avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am fost anunțați că se vor schimba apometrele vechi ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am fost anunțați că se vor schimba apometrele vechi cu unele cu radiofrecvență. Mă poate pune asociația la consum paușal dacă eu dau consumul ca și până acum, pe un formular primit de la administrație?

Buna seara,
In blocul in care stau sunt apometre de cativa ani. Acum cateva zile, printr-un afis nesemnat sau stampilat, lipit pe usa liftului, eram anuntati ca se vor schimba apometrele vechi cu unele cu radiofrecventa. Pe anunt era cu rosu scris ca aceasta schimbare este obligatorie si cine nu va face acest lucru va fi trecut la pausal. Ne poate obliga administratia la inlocuirea apometrelor? Nu am fost intrebati daca dorim acest lucru, nici nu ni s-a spus ce firma se va ocupa si ce costuri implica citirea ulterioara a apometrelor . Daca eu dau consumul ca si pana acum, pe un formular primit de la administratie, ma poate pune la consum pausal?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:15, 23 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E normal că mă ataci, pentru că din banii proprietarilor jecmăniți îți iei salariul lunar destul de mare - de-asta tot ești pe lângă subiect sau vrei să abați atenția de la niște probleme reale, pe care unii ca voi, administratorii, le luați la mișto..
Tu ai plăti diferențe de apă imense, dacă știi că ai fost corect și ai dat indecșii lunar, cu consumuri reale ?
De ce v-aș plăti vouă consumuri fictive, ne-demonstrabile, știind că voi, așa-zișii șefi ai Asociației refuzați să ne demonstrați tuturor că ați verificat absolut toate apometrele din Asociație, pentru a ne obliga pe noi, proprietarii, să plătim ceva clar, verificabil și demonstrabil.
Ce-ar fi să te trezești într-o lună cu un bătrân care uită robinetul deschis (nu foarte mult, doar cât să picure ceva mai intermitent), și pleacă de acasă pentru multă vreme (caz concret din scara alăturată scării mele) ? Și fiica acelui bătrân, văzând că s-au adunat valori mari ale consumului de apă rece, a ales să dea către administratorul Asociației valori ale indecșilor cu mult mai mici decât ceea ce arăta apometrul (în urma unui control făcut în Decembrie 2013 de către mine și de către fostul administrator al A.P.71, am găsit în apartamentul acelui bătrân valori de 200 mc ne-declarate) !
După ce am verificat apometrele din alte 20 de apartamente (din 54), am mai găsit vreo 200 mc ne-declarați și astfel, noi cei corecți, am plătit anterior sume ne-reale, pentru care s-au pus și penalizări !
Adam Grecu, vai de proprietarii din Asociația ta, dacă accepți să ai asemenea consumuri fictive și ilegal calculate (nu din vina directă a șefilor, dar în cazul ăsta proprietarii nu pot plăti diferențele de apă ilegale).
Culpa e în primul rând a administratorului, deoarece nu a respectat legislația din domeniu, care spune că e obligat ca la 3 luni (maxim 6 luni) să verifice integritatea apometrelor (inclusiv indecșii lunari) pentru toate proprietățile din Asociație, altfel consumurile lunare nu pot fi cele reale și este evident că eu nu am de ce să plătesc un consum care nu e verificat și nu e corect și legal (estimarea permanentă a consumurilor nu e logică și corectă).
@latka

1.da, sunt putine informatii pe tema asta si in mare parte atacate din toate partile, cineva a intrebat, eu am raspuns
2.da, pe planeta pamant argumentele sunt in ambele sensuri, studiile nu trateaza efectul cumulativ, sustinand punctul domnuli Grecu, totusi celelalte studii sustin contrariul (cele din prima postare)
3. Nu, Radio frequency (RF) is the oscillation rate of an alternating electric current or voltage or of a magnetic, electric or electromagnetic field or mechanical system in the frequency range from around twenty thousand times per second (20 kHz) to around three hundred billion times per second (300 GHz)
An electromagnetic field (also EMF or EM field) is a physical field produced by electrically charged objects.[1] It affects the behavior of charged objects in the vicinity of the field. The electromagnetic field extends indefinitely throughout space and describes the electromagnetic interaction. It is one of the four fundamental forces of nature (the others are gravitation, weak interaction and strong interaction)

pot fi folosite interschimbabil, dar in principiu RF este o parte din EMF, la fel ca lumina vizibila spre exemplu tot parte din EMF 400nm-700nm, folosind ce vedem impartim spectrul electromagnetic EMF in ultraviolet - ce este sub albastru si nu vedem, si infrarosu, ce este peste rosu si nu vedem, eventual ajungem la RF a carui definitie este mai sus

4. Exact, din linkul dumneavoastra TRANSMISSION PROTOCOL W-Mbus EN13757-4 @868 MHz ≤ 10 mW

5. 300 de metri in exemplul dumneavoastra este o distanta considerabila, ganditi-va cate blocuri intra in acest cerc cu diametru de 600 de metrii si cate apometre sunt in ele, si toat trec prin pereti

6. Absolut fals si gresit, de aici e toata problema, dupa cum am postat si cred ca il pun a treia oara, vizionati-l pana la sfarsit va rog si vedeti ca pulsul ramane constant cu distanta:

[ link extern ]
l-am ales pe asta ca e clar, sunt zeci pe youtube de la masuratori individuale cautati watermeter RF radiation daca nu este acetabil asta, toti obtin acelasi lucru, ce este pulsul ala la cateva secunde? apometrul cauta conectare constant zi si noapte, la intervalul respectiv

7. Pai cum e merg pana la 30 de metri sau trebuie pus sub perna

concluzii- unul e sigur, 100 in bloc nu, studiile nu acopera efectul cumulativ, adunate cu celelalte surse RF, radiatia depaseste cam de 8 ori maximul admis legal ca pericol, nu stiu de ce este atat de greu de inteles, problema este cumularea campurilor.

Am si eu o intrebare, cati microwati sunt necesari pentru a crea o mutatie genetica in nucleu la o distanta de un metru? raspundeti la asta si o sa aveti raspunsul la problema

daca aveti dubii cu pulsul si rapiditatea lui puteti achizitiona un aparat de masura aici:

[ link extern ]

Eu sunt un om onest si confirm rezultatele din video, testati-l dumneavoastra si daca obtineti alte rezultate practice, eu nu mai deschid subiectul niciodata

Edit: PS bateria de la telefon alimenteaza ecranul in principiu, emisia receptia poate fi acoperita pe operioada considerabila de bateria de ceas cu pricina in miliwati, RF este o radiatie de energie joasa, nu are destula putere sa mute un electron (sa ionizeze) ci in schimb vibreaza atomul si il deplaseaza, mecanismul principal care defineste o mutatie genetica, cauza principala pentru cancer (in alte cuvinte o schimbare atomica in ADN - in interiorul nucleului), pentru ca trece prin zid si prin tesut si acesta o absoarbe conform SAR.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2019
Borhes John, utilizator
Impunerea de către șefii unei Asociații a consumului de apă în regim Paușal (mai grav, fără Regularizarea consumului) este total ilegală și abuzivă, știind că legea impune calculul la Paușal doar dacă nu există niciun apometru în apartamentul respectiv. Dacă ar fi ceva legal, ar proceda și alți mari furnizori de Utilități precum Electrica S.A., Engie S.A., Apaterm, etc., și nu ar regulariza consumurile care pot fi contorizate, așa cum sunt și apometrele ? Asociațiile de Proprietari nu pot impune ne-regularizarea consumurilor de apă, știind că au contoarele care arată valorile consumurilor din fiecare imobil, asta fiind considerată o Înșelăciune conform art.244 din Codul Penal.
Se vede că iar șefii A.P.71 nu știu și nu aplică legile din domeniu și abuzează de funcții, cerșind niște bani fără a ține cont de valorile aparatelor de măsură, chiar dacă citirile se vor face și după 3 ani, acele valori sunt reale.
Citez din H.G. nr. 1588/2007: Art.38. - (1) ÎN LIPSA CONTOARELOR DE ÎNREGISTRARE A CONSUMULUI DE APĂ, REPARTIZAREA CONSUMULUI SE FACE PE BAZĂ DE BAREMURI PE FIECARE TIP DE CONSUMATOR ÎN PARTE.
Art.39 - (2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcție de indexul contoarelor individuale (...).
Art.41. - (1) CHELTUIELILE PE CONSUMURI INDIVIDUALE SE REPARTIZEAZĂ ÎN FUNCȚIE DE INDEXUL REPARTITOARELOR DE COSTURI, conform normei tehnice și metodologiei elaborate de A.N.R.S.C.U.P. București.
Cuvântul „Paușal” provine din germană și înseamnă „tarif sau preț care se plătește uniform, stabilit în baza experiențelor anterioare sau a unei evaluări”. Numai dacă nu aveți apometre în casă se aplică normele privind sistemul Paușal.
PENTRU A FI ȘI MAI EXPLICIT, ESTE SUFICIENT SĂ CITIM DEFINIȚIA DATĂ PENTRU SISTEMUL PAUȘAL ÎN DICȚIONARUL EXPLICATIV AL LIMBII ROMÂNE (DEX):
PAUȘÁL s.n. Sistem de plată pentru beneficiarii prestărilor de servicii comunale la care instalațiile nu sunt înzestrate cu aparate de măsurat cantitățile consumate, suma calculându-se cu aproximație pe baza capacităților instalate ale aparatelor sau a consumurilor posibile (din germană cuvântul „Pauschale”) - www.dex.ro/paușal
► Cum se stabilește Paușalul la nivelul Asociației de Proprietari. În condițiile în care există necontorizați într-un bloc, în Adunarea Generală se va stabili norma de Paușal, actul fiind cel care stă la baza repartizării realizate de către Administrator care va determina consumul aferent apartamentelor necontorizate în funcție de numărul de persoane prezente, apoi diferența se va repartiza contorizaților în funcție de consumul raportat.
Art.1.345 din Noul Cod Civil. Îmbogățirea fără justă cauză - „Cel care s-a îmbogățit fără justă cauză în detrimentul altuia, e obligat la restituire în măsura propriei sale îmbogățiri și în limita pierderii patrimoniale suferite de cealaltă persoană.”
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2019
flory_mr, utilizator
@flory_mr

O sa incerc si eu sa explic putin aici niste istorie, poate lumineaza sistemul cu pricina

Luam un exemplu, a trecut o luna asociatia primeste o factura pentru apa consumata, 100 MC apa rece si 150 MC apa calda, sume enorme in RON la 8 RON apa rece si 12 RON apa calda.


Datele problemei sunt:

1. daca nu se plateste factura la radet se aplica penalizari % din valoarea ramasa

Asa ca asociatia decide sa aplice penalizari pentru intarzierea platii cu 0.1% pe zi

2. Adunati toti indexi de la apartament rezulatul este 50MC Apa rece si 75 MC apa calda

Unii nu au dat, unii au dat prost, uni mint cu 0 0 ca sa intarzie plata, altii au uitat pur si simplu

Daca pana la sfarsitul lunii nu se achita factura integral se inchide apa la bloc (dupa cateva luni), jos e o valva, vin, o inchid si ii pun peceta, taie apa la tot blocul si aia care au platit si aia care nu

Urmatoarea luna vine urmatoarea factura aceiasi problema 100 cu 150, pierderi de 50 cu 75
Asociatia merge sa faca "verificari" - bat la usi si surpriza cine da apometre e acasa, cei care nu dau repetat sunt de nedeschis la usa. Mai e cate 1-2 care are 20MC in luna aia, cica a dat prost sau a gresit sau a avut o problema. Pierderile sunt mai mici dar exista si mai sunt inca restante de luna trecuta

Someaza proprietari cu pricina in scris, astia ii dau mare si tare ca ei fac ce vor in casa lor

Luna a treia Asociatia primeste somatie de la radet de debransare pentru neplata - problema lor de ce. Asociatia cere ajutor la primarie, primaria intreaba ce e, astia povestesc ce am scris mai sus. Primaria stabileste ca problema sunt pierderile si stabileste ca factura sa fie platita pe luna, adica pierderile alea sa fie impartite cumva, primaria da optiuni dupa nr de persoane/ pe apartament/ dupa consum/ orice vrea administratia,

Administratia considera optiunile si observa in exemplul lor ca daca iau orice optiune, aia care declara si platesc trebuie sa achite si cealalta jumatate care se "pierde"

De ce se pierde? pai in timp ce apometrele sunt clasa A, unde nu inregistreaza picaturi si firicele de apa, cel RADET de la subsol e clasa C, inregistreaza orice picatura cat de mica, si e foarte bine calibrat. Lumea e proasta si nu stie crede ca fura cu picatura sau alte metode, dar fura doar de la vecini, RADET-ul isi ia banii pe fiecare picatura

Bun revenim la exemplu, zic proportional cu consumul, aia care nu dau apometrele au 0 0 ca nu se stie nici cat si nici de ce, unii au probleme serioase uni sunt doar neseriosi si atunci revin la Primarie cu intrebarea "Pai noi platim dublu si aia care declara nu platesc nimic?" si asa s-a inventat sistemul pausal repartizat -consum mediu pe numarul de persoane pe apartament, ca un fel de pedeapsa pentru cei care uita....pentru ca factura de la RADET trebuie platita sau se taie apa pe bloc.

Este legal? Absolut reglementata de o groaza de legi si ordine pe care le gasiti si pe forum aici

Este corect? nu probabil ca nu, este raul mai mic, poate se baga in plus cativa MC la unii dar in esenta cei care dau apometrele nu platesc dublu macar. Acum apar problemele, familia a plecat in vacanta dar uitand sa dea la timp ii trec 20 cu 12 ca sunt 4 persoane, doamna batrana singura a uitat si acum are 5 cu 3 dar ea a consumat 1 cu 1, etc

Acum lumea vine nervoasa sa se faca regularizare, dar factura a fost emisa si distribuita 100%, daca se regularizeaza in spate devine 99% apoi 98% pana cand ajungi iar restantier

Este corect? nu sunt multe probleme evident dar alternativa este taierea apei pe bloc la toti, iar nu e bine nici asa. Evident lumea zice fura, hotii, sistemul e prost, eu nu platesc decat ce consum, dar in realitate se plateste ce se consuma + diferentele care pot fi pierderi,furt, diferente in functie de timpul de citire

Intradever asociatia are obligatia sa efectueze verificari trimestriale - unde nu li se deschide la usi, dar pe partea cealalta in acelasi ordin 343/2010 care obliga asta se obliga si ca proprietarii sa faca citirea in aceiasi zi la aceiasi ora - TOTI, daca sunt instintati zic ca e administratorul comunist si dupa nu mai deschid la usi, ca ei dau apometru cand li se scoala si nu ii intereseaza. Altii desigur uita sau au probleme sau nu sunt acasa. In lipsa unei solutii insa se taie apa pe bloc, ce e de facut? Pausal sau fara apa? fiecare decide, majoritatea plateste la timp nu e corect nici pentru ei sa le taie apa

Dar ce se intampla daca consumul este 100, si se declara 50 apoi pausal se repartizeaza celor care nu au declarat 100 MC???

Blocul deci a consuumat 100, iar acum consumul declarat devine 150MC. Pai factura e lunara si achitata lunar, asta inseamna ca se repartizeaza un pret mai mic, DA daca consumul declarat devine mai mare cu 50%, decat cel real, atunci veti plati proportional mai putin la intretinere

In general cand se fac regularizarile, consumul citit este mult mai mare decat cel inregistrat jos si atunci factura la toata lumea scade

De ce sete asa, pai pentru ca unii oameni sunt vulturi care nu vad ca fac parte dintr-un colectiv itegrat intr-un sistem, ii fac gura administratului ca ei platesc doar ce consuma, administratorul are de platit 10000RON la apa sau se taie apa si nimeni nu vrea sa plateasca ce nu consuma,dar de fapt se plateste lunar ce nu se declara, doar ca sub forma de pierderi, care uneori pott depasi consumul declarat, adica peste 50% - in special vara cand lumea e in vacanta

Nu exista regularizare, nu exista compensare luna viitoare, 100% din factura lunara este repartizata in acea luna, daca dati 0 cu 0 , nu RADET pierde ci vecinii dumneavoastra o vor platii pe toata, daca declarati fals 0 cu 0 asta e o faceti macar cu intentie, factura aia tot trebuie repartizata

E corect? probabil ca nu, ce are fi corect? sa intre unu cu pistolul sa citeasca apometrele? nici asa nu e bine, daca nu vine cu pistol, jumatate nu sunt acasa, factura trebuie platita

Sper ca am facut lucrurile mai clare acum, speranta primariei si RADET este ca cei corecti sa traga de cei care nu dau apometrele si sa ii forteze sa fie corecti, dar in esenta nu le pasa cat timp factura se repartizeaza si achita. Pe partea cealalta problema lor, daca nu, pac apa, pac lumina, pac caldura, pac orice serviciu

Daca vreti o explicatie mai clara, daca nu platiti impozitul pe proprietate statului pac pac viata sau proprietatea

E corect? este irelevant este legal si asta este lumea in care traim, fie lucram impreuna sa declaram la timp si sa minimalizam pierderile, fie ne scoatem ochii pana ne taie apa. Oricum apa nu se va redeschide pana cand factura nu este achitata

Exceptand cazurile cand administratia a fugit cu banii si intra sub urmarire penala cam asta e situatia. Nu ma intelegeti gresit aveti perfecta dreptate cu ce spuneti,doar ca argumentele nu tin intr-o curte judecatoreasca, administratia apara lipsa de verificari prin "nu au deschis" "mau amenintat" "au zis ca ei dau apometrul cand isi aduc aminte", la randul sau sitemul pausal permite administratiei un mod artifical de a face proprietarii sa vina la admnistrator si nu invers, factura oricum va fi repartizata integral lunar sau asociatia este data in judecata de distribuitor. Eu cred ca solutia ar fi pur si simplu un sistem mai eficient de creare a resurselor, putem construi lucruri mai mari si mai eficiente pentru apa rece, cu incalzirea descentralizata - adica la subsol, ceea ce ar reduce costurile cu 80%, dar asta necesita investitie si dorinta de mai bine, proprietarii isi scot ochi pentru un MC, RADET vrea profit ca ei fac bani seriosi din asta, statul vrea impozit pe profit deci sustine sistemul centralizat ca e o sursa serioasa de venit sub deviza "pentru cetatean", caldura se pierde pe tevi iarna, oameni platesc lucruri de care nu beneficiaza (in special la sanatate ca fapt divers) si nimic nu merge, ca sa iei o hartie trebuie sa te duci sa semnezi, cand o iei mai semnezi odata, online ar fi periculos pentru drepturile omului, bugetarii lucreaza ture lungi cand lucreaza si ceilalti bugetari, daca ai nevoie de ceva, iti iei liber sa iei o hartie de la o institutie a statului sa o duci la cealalta institutie a statului, tu lipsind de la o institutie a statuli, care in lipsa ta nu functioneaza ca nu e buget si tu esti tot departamentul.... Nu stiu am intalnit numai lucruri teribile pana acum, ironic politia asi justitia par sa functioneze....presupunand ca exista un temei legal
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2019
Borhes John, utilizator
Borhes John a scris:

@latka

1.da, sunt putine informatii pe tema asta si in mare parte atacate din toate partile, cineva a intrebat, eu am raspuns [....]


Nici nu stiu daca merita comentat ceva din textul dvs. halucinant, ce se contrazice la fiecare 2-3 rinduri. Am lasat doar inceputul unde scrieti fara nici un pic de "onestitate" ca ati fost intrebat (de cine?) despre toate elucubratiile pe care le sustineti cu atita fervoare.

Ce as putea raspunde unei persoane care nu stie ca undele radio sunt o parte (la un capat) a spectrului electromagnetic, ca radiatiile ionizante sunt exact in celalalt capat al spectrului (gamma, razele X, ultraviolete) , ca exista tratament cu raze X (brahiterapia stiti ce e ?) pentru celulele mutante . Iar una dintre cele mai raspindite forme de cancer (de piele) este evident legata de radiatia ultravioleta.

Nu stiam ca sunteti specialist in genetica si ca scuturatul atomilor este cauza principala a mutatiilor genetice .

Nici macar doza maxima admisa (SAR) la undele din spectrul radio (UHF) in care functioneaza dispozitivele pe care le blamati (si telefoanele mobile) nu o cunoasteti, din moment ce vorbiti de microwati.

Imi cer scuze oricum , celor ce cauta informatii pe subiectul legalitatii montarii apometrelor cu transmisie radio, discutia a ajuns intr-o fundatura off-topic.

Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2019
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul eronat techem sau sunt eu absurd ? de curand am luat in ... Mytro Mytro Calcul eronat Techem sau sunt eu absurd ? De curand am luat in administrare o asociatie unde calculul se face de catre Techem, exista o parte proprietari ... (vezi toată discuția)
Regularizare consum apa pluto13 pluto13 In situatia in care, din civerse motive, nu am putut duce citirea apometrelor la asociatie intr-o luna de zile, luna in care, pe buna dreptate, in lista de ... (vezi toată discuția)
Tragerea la raspundere a personelor care nu declara consumurile de apa AncaIo AncaIo Buna ziua! M-ar interesa daca stie cineva ce masuri legale pot fi luate impotriva locatarilor care nu isi declara consumurile lunare reale a apometrelor, iar ... (vezi toată discuția)