avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1122 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am fost anunțați că se vor schimba apometrele vechi ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am fost anunțați că se vor schimba apometrele vechi cu unele cu radiofrecvență. Mă poate pune asociația la consum paușal dacă eu dau consumul ca și până acum, pe un formular primit de la administrație?

Buna seara,
In blocul in care stau sunt apometre de cativa ani. Acum cateva zile, printr-un afis nesemnat sau stampilat, lipit pe usa liftului, eram anuntati ca se vor schimba apometrele vechi cu unele cu radiofrecventa. Pe anunt era cu rosu scris ca aceasta schimbare este obligatorie si cine nu va face acest lucru va fi trecut la pausal. Ne poate obliga administratia la inlocuirea apometrelor? Nu am fost intrebati daca dorim acest lucru, nici nu ni s-a spus ce firma se va ocupa si ce costuri implica citirea ulterioara a apometrelor . Daca eu dau consumul ca si pana acum, pe un formular primit de la administratie, ma poate pune la consum pausal?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:15, 23 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plecam de la un topic si ajungem la ADN. Nu ma deranjeaza, insa este o discutie care doar in cercuri stiintifice ar trebui sa aiba loc.
Uitati-va in jurul Dvs. si poate puteti sa ma contraziceti, daca mai exista un locusor unde nu avem camp electric sau emisii de RF:
- in locuinta - radiatoare, dispozitive de aer conditionat, cuptoare, plita cu aprindere electrica, telefoane peste telefoane, telecomenzi, banalul interfon, iata, acum apometrele cu RF, cum eu mai sunt si radioamator, am in casa 5-6 statii de emisie-receptie pe un spectru destul de larg si de diverse puteri - dar ce nu mai avem?
- am iesit din locuinta, tre' sa merg cu liftul;
- am iesit din bloc, dau de un adevarat infern de radiatii de toate tipurile si lungimi de unda;
- mergi cu un mijloc de transport in comun - de la intrare dai de tot felul de "scule" - una iti composteaza biletul, una te supravegheaza video, mai sunt si niste ecrane care-ti fac reclama la ciorapi...;
Nu vreau sa mai continui, pentru ca de fapt toata lumea intelege ce-am vrut sa spun, insa a sustine ca un amarat de apometru cu o baterie cat un capac de stilou si care in mod normal, pe emisie consuma cativa miliamperi (in mod normal functioneaza dor cu 50-60 de microamperi), este un pericol pentru sanatatea omului - este cale lunga si nu ma poate convinge niciun studiu, chiar american fiind el.
Faza este ca, chiar aici pe forum au mai fost discutii pe aceasta tema (nu la nivelul acesta), prin care unii dintre useri sustineau cat de periculoase sunt radiatiie de RF pe care le produc aceste echipamente si ne sfatuiau sa ne vedem de treaba, sa nu le agreem.
Sigur, nu putem noi sa determinam proprietarii sa-si schimbe apometrele sau sa nu le schimbe, adevarul ca toate aceste sunt "o marfa" care vrem-nu vrem patrund in viata noastra.
Va doresc mult succes!
Corect, dumneavoastra puteti ramane cu opinia neschimbata in locuinta proprie, eventualele consecinte fiind suportate de dumneavoastra,copii si eventual nepoti, eu am prezentat doar informtiile si sursele lor, este intodeauna o posibilitate ca un grup mare de cercetatori sa traga o concluzie eronata

In alta ordine de idei, voi completa putin ce ati spus dumneavoastra cu sursele de radiatii EMF/RF dupa cum urmeaza, frecventele sunt impartite asa:

[ link extern ]

Din tot acest spectru un numar foarte mic sunt nocive organismelor vii, un numar si mai mic sunt nocive omuli in special ca specie

Radiatile de putere mare ionizeaza (adica muta electroni in atomi) creand senzatia de ardere (posibil) - efectivitatea lor tine de marimea sursei de energie. Acestea nu sunt periculoase decat prin incompetenta. Radiatia RF nociva este o radiatie de intensitate mica care nu poate ioniza, ceea ce face este sa vibreze atomul cu totul in molecula, ceea ce il disloca, mutandu-l daca vreti sa-i spunem asa, acesta este motivul pentru care doar ea afecteaza tumoral tesuturile, in special cele moi de tip cerebral.

Referitor la surse apometrele o emit in pulsuri pana la 500 de metrii repetat doata ziua.

Radiatoare - nu ar trebui sa emita RF, chiar si cele electrice sunt in spectrul EMF, dar nu RF
Cuptoare/plite electrice - fie prin inductie sau nu, tot EMF, fara RF
Telefoane peste telefoane -EMit RF sigur, dar doar in timpul convorbirii si cand cauta turnul, in estenta RF este mai scurta putin, ceea ce inseamna ca daca vorbiti pe Hands free va reduceti iradierea de cam 100 de ori - la 10-15cm, chiar si asa sunt periculoase la cap, sau tesuturi moi, daca il tineti intr-o geanta spre exemplu in loc de pe corp, radiatia este emisa semnificativ
Telecomenzi - Toate cu infra rosu - radiatie calculata perfect insesizabila pentru om, radiatia IR de la telecomenzi nu afecteaza in nici un fel nimic decat un senzor setat la acea frecventa
Interfon si Aer conditionat - similar cu telecomanda, emit EMF dar nu RF, exceptie fac cele smart - cu conectare Wi-fi pe telefon, chiar si asa functia trebuie activata si nu functioneaza constant
Lift - electricitate clasica, EMF dar nu RF
Afara - turnuri, radiatie cosmica, prima poza, totusi departe de sursa de emisie contine foarte putine lucruri nocive. Pot cauza problme? sigur dar sunt prezente si in casa deci constante si neajustabile
Roter Wi-fi - emite RF este de preferat sa fie amplasat la cel putin 30cm departe de cap, totusi eu v-as sfatui sa il puneti in camera de langa daca se poate, ar fi bine sa fie si inchis peste noapte prin simpla scoatere din priza

Sursele de RF sunt foarte nocive la nivelul ADN-ului, un lucru insesizabil, fata de sa spunem curent electric, care te prajeste mecanic dar nu iti schimba structura moleculara.

Referitor la dimenisune, lucrurile fac chesti diferite, nu pot decat sa ilustrez prin radioactiv, o gamalie de ac de uraniu,plutoniu sau strontiu este arhisuficient sa omoare un bloc, nu putem deduce ca este asa mic si deci inofensiv, doar ca fiind rar gasit in casele noastre nu le comparam

Apometrele radio - aveti toate informatiile necesare pentru a va forma o opinie, cu studiile medicale, modus operandi, rezultate si concluzii, toate tind spre foarte periculos, america considera scoaterea lor de pe piata (in guvern prin legislatie) dar intampina dificultati prin lobby de la producatori, noi ne chinuim sa le bagam in casa. Eu zic ca merita macar sa avem o conversatie pe tema asta, fiecare e liber sa-si aleaga ce face la sine in casa in final
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs. chiar nu intelegeti ca :

1. Subiectul acestui topic nu e ceea ce scrieti ?
2. Ati postat linkuri la studii ce va contrazic ? Spun exact pe dos, ca nu e nociva. Nu cititi ceea ce postati ?
3. RF este tot EMF ?
4. Transmitatorul de la apometru functioneaza la o frecventa comparabila cu cea a telefoanelor mobile (apx. 900 Mhz)?
5. Transmit doar la vreo citeva sute de metri, deci nu au o putere foarte mare (miliwatti)?
6. Nu transmit daca nu sunt interogate (lucru ce se intimpla doar lunar) ?
7. Nu doarme nimeni linga apometrul din casa ?
[ link extern ] /
Eu zic că nu are rost să vă certați pe subiectul nocivității apometrelor cu Unde Radio, pentru că marea problemă e cu acest sistem Paușal, dar și cu verificarea și citirea odată la 3 luni sau la maxim un an (legile spun să se facă la 3 sau maxim 6 luni), a tuturor apometrelor dintr-o Asociație de Proprietari, deoarece dacă nu verifici atent lună de lună cel puțin indecșii apometrelor tuturor proprietarilor, nu poți justifica un consum real, mai ales în privința diferențelor (pierderilor de apă) și astfel proprietarii nu pot fi obligați să plătească niște consumuri de apă fictive și ne-reale.
Doar în momentul în care se vor verifica „la sânge” toate apometrele din blocul meu (cu 54 de proprietăți, inclusiv magazine la Parter), atunci putem plăti un consum real și legal ... altfel, să ne dea în judecată pentru refuzul de a plăti ceva ce nu e real, ci doar estimat și ne-controlabil.
ATENȚIE ! Nu ne interesează dacă unul sau mai mulți proprietari nu pot fi găsiți acasă pentru verificarea apometrelor, deoarece altfel șefii Asociației nu pot dovedi că s-au declarat consumuri reale, pentru niște apometre total legale și verificate metrologic, cu sigilii, etc. !
Odată ce art. 83, alin. 1 este explicit în privința repartizării consumului de apă pe baza indecșilor apometrelor, de ce se impune forțat acest sistem Paușal, știind că nu poți impune „amendarea” cu cei 5 mc de persoană/lună a proprietarilor care au apometrele valide ?
Nu mai jecmăniți proprietarii cu acest aberant și ilegal sistem Paușal, odată ce toți au apometre individuale și se pot citi de către administrator cel puțin o dată la 3 luni (așa avem noi în Regulamentul Asociației, dar e o obligație ne-respectată) !
Eu zic că e un abuz să forțezi un proprietar să plătească ceva ce n-a consumat, odată ce are contorul individual (apometrul) ce poate fi citit de către șefii Asociației, care stau mai mult la birou, în loc să verifice toate apometrele, o dată la 3 luni, la 6 luni sau măcar la ... 40 de ani !
Daca cu @Borhes John, ne-am inteles cat de cat, cu @flory_mr, nu avem cum sa o scoatem la capat deoarece pune in discutie cu totul altceva -Nu mai jecmăniți proprietarii cu acest aberant și ilegal sistem Paușal, odată ce toți au apometre individuale și se pot citi de către administrator cel puțin o dată la 3 luni (așa avem noi în Regulamentul Asociației, dar e o obligație ne-respectată) !
Prietene, ai o problema pe care noi cei de pe forum nu te putem ajuta de nicio culoare.
Poate ca ai observat- in ultima parte a topicului, discutam efectele nocive ale radiatiilor electromagnetice emise de unele dispozitive de prin casa omului, printre care si cele produse de apometre, dar dumneata ii dai si bati la hadarag cu pausalul si ca cineva jecmaneste proprietarii.
Daca zici ca aveti un regulament, care, presupun ca este cunoscut de catre toti proprietarii si din 400-500 de proprietari gasesti cativa care in ciuda bunavointei celor in drept, nu prezinta consumul de apa (indecsii), ce masuri trebuie luate? Pausalul este una dintre masuri sau dumneata ai impresia ca baietii astia de la asociatie nu au ce sa faca si ii jecmanesc pe nesimtiti?
Nu obseri ca in toate postarile esti pe invers cu toata lumea? Mai potoleste-te frate ca ai sa te imbolnavesti de nervi. Acu' ca te imbolnavesti dumneata - chiar nu ma priveste, dar ne exasperezi si pe noi, chiar nu realizezi acest fapt?

Alte discuții în legătură

Calcul eronat techem sau sunt eu absurd ? de curand am luat in ... Mytro Mytro Calcul eronat Techem sau sunt eu absurd ? De curand am luat in administrare o asociatie unde calculul se face de catre Techem, exista o parte proprietari ... (vezi toată discuția)
Regularizare consum apa pluto13 pluto13 In situatia in care, din civerse motive, nu am putut duce citirea apometrelor la asociatie intr-o luna de zile, luna in care, pe buna dreptate, in lista de ... (vezi toată discuția)
Tragerea la raspundere a personelor care nu declara consumurile de apa AncaIo AncaIo Buna ziua! M-ar interesa daca stie cineva ce masuri legale pot fi luate impotriva locatarilor care nu isi declara consumurile lunare reale a apometrelor, iar ... (vezi toată discuția)