avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate unul dintre soți să-și lase, prin testament, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate unul dintre soți să-și lase, prin testament, averea unei terțe persoane ?

Daca unul dintre soti,poate sa-si faca testamentul,in defavoarea celuilalt?(adica sa lase partea lui unei terte persoane?)
Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sotul e mostenitor rezervatar.. sotul care scrie testamentul, trebuie sa tina cont de asta.. in rest partea de care poate dispune, o poate lasa cui doreste.
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator
Teoretic da.
Practic soțul supraviețuitor este moștenitor rezervatar (adică legea ii acorda dreptul la o cota din masa succesorala, împotriva voinței sotului care a lăsat testamentul).
In aceasta calitate si daca i s-a incalcat rezerva succesorala, soțul supraviețuitor poate solicita reductiunea testamentului.
Ceea ce înseamnă : fie împărțirea bunului/bunurilor, fie primirea unei sume de bani de la beneficiarul testamentului.
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate, dar cu limite.
In Romania exista legea mostenirii fortate (in codul civil - rezerva succesorala) care spune ca unii mostenitori (parinti, sot supravietuitor, copii) primesc in baza acestei legi a mostenirii fortate o cota parte numita rezerva succesorala.
In limbajul juridic, mostenitorii acestia se cheama mostenitori rezervatari (pe care statul ti-i baga pe gat, ca sa zic asa, vrei nu vrei).
Rezerva este cota cu care ei nu pot fi dezmosteniti. Rezerva se calculeaza in functie de numarul de persoane care au pretentii la mostenire si poate sa ajunga la 75%.

Partea din mostenire de care un testator poate dispune prin testament se cheama cotitate disponibila.
Mostenitorii nu pot renunta la cota fortata prin intelegeri in timpul vietii.

Deci dupa ce ai muncit o viata intreaga, legea civila iti fura efectiv banii si ii imparte familiei cum vor ei iar tu poti sa dispui, in cel mai rau caz de 1/4, adica 25% din toata averea lasata la moarte.

In concluzie, poti sa lasi, dar trebuie sa calculezi procentul de care dispui.

Eu consider aceasta lege ca fiind invechita si neconstitutionala. Sunt multi oameni avuti care ar dori sa lase averea in scopuri caritabile, dar nu pot deoarece legea efectiv le ia banii din buzunar si-i da fie la sot, parinti sau copii chiar in cazul in care acestia au deja avere sau primesc deja avere suficienta sa traiasca fara griji.

Oricum, sunt sanse putine sa schimbi legea mostenirii fortate asa ca imparte cat mai mult din avere in timpul vietii, pe cat posibil.
Spun, pe cat posibil pentru ca legea nu-ti da voie sa faci donatii la terte parti nici in timpul vietii pentru ca teoria este ca imputinezi mostenirea copiilor. O mare ciudatenie, dar veche de cand lumea.

Ajungi sa devii sluga mostenitorilor desi inca nu ai murit.
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2019
Albert Kurtyan, Consilier juridic
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Moștenire forțată? Legea moștenirii forțate?
De unde le scoti, nu stiu...
De asemena, nu stiu de unde ar putea vreodata rezerva succesorala sa fie 75% (3/4). Poate ne dai si un exemplu.
Presupunând că există un singur moștenitor rezervatar. Rezerva este jumatate din cota legala, deci maxima rezeva succesorala ar fi de 1/2.
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2019
raluk0207, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Spre mirarea unora, legea mostenirii fortate nu a fost inventata in Romania.
Este inclusa in codul civil, in articole sau titluri.
Toata reglementarea romaneasca a mostenirii este un melanj tradus din diverse alte jurisdictii, la fel cum in prezent Codul civil este o peticeala de institutii imprumutate din Codul canadian din Quebec si alte tari, Italia, Germania, etc.

Pentru a intelege termenii folositi in dreptul roman trebuie studiate actele originale, altfel nu se intelege nimic.

Din pacate, la noi sunt 2, 3 autori de manuale de drept civil mai importanti iar toti ceilalti se raporteaza la ei crezand ca intregul corpus se afla acolo. Nici vorba.

De aici rasare saracia lingvistica si multe, multe confuzii in dreptul romanesc.

Mostenirea fortata este o lege inclusa in codul civil prin care rezervatarii primesc averea in mod fortat, impotriva vointei testatorului, a proprietarului. Este un fel de incalcare a dreptului de proprietate al testatorului, este o specie de expropriere.

La origine, asta e denumirea acestei teorii vetuste: legea mostenirii fortate.
Prin prisma istorica si multijurisdictionala a studiului dreptului, legislatia civila romaneasca devine dintr-o data mult, mult mai clara.

Nu dau vina pe studenti pentru lipsa de cunostinte, ci pe profesori, care sunt slabi.

Alte discuții în legătură

Cum se dezbate succesiunea soților care au ales regimul matrimonial al separației de bunuri? ioana_m_s ioana_m_s Buna ziua,in situatia alegerii regimului matrimonial cu separatie de bunuri, dupa moartea unuia dintre soti, la masa sccesorala se impart toate bunurile ... (vezi toată discuția)
Un testament se poate ataca in instanta? truscalaurentiu truscalaurentiu Buna ziua! Am un unchi care a facut testament ca doreste sa imi lase o casa la tara. Persoana in cauza are 2 copii care nu sunt in tara. Intrebarea este daca ... (vezi toată discuția)
Speta mostenire leonida leonida buna ziua, X si Y sunt casatoriti si au in proprietate comuna un imobil,pot acestia sa faca vreun act notarial prin care la decesul unuia dintre ei, celalalt ... (vezi toată discuția)