avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... backround screening legal sau nu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

backround screening legal sau nu

Buna, in perioada asta am fost la cateva interviuri la firme private in It tot frumos doar ca se face un backround screening check adica trebuie sa dai acordul unei terte firme sa ia toate datele din CV si sa le verifice spun ei...pe langa alte cerinte. De regula acest document vine dupa ce accept oferta de munca ca sa nu mai pot da usor inapoi. De exemplu o firma mi-a cerut bitoul de credite cu toate datele mele apoi alti lunar sa fac un test de urina antidrog.Vin si intreb oare chiar este legal sa cerceteze terte firme cv ul meu eu vreau sa il cerceteze statul si angajatorul. De unde am certitudinea ca acea firma nu vinde datele mele personale? sau ce face cu ele? mai avem si un GDPR adica chiar nu se tine cont de nimic? Pretind ca verifica si backround-ul din social media vin si ma intreb de cat hr-istele sunt detective? Adica mi se pare trecuta limita bunui simt.
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2019
SilviaToma, utilizator
Cel mai recent răspuns: SilviaToma , utilizator 23:25, 18 Februarie 2019
Nu prea au cum sa le verifice , intrucat nu vad cine le poate furniza informatiile ... De exemplu, ITM-ul nu ofera noilor angajatorii date despre posibilii sai angajati ...
Dar problema este ca exista firma cu domeniul asta de activitate care face asta sau cel putin promite ca face...problema mea este de ce exista un asemenea obiect de activitate legal adica mai concret firma respectiva pretinde ca verifica:
- diploma de studii pe care noi o depunem in copie legalizata de notar.
- cazierul judiciar eliberat de politie
- social media (Facebook si altele)
Adica nu inteleg ce fel de pregatire trebuie sa aiba angajatii lor incat sa verifice si notarii si universitatiile cat si politia care elibereaza cazierul....plus vechimea (aici tind sa inteleg daca sunt veniti din human resources se poate telefonic la fostii angajatori).
Ideea e ca aceasta este firma care mi-a taiat cel putin doua oferte de angajare:
[ link extern ]

Sincer imi placea jobul dar simt ca mi-a fost limitata libertatea de a munci liber, calificat in piata muncii din Romania din cauza unor date personale pe care nu am vrut sa le furnizez.Nu mi se pare deloc normal ca sa pretinda bani pe servicii de genul asta din urmatoarele motive:
nu pot fi probati ca ofera serviciile pe bune
obiectul muncii lor suntem noi angajati care inca nu am semnat contract de munca cu angajatorul deci nu au chiar control peste datele noastre....
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2019
SilviaToma, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum ma pot convinge ca acest anunt de angajare este corect si legal, daca se cer bani si date personale inainte de angajare Floarea Cring Floarea Cring In urma analizei CV-ului dumneavoastra ati fost selectat pentru a doua etapa a preselectiei pentru ocuparea postului din cadrul companiei PayPall Europe ... (vezi toată discuția)
Fals angajator cere bani inainte de interviu Amaliaenescu Amaliaenescu Buna ziua. Am aplicat la un post pe un site foarte cunoscut cu locuri de munca. In anunt se mentiona ca CV-ul trebuie trimis la o anumita adresa de email. Dupa ... (vezi toată discuția)
Abrevieri barbu1941 barbu1941 Buna seara!Nu stiu ce inseamna abrevierea \"HR\" Este o profesie noua despre care eu n-am auzit!Va multumesc. (vezi toată discuția)