avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Timp de asteptare pentru actele intocmite incetari ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Timp de asteptare pentru actele intocmite incetari contactului de munca

Buna ziua, vin si eu cu o problema la voi, in urma unor discuti de marire de salar promise de cateva luni si ne ajungand la cererile promise, la discutia salariala nu am ajuns de comun acord si m-ia impus lichidarea la zi dupa 1 an si 2 luni lucrate sub contractul de munca, cu memtiunea de a nu avea pretentia la preaviz, doresc la aflu daca legea ce prevede onorarea lichidari la zi si timpul obligatoriu in care el este obligat sa mi le predea si daca declaratia de demisie nu a fost luata in considerare si im incheie contractul de munca dupa 3 zile de absenta cum pot proceda, mentionez faptul ca, contractul il am ,nu mi-am cunoscut legile de angajat, nu am facut aceea declaratie in 2 exemplare pentru a avea o dovada la mana si nici nu am semnat nici un flutras de salar care am inteles de la colegi ca, contabilul le-ar putea falsifica deoarece am o semnatura usor de reprodus, plus am mai avut un accident rutier care nu a fost declarat ca si accident de munca, accidentul rezolvat pe cale amiabila intre mine si celalat conducator auto si din cauza ca eu nu m-am asigurat sunt raspunzator pentru daunele masini,mentionez faptul ca mi-e in urma angajari nu mi sa facut un exament psihologic sau adeverinta ca eu pot conduce acel autovehicul in trafic , mentionez ca la angajare mi sa cerut o adeverinta de la medicul de familie ca fiind apt de munca, in 31.01.2018 am declarat demisia mea la zi in urma urletelor ca el , citez "ca el vrea sa ne incetam colaborarea" si obligatia de am declara "demisia la zi fara pretentia la preaviz"
Doresc cel mai mult sa aflu daca luni nu im voi primi actele de incetare la loculul de munca, sa merg marti la lucru pentru a nu avea dovada de ami declara incheierea contractului in urma absentei a 3 zile de la locul de munca, si daca se ajunge la asta mai pot face dovada ori falsului in acte pentru fluturasul de salar sau raportarea la ITM ca, nu sa anuntat accidentul de munca, si prin urmare am dovezi cu foaia amiabila in urma accidentului , el a fost inregistrat la asigurari, si am fost in timpul serviciului, plus din ultimul salariu am ramas din suma totala de bani cu nimic alceva decat bonurile de masa si ceva bani,deoarece in momentul inmanari banilor mi-a tras restu datorat in urma daunelor produse masini firmei, piesele au fost cumparate pe firma, manopera a fost la negru, si eu am ramas fara nici un ban si loc de munca. Multumesc frumos.
Stima si respecte forumului,
C Stefan.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:57, 3 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.

In speta, pentru zilele lucrate in luna martie plata trebuie sa se faca in luna aprilie, inclusiv compensarea in bani a CO neefectuat.

2. Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

3. La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat și certificat pentru conformitate, sau o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, astfel cum rezultă din registru și din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării. (art.7 alin.6 din HG 905/2017)

Refuzul angajatorului de a va elibera un asfel de document poate fi sesizat ITM-ului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Când o să primesc fisa de lichidare ContSters330987 ContSters330987 Am lucrat un an și trei luni la o societate S. R L în construcții . . Am depus cerere concediu de odihna și totodată demisia. Amândouă cererile le-am ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca Matache Mihaela Matache Mihaela Buna seara,m-am angajat cu contract de munca la o clinică stomatologică pe postul de asistent medical generalist...doamna doctor mi-a facut contract ... (vezi toată discuția)
Ce sa fac? mister2014 mister2014 buna....lucrez ca instructor auto...de 5 luni seful ne bani doar cu taraita adica 200-300 ron pe luna nu sint elevi,bla,bla....mi-a cerut sa plec daca nu imi ... (vezi toată discuția)