avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau să cumpăr cota bunicii dintr-un apartament pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau să cumpăr cota bunicii dintr-un apartament pe care îl deține împreună cu tata. Ea are 85 de ani și e în deplinătatea facultăților mintale, e obligatoriu certificatul INML?

Buna ziua,
Povestea mea este mai complicata, apartamentul in care stau acum este 50% al tatalui meu si 50% al mamei sale (bunica mea).
Bunica mai detine si 50% din apartamentul in care sta cu tata.
Eu doresc sa cumpar prin credit bancar prima casa sau ipotecar apartamentul de la ei.
Am inteles ca notarul imi cere certificat de la INML ca bunica este in deplinatatea facultatilor mintale.
Ea este e acord sa imi vanda mie si nu mai are alti copii tata este singrul copil.
Noi nu stim sa aiba probleme insa imi este teama de acest examen are o varsta si nu stiu exact in ce consta dar daca i se pare medicului ceve ciduat si zice ca nu este in deplinatatea facultatilor mintale.
Dacnu este in deplinatatea facultatilor mintale ce se poate face mai departe? Teoretic bunurile ei ar trebui sa ii revina tatalui meu dar poate face ceva ca sa imi vanda mie cat timp bunica traieste?

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:25, 5 Februarie 2019
Am inteles ca notarul imi cere certificat de la INML ca bunica este in deplinatatea facultatilor mintale.

De unde ati inteles ?
Varsta nu e un impediment pt vanzare, doar daca i se pare notarului ca n-ar fi intreaga ca minte, va trimite la iml, altfel, nu.
am intrebat la 3 birouri notariale si mi s-a spus ca trebuie certificat de la INML. Daca depun dosarul la banca si imi aproba si ma respinge notarul ca nu am acest certificat nu mai am timp atunci sa obtin certificatul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu ati nimerit in biroul unde trebuie...mai ales ca nu cred ca v-ati dus cu bunica sa vada daca e dusa sau nu.
Problema e ca banca o sa va trimita la un anumit notar si intr-adevar, se poate sa va trimita.
Dat fiind faptul ca sunt 2 vanzatori coproprietari, unul din ei fiind singurul mostenitor al bunicii, nu ar trebui sa aveti o problema si sa se insiste cu acel certificat.
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2019
gi-jane2, moderator
Daca notarul constata ca bunica e lucidă,răspunde la câteva întrebări,se orientează stie unde se afla,cati ani are,,nu este nevoie de certificat INML..Si în cazul unei expertize cei de la iml verifica c am aceleași aspecte,bineinteles intr un mod specializat
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua am și eu o întrebare dacă mă poate ajuta cineva ... vasiledela4 vasiledela4 Buna ziua am și eu o întrebare dacă mă poate ajuta cineva avem o mătușă pe care o îngrijim are 89 ani vrea sa ne lase 75la sută din casa nou pentru ... (vezi toată discuția)
Vânzări imobiliare după vârsta de 75 ani Maya 28 Maya 28 Proprietarul, în vârstă de 92ani, poate vinde terenul fără acordul urmașilor? (vezi toată discuția)
Procura notariala stinghie stinghie Ce acte ii trebuiesc unei persoane in varsta de 78 de ani pentru a-si imputernici sotia in vederea vanzarii unui teren pentru care detine titlu de proprietate ... (vezi toată discuția)