Buna ziua,in situatia alegerii regimului matrimonial cu separatie de bunuri, dupa moartea unuia dintre soti, la masa sccesorala se impart toate bunurile dobandite in timpul castoriei intre cei doi soti chiar daca o parte dintre acestea au fost dobandite de cel ramas in viata in regimul separatiei?
raluk0207
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Se impart bunurile comune (dobandite intre incheierea casatoriei si adoptarea regimului separatiei de bunuri, daca exista) si bunurile proprii ale sotului decedat.
Regimul separatiei de bunuri nu inlatura dreptul la mostenire a sotului supravietuitor.
multumesc frumos pt raspuns. Am o nelamurire: bunurile comune dobandite in intervalul menrtionat de dvs pot fi partajate intre soti inainte, dupa sau odata cu schimbarea regimului? Daca da, ce act se poate incheia intre soti astfel incat bunurile respective sa nu faca obiectul succesiunii?
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pai..inainte de conventia matrimonialade separatie de bunuri, notarul incheie un act de lichidare a regimului matrimonial al comunitatii legale (in care se consemneaza ce bunuri ati dobandit in timpul comunitatii, proprii, comune, datorii, care e cota de contributie a fiecaruia etc).
Dupa, puteti incheia in timpul casatoriei un act de partaj intre dvs, prin care sa partajati bunurile comune.
In ultima instanta, incheiati conventia de separatie de bunuri, conventie care isi produce efectele pentru viitor, urmand ca bunurile pe care le va dobandi fiecare dintre dvs, sa fie bunuri proprii.
In caz de deces, masa succesorala se va compune din bunurile proprii ale sotului decedat, din care sotul supravietuitor va mosteni o cota.
Cota sotului supravietuitor depinde de categoriile de mostenitori cu care vine in concurs la sucecsiune.