avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... sesizare din oficiu procuror
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

sesizare din oficiu procuror

cum este situatia urmatoare: procurorul are doua plangeri - memorii in care sunt reclamate niste lucruri penale si el spune in ordonanta "m-am sesizat din oficiu"
ce motiv are un procuror sa se sesizeze din oficiu daca are o plangere prealabila valabila?
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 23:51, 12 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ati depus memorii si nu plangeri penale este normal sa se sesizeze din oficiu daca a aflat pe aceasta cale ca s-a savarsit vreo infractiune.
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2019
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
multumesc pentru raspuns

"memoriu" au zis ei. eu am facut plangere la prim procuror si am zis acolo "acesta nu este un memoriu, este o plangere penala" :)
Dvs stiti ce ati facut, trebuie sa aveti in vedere ca plangerea trebuie sa indeplineasca anumite conditii de fond si forma. Cititi art. 289 c.p.p.
da

zic, cand ai o plangere care nu iti convine te sesizezi "din oficiu" pe ce probleme vrei tu. nu mai conteaza ce scrie omu ala in plangere pentru ca te-ai sesizat, dar din oficiu. asa plangerea moare la nastere sau iese cu malformatii :))
Nu poate spune că s-a sesizat din oficiu dacă ai făcut deja o plângere.
Faptul că ai intitulat-o "memoriu" este irelevant.
Pentru faptele reclamate de tine nu s-a sesizat din oficiu.
Pentru alte fapte, da.

Pe de altă parte, când procurorul vrea să fie acoperit şi să cerceteze cauza sub toate aspectele, scrie să s-a sesizat din oficiu. Există posibilitatea existenţei mai multor fapte decât cele descrise de tine în memoriu.

Sesizarea din oficiu

Organul de urmărire penală se sesizează din oficiu dacă află că s-a săvârşit o infracţiune pe orice altă cale decât cele prevăzute la art. 289-291 şi încheie un proces-verbal în acest sens.

Dar care ar fi problema? Vrei drepturi de autor pentru denunţ?
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2019
Albert Kurtyan, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca sunt citat in calitate de martor intr-un dosar in care sunt acuzat nedrept, ma pot constitui parte vatamata si parte civila in acelasi dosar? eusaisapte eusaisapte daca sunt citat in calitate de martor intr-un dosar in care sunt acuzat nedrept, ma pot constitui parte vatamata si parte civila? din moment ce fapta nu ... (vezi toată discuția)
Infractiune politist = amenda administrativa ? bukinst bukinst Un politist a fost reclamat pentru comiterea unor infractiuni. S-a dispus inceperea urmaririi penale si s-a stabilit ca a comis infractiunile prev si pedep. de ... (vezi toată discuția)
Sesizare din oficiu - modalitati Larrry Larrry Buna ziua, se da o Sentinta Civila si o LEGE (241/2005) -Exista un termen de 6 luni de la emiterea sentinte civile, si un termen de 1 luna de cand este ... (vezi toată discuția)