Ca urmare a existentei unor suspiciuni in legatura cu calcul restantelor si a penalizarilor, am cerut si s-au efectuat 2 expertize contabile, prin care s-au descoperit diferente de peste 3.000 ron la aceste calcule in defavoarea mea.
Acest lucru constituie infractiune, o tentativa de prejudiciu sau chiar prejudiciu ?
Unde pot reclama (instanta, primarie sau plangere penala ?
Pot solicita daune morale si financiare prin instanta?
Pe scurt, ce si cum se poate proceda, ce drepturi am?
Va multumesc
Adam Grecu
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Concret, ... a existentei unor suspiciuni in legatura cu calcul restantelor si a penalizarilor..., ce abuzuri a fascut onor com. ex. ?
S-au adunat dumnealor si v-au calculat eronat restantele si penalizarile, sau cel a carui sarcini de serviciu de a calcula si aplica aceste penalizari a gresit? Aveti un punct de vedere oficial al conducerii as. proprietari?
De ce spun acest lucru - pentru ca stim, stie toata lumea ca din componenta membrilor com. ex. fac parte, de obicei oameni care nu au o pregatire speciala. Cu totul intamplator, se poate ca din cadrul comitetelor executive sa faca parte si specialisti, oamei cu pregatire juridica sau economica superioare - dar este mult pana departe. De obicei, aceste persoane - nu se baga... si lasa locul unor oameni cu initiativa gospodareasca, in general oameni seriosi.
Din acest motiv v-am pus mai sus acele intrebari.
Apoi, la dvs. in asociatie trebuie sa fie un cenzor / comisie de cenzori care trebuie sa verifice permanent toate aceste lucruri.
Daca dvs. ati constatat ca acele calcule au fost eronate, sigur ca puteti sa va indreptati impotriva asociatiei de proprietari, nu impotriva com. executiv sau punctual impotriva cuiva, insa va intreb: dupa afisarea unei liste de plata, dvs. chiar nu o interpretati deloc? Conform Legii, dvs. puteti contesta orice este inscris pe aceasta lista de plata si nu trebuie sa asteptati cu anii ca sa se indrepte lucrurile.
Nu am nici ce-a mai vaga idee de motivele care au stat la baza calcularii penalzarilor dvs., insa nu trebuie sa lasati la voia intamplarii aceste chestiuni. Sigur, dvs. aveti dreptul sa va adresati organelor in drept si doar dvs. trebuie sa decideti ce masuri trebuie sa luati.
Va doresc mult succes in spalareaonoarei dvs.
ynocentta
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca rapoartele de expertza financiar contabile au evidentiat incalcari ale dispozitiilor in vigoare cu crearea de prejudiciu financiar ,au concluzionat si asupra factorilor responsabile ?
Teoretic daca detineti probe concrete asupra vinovatiei unei persoane aveti dreptul legal sa va instituti cu pretentii impotriva acestuia
Este hazardat sa ne pronuntam pe forum daca fapta intruneste elementele incadrarii sub aspectul infractiunii de inselaciune
Confonn art. 1349 alin. (2) şi art. 1357 Noul Cod Civil, raspunderea civila reparatorie intervine numai in cazul in care exista un prejudiciu injust cauzat unei persoane, prejudiciu ce trebuie, potrivit legii, sa fie reparat.
Asadar, examinarea raspunderii civile reparatorii are drept scop, înainte de orice, determinarea cazurilor si conditiilor în care o persoana poate pretinde repararea prejudiciului ce injust i-a fost cauzat.
In speta ,concret nu va aflati in situatia in care ati achitat suma la care faceti vorbire ca prin expertize ar fi fost netemeinic calculate si impuse
In planul dreptului civil, fapta ilicită, chiar savarsita cu vinovatie, este lipsita de relevanta si efecte, dacă prin ea nu s-a cauzat un prejudiciu altei persoane.
Potrivit clasificării traditionale, prejudiciile sunt de doua feluri: patrimoniale si nepatrimoniale sau daune morale .
Prejudiciile patrimoniale sunt consecinte daunatoare care au valoare economica, putand fi evaluate pecuniar.
Ele sunt, rezultanta incarii drepturilor si intereselor economice ale victimei, cum ar fi: sustragerea, distrugerea sau degradarea unui bun, uciderea unui animal, pierderea dreptului la întreţtnere, pierderea clientelei, pierderea unui profit, pierderea dreptului rezultat dintr-o licenta, ruperea abuzivă a negocierilor libere pentru incheierea unui contract etc.
Prejudiciile patrimoniale pot rezulta si din încalcarea unui drept personal nepatrimonial, cum ar fi si cazul dv dar dv nu ati ajuns in situatia sa achitati suma netemeinic impusa
Prejudiciile nepatrimoniale sau daunele morale sunt consecintele daunatoare suferite de catre o persoana, consecinte care nu au valoare economica si, prin urmare, nu pot fi evaluate pecuniar;
Prejudiciile nepatrimoniale constau întotdeauna în suferinte/dureri fizice si suferinte psihice ale victimei si sunt urmarea, in principiu, a incalcarii drepturilor personale nepatrimoniale care definesc personalitatea umană,
Suferintele fizice si psihice pot fi urmarea: vatamarii sanatatii si integritatii corporale; restrangerii posibilitatilor de viata familiala ai sociala normala= prejudiciu de agrement; atingerilor provocate armoniei fizice si înfatisarii unei persoane =prejudiciu estetic, atingerilor aduse demnitatii, cinstei si onoarei unei persoane; incalcarii dreptului la propria imagine; atingerilor aduse vieţii private etc.
Chiar si incalcarea unui drept patrimonial al unei persoane poate avea ca urmare producerea de prejudicii sau daune morale, constand in suferinte psihice, cum ar fi: moartea unui animal de companie fata de care proprietarul este foarte ataşat, distrugerea unui bun care reprezinta o amintire de familie
Or in cazul dv nu ati parcurs etapa achitarii sumei netemeinic impusa,deci este discutabil aspectul referitor la invocarea si pretinderea de daune morale
Accident rutier
owyvan
Buna ziua, in data de 08. 09.2015 in timp ce se deplasa la servici, sotia mea a fost lovita de un autoturism pe trecerea de pietoni, fiind dusa la spital cu ... (vezi toată discuția)