E absolut absurd ca statul roman prevede unele drepturi ca membrii unei familii sa fie tratati cu o oarecare echitate atunci cand sar pe cele lasate pe lumea asta de mort?
Pentru ca nimeni nu ia averea altuia, mostenirea se lasa pentru moarte, adicatelea pentru ziua cand soarele rasare numai pentru ceilalti pe pamant. Cand nu mai esti pe lumea asta nu poate sa iti ia nimeni nimic, avere sau ochii frumosi.
Pe cale de consecinta, nu doar juridic, dar si moral ideea unei mosteniri asa-zise fortate nu se aplica in opinia mea in legislatia romana.
Pe de alta parte, institutia mostenirii in legislatia romana tine seama de modalitatea in care se mentin relatiile de familie, de sentimentele dintr-o familie, normale si morale, de faptul ca intr-o familie muncesti, traiesti, ajuti si iubesti pe ceilalti membri ai ei si ar fi indicat sa mentii asta toata viata ta.
Daca dai gres in educatia oferita copiilor, daca iti alegi partenerul gresit, legea nu poate avea grija ta, trebuie sa o ai tu. Ai grija sa educi cu blandete ca sa primesti blandete si sa iti construiesti o relatie sanatoasa cu partenerul ca sa nu vrei apoi sa-i dai lui vecinul ce normal ai muncit cu partenerul tau. Si daca nu mai merge intr-o zi, legea iti da libertate la a divorta.
Cam asta e explicatia pentru care Codul civil, care presupune ca iti iubesti familia si ai relatii sanatoase cu ei, „gandeste” astfel mostenirea. Pe care poti sa nu o lasi, caci nimeni nu e obligat la a lasa ceva mostenire.
Speta mostenire
leonida
buna ziua,
X si Y sunt casatoriti si au in proprietate comuna un imobil,pot acestia sa faca vreun act notarial prin care la decesul unuia dintre ei, celalalt ... (vezi toată discuția)