avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am fost anunțați că se vor schimba apometrele vechi ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am fost anunțați că se vor schimba apometrele vechi cu unele cu radiofrecvență. Mă poate pune asociația la consum paușal dacă eu dau consumul ca și până acum, pe un formular primit de la administrație?

Buna seara,
In blocul in care stau sunt apometre de cativa ani. Acum cateva zile, printr-un afis nesemnat sau stampilat, lipit pe usa liftului, eram anuntati ca se vor schimba apometrele vechi cu unele cu radiofrecventa. Pe anunt era cu rosu scris ca aceasta schimbare este obligatorie si cine nu va face acest lucru va fi trecut la pausal. Ne poate obliga administratia la inlocuirea apometrelor? Nu am fost intrebati daca dorim acest lucru, nici nu ni s-a spus ce firma se va ocupa si ce costuri implica citirea ulterioara a apometrelor . Daca eu dau consumul ca si pana acum, pe un formular primit de la administratie, ma poate pune la consum pausal?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:15, 23 Februarie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe scurt nu este neaparat obligatoriu, dar asociatia va dispune de numeroase metode de a va face viata grea, poate hotara in urmatoarea AG ca cei care nu au noile apometre, sau metrologic verificate in 3 ani, sau care nu permit acesul la X luni sau etc... sa plateasca pierderile de apa pe tot blocul. Banuiesc ca acum se platesc aceste pierderi pe persoane sau pe apartament, dar asociatia poate face multe lucruri referitor la facturi.

Acestea fiind spuse, studiile de specialitate arata ca apometrele radio cauzeaza cancer, ca sunt foarte periculoase si ca pulseaza zi si noapte la 7 - 8,4 secunde pentru a se conecta la o sursa de citire aflata la 500 de metrii. Nu stiu de ce toata lumea e asa de impresionata de ele, parca nimeni nu a aflat de studiile Harward de acum 20 de ani. In orice caz


Public Health Physician Warns of Smart Meter Dangers, Stresses Need for Analog Option

[ link extern ]


Public Health Physician Warns of Smart Meter Dangers, Stresses Need for ...

Maine's Smart Meter Safety Coalition (www.smartmetersafety.org) recently caught up with Dr. David Carpenter, a H...
Play

are site-ul acesta:

Harvard Medical Doctor Warns Against Smart Meters

[ link extern ] /

Harvard Medical Doctor Warns Against Smart Meters

Harvard MD and EMF expert warns against smart meters saying they increase cancer risk, damage the nervous system...



David O. Carpenter - University at Albany-SUNY


David O. Carpenter - University at Albany-SUNY

David Carpenter, director of the Institute for Health & Environment at UAlbany, was lead investigator on federal...



Asociatia Americana de cancer spune despre ele urmatoarele

[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2019
Borhes John, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
latka a scris:

Adunarea generala nu poate hotari in aceasta privinta. Apometrul este proprietate individuala si are functia de repartiror de costuri.

Dar sa vedem ce spune Legea 196/2018:
- Repartizarea cheltuielilor pe consumuri individuale
Art. 83. "(1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece și canalizare; apă caldă de consum; energia termică, combustibilul și apă rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; încălzirea proprietății individuale.
(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcție de indexul contoarelor individuale, în funcție de indexul repartitoarelor de costuri, conform normelor tehnice și metodologiilor elaborate de autoritățile naționale de reglementare sau de autoritățile administrației publice locale, sau în funcție de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile, cu respectarea legislației și a reglementărilor în vigoare."
Legat de hotărârile adunării generale:
Art. 75 (3) "Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept."
Repartizarea cheltuielii cu apa se face doar in baza normelor in vigoare, Nu exista o norma tehnica care sa impună contorii cu transmisie radio.

Odată ce art. 83, alin. 1 este explicit în privința repartizării consumului de apă pe baza indecșilor apometrelor, de ce se impune forțat acest sistem Paușal, știind că nu poți impune „amendarea” cu cei 5 mc de persoană/lună a proprietarilor care au apometrele valide ?
Nu mai jecmăniți proprietarii cu acest aberant și ilegal sistem Paușal, odată ce toți au apometre individuale și se pot citi de către administrator cel puțin o dată la 3 luni (așa avem noi în Regulamentul Asociației, dar e o obligație ne-respectată) !
Eu zic că e un abuz să forțezi un proprietar să plătească ceva ce n-a consumat, odată ce are contorul individual care poate fi citit de către șefii Asociației, care stau mai mult la birou, în loc să verifice toate apometrele, o dată la 3 luni sau la 6 luni !
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2019
flory_mr, utilizator
@Borhes John,
Inainte de a va da cu parerea despre aceste apometre cu citire radio, v-as sugera sa "pipaiti" - la proprieu un astfel de instrument., da?
Cand o sa-l aveti in mana, o sa constatati ca tot modul radio are un volum de cativa centimetri cubi - cu tot cu "celebra" baterie, iar tot sistemul genereaza atata radiofrecventa care pulseaza de rupe pamantul... Asta zic, daca va pricepeti, vorbiti, daca nu, stati un pic deoparte si mai lasatii pe specialistii americani cu tot cu link-urile lor... Dar daca vorbiti ca studiile facute in urma cu 20 de ani, poate-poate sa aiba dreptate, insa poate gasiti un studiu mai recent si ne vom lamuri.
Acum bateria agregatului este foarte mica si datorita faptului ca puterea de emisie este minuscula, functionarea este garantata cel putin 10 ani, spre deosebire de bateriile de acum 20 de ani care erau foarte mari si probabil puterea de emisie era la fel, adica mare.
Cum v-am spus, incercati un studiu mai recent si o sa va convingeti.
Daca este sa discutam despre efectele negative ale radiatiilor electromagnetice, mai bine v-ati informa despre cele produse de telefoanele mobile - mai ales cele chinezesti, dar nu mi-e rusine nici cu cele fabricate in USA.
Nu am nimic cu nimeni, nu agreez nicio firma de apometre, nu lucrez si nici nu am contracte cu acestia, adica nu am pentru ce sa le fac reclama, dar, cum am specificat, haideti sa lasam specialistii sa vorbeasca!
Stima,
Apreciez formularea domnule @Adam Grecu, apreciez si interesul pentru posibilele probleme cu apometrele

"de 20 de ani" m-am referit pana in prezent, am aflat acum 20 de ani+ si continuam studiile pana in ziua de astazi, America e la un pas sa le interzica, de asta le baga la noi

studiile cerute

14 ianuarie 2013

[ link extern ]

Noiembrie 2015

[ link extern ]

Studii referitoare la patologia RF:

[ link extern ] =

Alte informatii relevante:

[ link extern ]

la finalul videoului, domnul se indeparteaza de sursa, vedeti cat merge si ca nu scade acest tip de radiatie cu distanta

la baterie sunt multe de spus dar pe scurt o baterie de ceas este arhisuficienta pentru aceasta emisie, bateria se reancarca automat cu invartirea mecanismului. Puteti perfora o baterie pentru a afla cata putere stocheaza, sunt foarte sigure pentru ca au 3 rezistente in interior pentru a regula curentul la iesire. Radiatia cu energie redusa vibreaza atomul in molecula si o muta direct in ADN - puteti gasi mai multe despre mecanismul genetic tumoral in primul link din mailul anterior - cel de la asociatia americana de cancer

Problema nu este un apometru in sine, comparativ cu telefonul problema sunt mai multe puse impreuna, spre diferenta de radiatia la care va ganditi dumneavoastra - cea care ionizeaza si prajeste din exterior, RF prajeste din interior, de la aparitia primei celule la 1cm de tumoare pot trece si 10 ani, cauzele vor fi imposibil de "descoperit"

Daca doriti mai multe informatii, puteti gasi aici :

[ link extern ]

[ link extern ]

metodologia si ce elemente ale spectrului electromagnetic sunt periculoase Vs cele care nu sunt

Cu stima
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2019
Borhes John, utilizator
Concluziile din primele 2 studii(linkuri) spun exact pe dos ! Adica (citez din ultimul, 2015): "chiar daca stam in imediata apropiere a unui astfel de contor inteligent, expunerea este mult sub limita admisa".
Bateria de alimentare este cu litiu si are o dioda pentru limitare curent (cativa miliameri ). Tine mai multi ani. Bateria nu este reincarcabila. Bateria nu trebuie perforata, scrie pe ea cita "putere" are.

Din cite stiu, n-am auzit ca bateriile sa reguleze ceva :-) .
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2019
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul eronat techem sau sunt eu absurd ? de curand am luat in ... Mytro Mytro Calcul eronat Techem sau sunt eu absurd ? De curand am luat in administrare o asociatie unde calculul se face de catre Techem, exista o parte proprietari ... (vezi toată discuția)
Tragerea la raspundere a personelor care nu declara consumurile de apa AncaIo AncaIo Buna ziua! M-ar interesa daca stie cineva ce masuri legale pot fi luate impotriva locatarilor care nu isi declara consumurile lunare reale a apometrelor, iar ... (vezi toată discuția)
Verificare apometre in apartament nelocuit naher naher Buna ziua, As vrea sa va intreb daca pentru un apartament in care nu se locuieste de 7 ani sunt obligat sa fac verificarea metrolologice la apometre sau ... (vezi toată discuția)