avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se dezbate succesiunea soților care au ales ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se dezbate succesiunea soților care au ales regimul matrimonial al separației de bunuri?

Buna ziua,in situatia alegerii regimului matrimonial cu separatie de bunuri, dupa moartea unuia dintre soti, la masa sccesorala se impart toate bunurile dobandite in timpul castoriei intre cei doi soti chiar daca o parte dintre acestea au fost dobandite de cel ramas in viata in regimul separatiei?
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: monny79 , utilizator 20:55, 27 Februarie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se impart bunurile comune (dobandite intre incheierea casatoriei si adoptarea regimului separatiei de bunuri, daca exista) si bunurile proprii ale sotului decedat.
Regimul separatiei de bunuri nu inlatura dreptul la mostenire a sotului supravietuitor.
multumesc frumos pt raspuns. Am o nelamurire: bunurile comune dobandite in intervalul menrtionat de dvs pot fi partajate intre soti inainte, dupa sau odata cu schimbarea regimului? Daca da, ce act se poate incheia intre soti astfel incat bunurile respective sa nu faca obiectul succesiunii?
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2019
ioana_m_s, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs ati incheiat conventia matrimoniala de separatie de bunuri sau urmeaza?
nu am incheiat inca. Asa as vrea. multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai..inainte de conventia matrimonialade separatie de bunuri, notarul incheie un act de lichidare a regimului matrimonial al comunitatii legale (in care se consemneaza ce bunuri ati dobandit in timpul comunitatii, proprii, comune, datorii, care e cota de contributie a fiecaruia etc).
Dupa, puteti incheia in timpul casatoriei un act de partaj intre dvs, prin care sa partajati bunurile comune.
In ultima instanta, incheiati conventia de separatie de bunuri, conventie care isi produce efectele pentru viitor, urmand ca bunurile pe care le va dobandi fiecare dintre dvs, sa fie bunuri proprii.
In caz de deces, masa succesorala se va compune din bunurile proprii ale sotului decedat, din care sotul supravietuitor va mosteni o cota.
Cota sotului supravietuitor depinde de categoriile de mostenitori cu care vine in concurs la sucecsiune.
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2019
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Poate unul dintre soți să-și lase, prin testament, averea unei terțe persoane ? nissa nissa Daca unul dintre soti,poate sa-si faca testamentul,in defavoarea celuilalt?(adica sa lase partea lui unei terte persoane?) Va multumesc! (vezi toată discuția)
Succesiune în urma unui testament care încalcă rezerva succesorală. cum se dezbate moștenirea în acest caz? carmenfulop carmenfulop Decedeaza sotul.Acesta lasa un testament notarial , in care toate bunurile mobile si imobile le lasa sotiei.Se specifica , ca are 2 copii. Care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)
Ce efecte are contractul prenupțial în cazul decesului unuia dintre soți? enaloc enaloc In cazul in care s-a incheiat o conventie/contract prenuptial, iar sotul face un testament pentru copiii din casatoria anterioara, sotia actuala va mosteni pe ... (vezi toată discuția)