avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis de conducere pentru trecerea pe ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis de conducere pentru trecerea pe culoarea roșie la nivel cu calea ferată: am contestat PV pentru că nu am săvârșit fapta, vă rog să-mi lămuriți niște aspecte

Bună seara,
Mai întâi de toate, doresc să vă mulțumesc tuturor celor care formați echipa avocatnet pentru oportunitatea de a interacționa cu diverși specialiști în diferite domenii.
Prin urmare, doresc să vă rețin atenția pentru a primi niște informații calificate în ce privește următoarea speță:
La data de 24.10.2018 mi s-a întocmit de către un agent constator din cadrul Pol. Mun. xxxxxx-Biroul Rutier, un procesul verbal pe care apoi l-am contestat, reținându-se în sarcina mea faptul că, la data susmenționată am condus autoturismul VW cu nr. xxxxx pe strada xxxxxx din mun. xxxxxx, iar la trecerea la nivel cu cale ferată am pătruns pe culoarea roșie a semaforului electric, fără a respecta semnalele luminoase de culoare roșie la nivel de trecere cu cale ferată, fiind sancționat în temeiul art. 100 alin 3 lit.c din OUG 195/2002 actualizată.
Principalul motiv de nelegalitate a Procesului - verbal de constatare a contravenţiei seria nr. xxxx nr. xxxxx îl constituie faptul că, prin intermediul său subsemnatul am fost sancţionat contravenţional pentru o faptă pe care nu am săvârşit-o, motiv pentru care am contestat procesul verbal.
Astfel am solicitat instanței admiterea plângerii contravenţionale, anularea Procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor ca nelegal şi netemeinic și pe cale de consecință să înlăture sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.
Menționez faptul că, la data de 24.10.2018, în jurul orei 16:20 eram în coloană la bariera peste calea ferată de pe str. xxxxx. Fiind coloană se circula cu viteză redusă, iar după ce am traversat peste calea ferată, atât înaintea mea cât și după mine, a mai trecut câte un autoturism. În momentul în care eram pe trecerea de cale ferată, am auzit în spatele meu semnalele acustice și am observat culoarea roșie a semaforului de pe celălalt sens. În câteva secunde am ieșit de pe calea ferată, moment în care dintr-un autoturism de poliție care se afla la cca 150-200 m în față a coborât un agent constator care mi-a făcut semn să opresc și m-a legitimat. Am prezentat toate actele solicitate și când am întrebat motivul pentru care am fost oprit, mi s-a comunicat faptul că am trecut pe culoarea roșie de la nivel cu calea ferată. I-am explicat agentului constatator că, în momentul în care am intrat pe calea ferată nu era rosu semaforul, însă neputând circula cu viteză datorită traficului și drumului, am reușit să trec calea ferată abia în timp ce s-a schimbat culoarea semaforului în roșu.
Având în vedere că subsemnatul am intrat pe calea ferată când semaforul era de culoarealb intermitent, apreciez că faptei contravenţionale reţinută în sarcina mea îi lipseşte latura obiectivă. În probațiune: proba cu înscrisuri și proba testimonială (audierea martorului prezent cu mine în mașină).
IPJ-ul a depus întâmpinare + materialul probator prin care desigur, susțin cu tărie că ,,situația de fapt reținută în p. v. este rezultatul unor constatări personale ale unui organ aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, acesta fiind învestit de către stat cu puterea de a constata și sancționa faptele antisociale având ca scop respectarea legilor și apărarea statului de drept. Astfel, constatările personale ale ag. constatator dau conținut și susținere prezumției de legalitate și temeinicie p.v.
Acum, în data de 26 am primul termen de judecată în calitate de petent. Având în vedere cele de mai sus, vă rog mult să mă ajutați punctual cu următoarele nelămuriri:
1.Deși în contestație am cerut în mod explicit reprezentarea faptului că în momentul trecerii peste calea ferată semaforul indica culoarea roșie, nicăieri în întâmpinare și nici în materialul probatoriu nu se indica faptul că aceștia ar dori să pună la dispoziție filmarea. În această situație așa avea dreptul să o cer din nou instanței cu ocazia primei înfățișări?
2.Cum aș putea să mă folosec de faptul că, așa cum s-a mai întâmplat și în alte situații (fapt dovedit), este posibil ca semaforul să fi fost nefuncțional? Nu știu dacă CFR-ul a prevăzut semaforul cu cameră de filmat, iar dacă ar fi fost, oricum până acum nu cred că ar mai deține înregistrări (au trecut 3 luni).
3.În întâmpinare s-a scris că am condus autoturismul Vw cu nr. de înmatriculare xxxxxx pe care l-au greșit - au greșit o cifră și o literă, iar pe lângă aceasta au scris greșit și numele străzii - în p. v. apare o cu totul altă stradă! Aș putea să mă folosesc de această greșeală acum la înfățișare? Menționez că nu am depus deloc răspuns la întâmpinarea lor.
4.În caz că pierd procesul, sunt obligat la susținera testului de cunoaștere a legilor de circulație? Dacă nu, pot opta pt. susținerea lui, astfel încât să mi se poată reduce perioada de suspendare la 30 de zile?
5.Deși în întâmpinare au cerut instanței să respingă proba testimonială din considerente de ,,legături de interese”, doresc din nou să cer asta la prima înfățișare. După cât timp poate fi audiat martorul?
Mulțumesc anticipat pt. răspunsuri!
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: TOTAL FOREST CONSULT SRL , Consultant in managementul afacerilor 14:47, 1 Martie 2019
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti dreptul sa va reduceti suspendarea, pentru ca fapta pentru care ati fost sanctionat e la excluderi.
Cred ca singura sansa a dvs. e sa luati martorul la prima infatisare si sa cereti instantei ca el sa fie audiat. Trebuie ca martorul sa fie admisibil cf.art.315 din NCPC:
"Art. 315
Persoanele care nu pot fi ascultate ca martori
(1) Nu pot fi martori:
1. rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv;
2. soţul, fostul soţ, logodnicul ori concubinul;
3. cei aflaţi în duşmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părţi;
4. persoanele puse sub interdicţie judecătorească;
5. cei condamnaţi pentru mărturie mincinoasă."

Presupun ca politia nu a detaliat in intimpinare de ce considera martorul dvs. a fi in "legaturi de interese". Astfel marturia sa este la fel de temeinica precum si sustinerea lor ca: " ,,situația de fapt reținută în p. v. este rezultatul unor constatări personale ale unui organ aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, acesta fiind învestit de către stat cu puterea de a constata și sancționa faptele antisociale având ca scop respectarea legilor și apărarea statului de drept. Astfel, constatările personale ale ag. constatator dau conținut și susținere prezumției de legalitate și temeinicie p.v. "

Daca martorul e OK in conformitate cu art. 315 din NCPC si marturia sa este rezultatul unei constatari personale la fel de temeinica, pina la proba contrara. Deocamdata, pina la hotarirea data de instanta, dvs. va bucurati de prezumtia de nevinovatie si este in sarcina instantei de a se administra toate probele necesare in acest proces.

Ca sa intelegeti mai bine va voi cita din analiza ICCJ pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in decizia sa nr. 4 /2017:
"
63. Astfel, în Cauza Ioan Pop contra României (Cererea nr. 40.301/04, decizia de inadmisibilitate din 28 iunie 2011), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a concluzionat că amenda aplicată în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 şi suspendarea dreptului de a conduce se includ în sfera acuzaţiilor în materie penală, calificare ce impune pentru instanţă obligaţia de a asigura în proces funcţionarea efectivă a tuturor garanţiilor impuse de art. 6 din C.E.D.O., îndeosebi a celor care privesc contradictorialitatea, nemijlocirea, dreptul de apărare, precum şi prezumţia de nevinovăţie care, fără a avea o valoare absolută, este în strânsă legătură cu prezumţia de legalitate şi temeinicie a procesului-verbal, dată de constatarea personală a faptei de către agentul constatator.

64. Aşadar, Curtea Europeană nu înlătură prezumţia de legalitate a procesului-verbal din procedura contravenţională, reţinând în Hotărârea din 7 octombrie 1988, pronunţată în Cauza Salabiaku contra Franţei (Cererea nr. 10.519/83), că prezumţiile sunt permise de Convenţie, dar acestea nu trebuie să depăşească limite rezonabile, ţinând cont de gravitatea mizei şi prezervând dreptul la apărare.

65. În acelaşi sens, în Cauza Haiducu şi alţii contra României (Cererea nr. 7.034/07, decizia de inadmisibilitate din 13 martie 2012), Curtea Europeană a precizat că prevederile art. 6 paragraful 2 din Convenţie nu se opun aplicării unui mecanism care ar instaura o prezumţie relativă de conformitate a procesului-verbal cu realitatea, prezumţie fără de care ar fi practic imposibilă sancţionarea încălcărilor legislaţiei în materia circulaţiei rutiere.
66. Aşadar, procesul-verbal de contravenţie este un act administrativ, întocmit de un agent constatator ca reprezentant al autorităţii administrative învestit cu autoritate statală pentru constatarea şi sancţionarea unor fapte care contravin ordinii sociale după o procedură specială prevăzută de lege, astfel că se bucură de o prezumţie de autenticitate şi veridicitate, care este însă relativă şi poate fi răsturnată prin probe, de contravenient (Cauza Anghel împotriva României – Cererea nr. 28.183/03, Hotărârea din 4 octombrie 2007, rămasă definitivă la 31 martie 2008)."

[ link extern ] /
Vă mulțumesc frumos stimata dn-ă. Aștept în continuare răspuns și la celelalte întrebări.
Pe procesul verbal apare corect numarul masinii si datele de identificare? Daca e gresit si acolo, pai, daca a scris gresit numarul de inmatriculare a masinii si in PV, nu e nul procesul verbal? :)
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2019
andrey_f_c, utilizator
Nu neaparat, e un caz de nulitate relativa ( a se vedea decizia XXII din 2007 a ICCJ, privind nulitatea relativa a PV de contraventie), in plus o astfel de contraventie se probeaza prin inregistrare video, unde se poate vedea exact si numarul masinii si eventual strada. Pare-se din postul respectiv, ca greseala e doar in intimpinare.
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2019
latka, utilizator
Da, greșeala este doar în întâmpinare. Pe p. verbal e scris ok și nr de înmatriculare și nunele străzii. Va mulțumesc tuturor pt răspunsuri.

Alte discuții în legătură

Suspendare permis trecere pe rosu vsergiu vsergiu Buna ziua Tocmai mi-a fost suspendat carnetul pt. 30 de zile datorita trecerii pe culoarea rosie, desi eu trecusem pe galben. Intrebarile pe care le am ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat florin1x florin1x Buna ziua, As avea o intrebare la dumneavoastra ,ma puteti ajuta : Acum 2 luni mi-a fost suspendat permisul de conducere pe 30 de zile pentru trecerea pe ... (vezi toată discuția)
Suspendarea permisului pentru trecerea pe culoarea rosie a semaforului Sinziana_brj Sinziana_brj Buna sa va fie ziua! cunoaste cineva care este procedura sau dupa ce anume se ghideaza agentii rutieri atunci cand opresc un autoturism pt ca ar fi trecut pe ... (vezi toată discuția)