avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am plecat de la fostul job fara a respecta perioada ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am plecat de la fostul job fara a respecta perioada de preaviz si acum sunt amenintata

Buna seara! Am si eu o problema si sper ca aici sa aflu ce ar trebui sa fac. Am inceput sa lucrez in cadrul unei firme (nu conteaza care) acum 4 ani de zile, in acest timp am reusit sa avansez si odata cu acest post au venit si stresul si problemele cu colegii. Acum cateva luni mi-am bagat preavizul si in ultima zi m-am lasat convinsa sa nu mai plec (trebuie precizat faptul ca preavizul nu a fost semnat/inregistrat - nu stiu unde este in acest moment), acum o saptamana am luat decizia de a-mi scrie demisia si a pleca fara a respecta perioada de preaviz. Am de luat 10 zile de concediu si salariul pe ultima luna, dar nu am asteptari cu privire la aceste beneficii. Am fost amentata de angajator ca o sa am de suferit si ca va trebui sa platesc daune morale de pana la 20.000 lei. Vreau sa stiu daca acest lucru chiar este posibil sau doar vrea ca eu sa imi retrag demisia si sa ma intorc la job. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:02, 20 Noiembrie 2021
Nerespectarea de catre angajatul demisionar a termenului de preaviz poate atrage raspunderea disciplinara a salariatului sau chiar raspunderea patrimoniala a acestuia daca prin absenta de la locul de munca ar aduce un prejudiciu angajatorului.
maria9023 a scris:

Am fost amentata de angajator ca o sa am de suferit si ca va trebui sa platesc daune morale de pana la 20.000 lei.


Persoanele juridice nu pot pretinde daune morale decât în unele cazuri, iar demisia unui angajat nu este printre ele.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în analiza acordării unor daune morale persoanei juridice trebuie să se ţină seama de faptul că domeniul drepturilor nepatrimoniale recunoscute persoanelor juridice este restrâns la acele drepturi subiective pe care persoana juridică le poate avea potrivit legii.

Sub acest aspect, Înalta Curte a arătat că rolul daunelor morale este acela de a conduce la o reparare a suferinţelor fizice încercate sau a atingerilor aduse onoarei, demnităţii, reputaţiei, prestigiului unei persoane. Deşi aceste atribute sunt în general proprii persoanelor fizice, unele dintre ele pot fi atribuite şi persoanelor juridice, însă, în aceste cazuri, legiuitorul a recunoscut în mod expres posibilitatea acordării daunelor morale persoanei juridice (de exemplu pentru fapte de concurenţă neloială sau pentru nesocotirea dreptului la denumire, sediu, emblemă, marcă de fabrică). Prin urmare, în speţă, Înalta Curte a reţinut că posibilitatea acordării daunelor morale nu poate fi extinsă artificial pentru a putea analiza îndeplinirea cumulativă a cerinţelor impuse de art. 998-999 din vechiul C. civ., întrucât persoana juridică nu poate pretinde un prejudiciu psihic sau vreo suferinţă fizică provocată.

[ link extern ]
Nu poate fi vb de daune morale, cred ca e genul de patron care nu prea stie ce sunt alea.
In privinta daunelor materiale, scrieti-i ca oricum aveati dreptul la concediul de odihana, sa se consoleze cu alea.
Nu avea cine sa va tina locul sau de ce credeti ca e asa inversunat ?
Puteti negocia sa va intoarceti pt preaviz, sa va luati banii pe zilele de concediu si salariu la zi.
maria9023 a scris:


....
Am fost amentata de angajator ca o sa am de suferit si ca va trebui sa platesc daune morale de pana la 20.000 lei. Vreau sa stiu daca acest lucru chiar este posibil sau doar vrea ca eu sa imi retrag demisia si sa ma intorc la job. Multumesc anticipat!


Cel mult se poate angaja raspunderea patrimoniala a dvs daca prin absenta de la locul de munca ati creat un prejudiciu angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale si materiale sabou sabou Buna ziua, un angajat a parasit camionul intr-o alta tara,a lasat actele, cheile si cardurile de motorina in ea si nu s-a mai prezentat la decont desi a fost ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla in situatia in care nu respecti termenul de preaviz ... viorelv viorelv Ce se intampla in situatia in cate nu respecti termenul de preaviz daca iti dai demisia in cazul unui contract individual de munca, se multumeste! (vezi toată discuția)
Nerespectarea preavizului Mela1234 Mela1234 Salut am contract determinat pe 3 luni dupa 2 luni am venit sa imi dau demisia ma obliga sa stau 20 de zile in preaviz evident fiind studenta nu il voi ... (vezi toată discuția)