Buna ziua,
Am o întrebare: spuneți-mi, vă rog, daca o femeie însărcinată are programul de lucru redus la 6 ore (pe baza adeverinței de la medicul ginecolog), acest lucru influențează într-un fel indemnizația sau alte drepturi ale femeii gravide? Mă interesează să știu care sunt dezavantajele/avantajele acestei reduceri de program...
Mulțumesc mult!
Buna ziua,
Nu, reducerea programului de lucru se face fara reducerea drepturilor salariale, salariului
Cititi OUG 96/2003-protectia maternitati la locul de munca, cu modificarile si completarile ulterioare .
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.
Daca mi s-a modificat norma printr-un act aditional la 6 ore si la inceputul lunii urmatoare am adus adeverinta de la medic pt reducerea programului de munca pot beneficia de drepturile oug 96/2003 adica sa fiu platita tot pt 8 ore? Sau se mai poate modifica norma prin alt act aditional in luna urmatoare pt a beneficia de venitul intreg de 8 ore chiar daca activitatea o sa o desfasor 6 ore?Eu am avut contractul la 8 ore dar cand am anuntat ca sunt insarcinata am spus ca nu mai pot rezist 8 ore la munca si mi s-a facut acel act aditional iar la 2 zile cand am dus si adeverinta de la medic pt reducerea programului mi s-a spus ca e deja redus prin acel act..insa nush cum ma vor plati si daca se mai modifica salariul?ce trb sa fac?
Solutia ar fi :
1. incheierea unui nou act aditional de modificare a duratei timpului de munca la 8 ore , inainte de depunerea adeverintei de la medic;
2. incheierea unui act aditional de trecere la 6 ore/zi imediat cu depunerea adeverintei, cu pastrarea veniturilor salariale.
Daca se va modifica norma de lucru la 8 ore/zi ( cu salariul corespunzator) si, in baza, adeverintei de la medic se va reduce programul cu o patrime...atunci o sa primiti salariul pentru norma intreaga, 8 ore/zi, dar o sa lucrati doar 6.
Modificare program lucru
ASL
Pentru a modifica programul de lucru de la 8 ore la 6 ore pentru o salariata gravida este nevoie de o decizie/act aditional la cim sau se opereaza modificarea ... (vezi toată discuția)