fi angajată, dar va obține venitul din chirie.

Ajutati-ma, va rog, sa inteleg următoarele lucruri:
- indemnizația de creștere copil, obținută de mamă pe durata concediului pentru primul copil, este luata in calcul la stabilirea concediului pentru cel de-al doilea copil? Ma refer in special la continuitate.

- in baza veniturilor obținute din chirie, mama va beneficia de concediul prenatal (cel de 126 de zile, care se fractioneaza astfel încât minimum 42 de zile sa fie luate dupa nastere)?
Daca da, cum trebuie procedat cu plata impozitului pe venit (si eventual a altor contributii, gen CASS) astfel incat sa poata dovedi ca a avut venituri?
Daca nu, cât ar trebui să fie angajată ca sa poata beneficia de acest concediu (citisem undeva ca trebuie sa aiba 30 de zile lucrate, în ultimele 12 luni)?

- in baza veniturilor obținute din chirie, mama va beneficia de indemnizația de creștere copil, după nașterea acestuia?
Daca da, cum se calculeaza, in conditiile in care din ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului, doar in 7 a obtinut venituri impozabile, restul fiind concediul pentru primul copil?
Ma puteti ajuta cu un calcul aproximativ?
De asemenea, cum dovedește că a obtinut venituri? Trebuie plătit impozitul pe chirie in avans, ca să poată dovedi acest lucru? Sau pe o perioadă, astfel încât să fie considerat ca e cu plata impozitului "la zi"?

- având în vedere ca ea nu este angajata, deci nu i se platesc contributii la sanatate si la pensii, atunci cand plateste impozitul pe profit, trebuie sa plateasca si contributia aia la sanatate?
Cat ar fi cele două impozite (pe venit și contribuția la sanatate) pentru suma de 6000 de lei?

Multumesc mult pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:00, 2 Februarie 2019
1. Veniturile din chirii nu se iau in considerare la calculul indemnizatiei pentru CCC.

2. Poate beneficia fara nicio problema de indemnizatie pentru CCC2, intrucat cele 12 luni eligibile sunt constituite din perioada primului CCCC.

3. OUG 111/2010
art.3
(1) În sensul prezentei ordonanțe de urgență, veniturile din salarii și asimilate salariilor, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală și din activități agricole, silvicultură și piscicultură prevăzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 67, art. 70, art. 76 alin. (1) și (2) și art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.
.....

Cod fiscal
art. 83 - Definirea veniturilor impozabile din cedarea folosinței bunurilor
(1) Veniturile din cedarea folosinței bunurilor sunt veniturile, în bani și/sau în natură, provenind din cedarea folosinței bunurilor mobile și imobile, obținute de către proprietar, uzufructuar sau alt deținător legal, altele decât veniturile din activități independente.
...

Art.83 si urm C.fisc nu este mentionat in OUG 111/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil anca.d anca.d Buna dimineata! Spuneti-mi va rog daca o femeie care are venituri din chirii si plateste la stat asigurarea de sanatate, poate beneficia de indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Venitul din chirii - baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil pana la 2 ani loredana080380 loredana080380 Buna ziua, am si eu o nelamurire. Din noiembrie 2009 sunt in somaj si ne facem planuri pentru bebe, insa indmnizatia de somaj este 500 lei, lucru care ne da ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,sunt insarcinata in luna 3 si doresc sa stiu daca beneficiez ... Camelia131 Camelia131 Buna ziua,sunt insarcinata in luna 3 si doresc sa stiu daca beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului avand in vedere ca eu lucrez la primul angajator ... (vezi toată discuția)