Buna ziua,
Apelez la dvs pentru un sfat intr-o problema de familie. Moartea prematura a unui prieten apropiat (accident de masina) m-a pus pe ganduri in legatura cu diverse aspecte legate de familia mea. Sunt casatorit si am doi copii (5 ani si 2 ani), iar din prima casatorie mai am doi copii minori (17 ani si 12 ani). Mentionez ca dupa divort am cedat partea mea de apartament si bunurile minorilor din prima casatorie.
Intrebarea mea catre dvs este ce trebuie sa fac pentru ca apartamentul, masina si celelalte bunuri pe care le-am achizitionat impreuna cu actuala sotie sa ii ramana doar ei si copiilor nostri in cazul disparitiei mele. Pe scurt, avem un apartament de 3 camere luat cu credit de la banca pe o perioada de 20 ani (am asigurare de viata pe acest credit). Precizez ca nu avem economii si ca celelelte bunuri sunt luate cu credite de nevoi personale pentru care inca platim rate. Nu stiu daca este necesar un testament sau acesta nu isi are rostul in conditiile in care apartamentul si bunurile nu sunt achitate integral.
Buna ziua !
Prin testament puteti lasa mostenire bunurile dumneavoastra, dar va avertizez ca testamentul este revocabil in conditiil legii. De asemeni copii sunt rezervatari sezinari, deci nu li se poate incalca o anumita cota reprezentand o rezerva instituita prin lege. In concluzie singura garantie pentru copii este testamentul, iar la varsta cand acestia devin majori, contracte de vanzare cumparare .
Cu stima !
buna seara!
se poate face un testament cu titlu particular cu privire la acel apartament, dar daca legatul incalca rezerva succesorala, atunci se poate cere reductiunea liberalitatii.
la decesul dvs ., copiii din prima casatorie, vor avea calitatea de mostenitori rezervatari.
in virtutea acestei calitati ei vor putea invoca reductiunea liberalitatilor excesive.
puteti proceda la intocmi rea unui testamnet in favoarea copiilor din a doua casatorie, dar , asa cum v-am spus, daca vor dori , ceilalti succesori pot invoca reductiunea si vor castiga .