avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Mediu toxic
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Mediu toxic

Este legal dacă lucrez într-un mediu toxic(nitro, ecetona,dizilventi)sa am o singura pauza în 8 ore, sa nu ni se ofere măști de protecție și sa nu beneficiem de nici un spor de toxicitate? Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:24, 13 Februarie 2019
Aspectele pe care le mentionati sunt prevederi cuprinse in contractul colectiv de munca care se negociaza (inclusiv sporul de toxicitate) la nivel de firma intre angajator si sindicat/ reprezentantii salariatilor.
Lucrul cu masca pe figura nu este o solutie, ci doar se utilizeaza in cazuri de avarii.
In dotarea individuala cu echipament de protectie trebuie sa se regaseasca obligatoriu, masca de gaze cu furtun filtrant pentru noxele identificate si evaluate de catre angajator conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.12 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
b) să decidă asupra măsurilor de protecţie care trebuie luate şi după caz, asupra echipamentului de protecţie care trebuie utilizat;
In cadrul evaluarii riscurilor profesionale, angajatorul trebuie se efectueze determinari de noxe si sa detina buletine de determinare noxe.
Angajatorul are obligatia dotarii lucratorilor cu EIP conform prevederilor
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
r) să asigure echipamente individuale de protecţie;
s) să acorde obligatoriu echipament individual de protecţie nou, în cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie.
Puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Sindicat, noi ca și angajați nu avem.. Probabil în acte da.. Mulțumesc frumos pentru informatii. Nimic nu avem din ce spuneti dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2019
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Ar trebui sa constituiti un sindicat sau sa alegeti reprezentanti ai salariatilor care sa va apere interesele la negocierea cu angajatorul.
Puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data, Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire si este bine sa fie semnata de cat mai multi angajati.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2019
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Risc biologic adrian-gabriel adrian-gabriel Buna seara, Lucrez de ceva timp la o societate, ca tehnician service, si ma ocup de instalarea, intretinerea si service-ul echipamentelor de ... (vezi toată discuția)
Securitatea muncii ionita.angelica@yahoo.com ionita.angelica@yahoo.com Ieste normal ca mai multi angajati sa foloseasca acelasi echipament de protectie. (vezi toată discuția)
Durata de folosinta la echipamentul de lucru sau de protectie ? 22.08.2009 22.08.2009 Buna ziua ! Va rog frumos sa-mi spuneti unde gasesc durata de folosinta a echipamentului de lucru sau de protectie - actul normativ care ... (vezi toată discuția)