avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, copii din doua casatorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, copii din doua casatorii

Buna ziua,
Apelez la dvs pentru un sfat intr-o problema de familie. Moartea prematura a unui prieten apropiat (accident de masina) m-a pus pe ganduri in legatura cu diverse aspecte legate de familia mea. Sunt casatorit si am doi copii (5 ani si 2 ani), iar din prima casatorie mai am doi copii minori (17 ani si 12 ani). Mentionez ca dupa divort am cedat partea mea de apartament si bunurile minorilor din prima casatorie.
Intrebarea mea catre dvs este ce trebuie sa fac pentru ca apartamentul, masina si celelalte bunuri pe care le-am achizitionat impreuna cu actuala sotie sa ii ramana doar ei si copiilor nostri in cazul disparitiei mele. Pe scurt, avem un apartament de 3 camere luat cu credit de la banca pe o perioada de 20 ani (am asigurare de viata pe acest credit). Precizez ca nu avem economii si ca celelelte bunuri sunt luate cu credite de nevoi personale pentru care inca platim rate. Nu stiu daca este necesar un testament sau acesta nu isi are rostul in conditiile in care apartamentul si bunurile nu sunt achitate integral.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:06, 19 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Prin testament puteti lasa mostenire bunurile dumneavoastra, dar va avertizez ca testamentul este revocabil in conditiil legii. De asemeni copii sunt rezervatari sezinari, deci nu li se poate incalca o anumita cota reprezentand o rezerva instituita prin lege. In concluzie singura garantie pentru copii este testamentul, iar la varsta cand acestia devin majori, contracte de vanzare cumparare .
Cu stima !
Va multumesc mult. Va mai deranjez cu o intrebare: se poate face testament la un apartament achizitionat cu credit bancar si neachitat integral?
buna seara!
se poate face un testament cu titlu particular cu privire la acel apartament, dar daca legatul incalca rezerva succesorala, atunci se poate cere reductiunea liberalitatii.
la decesul dvs ., copiii din prima casatorie, vor avea calitatea de mostenitori rezervatari.
in virtutea acestei calitati ei vor putea invoca reductiunea liberalitatilor excesive.
puteti proceda la intocmi rea unui testamnet in favoarea copiilor din a doua casatorie, dar , asa cum v-am spus, daca vor dori , ceilalti succesori pot invoca reductiunea si vor castiga .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, copii din doua casatorii emandi emandi Buna ziua, Apelez la dvs pentru un sfat intr-o problema de familie. Moartea prematura a unui prieten apropiat (accident de masina) m-a pus pe ganduri in ... (vezi toată discuția)
Ajutor - valabilitate testament nelu95 nelu95 Buna seara... Străbunica mea vrea sa îmi lase moștenire prin un testament toată averea ei, nu mai ca după moartea strabunicului nu a făcut partajare ... (vezi toată discuția)
Donatie imobil intre frati george_gg george_gg Buna ziua, In primul rand imi cer scuze daca intrebarea mea se mai repata, din ce am citit nu am gasit o speta la fel. Acum un an am cumparat un ... (vezi toată discuția)