Buna ziua,
un angajat a parasit camionul intr-o alta tara,a lasat actele, cheile si cardurile de motorina in ea si nu s-a mai prezentat la decont desi a fost notificat prin e mail sa vina la decont.A alimentat o cantitate de motorina mai mare decat capacitatea rezervorului.(a furat)
Nu si-a respectat fisa postului in care este mentionat sa nu paraseasca locul de munca decat cu acordul sefului direct si ca raspunde de camion.
Intrebarea mea este daca se pot cere daune morale pt abandonare camion si stoparea activitatii firmei nerespectand perioada de preaviz (pe langa cele materiale motorina+avans diurna nedecontat)
Daca da ce valoare sau la ce raportat.
Pentru stoparea activitatii firmei as merge mai mult pe acordarea de daune materiale, in masura in care se pot dovedi.
In privinta daunelor morale Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în "analiza acordării unor daune morale persoanei juridice trebuie să se ţină seama de faptul că domeniul drepturilor nepatrimoniale recunoscute persoanelor juridice este restrâns la acele drepturi subiective pe care persoana juridică le poate avea potrivit legii. Sub acest aspect, Înalta Curte a arătat că rolul daunelor morale este acela de a conduce la o reparare a suferinţelor fizice încercate sau a atingerilor aduse onoarei, demnităţii, reputaţiei, prestigiului unei persoane. Deşi aceste atribute sunt în general proprii persoanelor fizice, unele dintre ele pot fi atribuite şi persoanelor juridice, însă, în aceste cazuri, legiuitorul a recunoscut în mod expres posibilitatea acordării daunelor morale persoanei juridice (de exemplu pentru fapte de concurenţă neloială sau pentru nesocotirea dreptului la denumire, sediu, emblemă, marcă de fabrică).
Prin urmare, Înalta Curte a reţinut că posibilitatea acordării daunelor morale nu poate fi extinsă artificial pentru a putea analiza îndeplinirea cumulativă a cerinţelor impuse de art. 998-999 din vechiul C. civ., întrucât persoana juridică nu poate pretinde un prejudiciu psihic sau vreo suferinţă fizică provocată".