Buna ziua,
Dorim sa ne facem asociatie separata pe scara de bloc (sunt de acord 80% din locatari- stim ca trebuie sa fie 50%+1), pentru ca toate apartamentele au separatie de apa si gaze, noi platim la asociatie doar gunoiul si salariile angajatilor. La noi in oras sunt firme private care fac asta si locatarii sunt multumiti.
Dar avem o problema, la ultimele 3 apartamente debransate, presedintele a dat adeverinte ca proprietarii au zero restante la furnizorii respectivi, altfel nu puteau face contract, iar ei au restante, unii chiar de 8000 de lei, neplatite de aprox. 2 ani.
Ce putem face in aceasta situatie, pentru ca la desprinderea din vechea asociatie trebuie sa avem toate datoriile platite (daca s-a schimbat legea sau nu o cunoastem noi bine, va rugam sa ne lamuriti).
Va dati seama ca nu am avut in mana acele adeverinte, dar e foarte clar din sumele de plata de la avizier, din pacate nu avem listele din lunile debransarii, nu ne-am gandit la asa ceva.
A zis ca de unde stim noi ce adeverinte a dat, noi stim pentru ca asa am facut fiecare la termo si regia de apa.
Ce putem sa cerem in scris de la el ?
Ce reprezinta datoriile de la avizier la apartamentul X ? Nu cred ca avem dreptul asta.
Dar, doar asa putem dovedi sume de plata mari, anterioare debransarii.
Contorizare utilitatilor cum se face, fiecare loatar are contract cu distribuitorul si plateste cat consuma, in functie de index-ul contorului, sau asociatia are contract cu furnizorul si consumul general, inregistart de contorul general, se imparte la proprietari, in functie de consumu fiecaruia?
Ca membru al asociatiei puteti cere presedintelui date referitoare la eventualele restante ale asociatiei precum si modul lor de recuperare.
Mai puteti, dupa parerea mea, sa preluati si acele apartamente, cu tot cu datorii, si, dupa infintarea asociatiei, sa procedati la recuperarea lor, in conditiile prevazute de lege.
ART. 28
(1) Proprietarii din condominiu au dreptul sa fie informati in legatura cu toate
aspectele ce privesc activitatea asociatiei, sa solicite in scris si sa primeasca copii
dupa orice document al acesteia. Proprietarii care solicita copii dupa documentele
asociatiei de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
(2) In vederea bunei informari a proprietarilor, asociatia de proprietari amplaseaza
la loc vizibil un avizier la care sunt afisate documente, in conformitate cu prevederile
prezentei legi.
(3) Proprietarii din condominii au dreptul sa primeasca explicatii cu privire la
calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, dupa caz, sa o
conteste in scris in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele
asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda, in scris, la contestatie in termen
de 10 zile de la primirea acesteia.
(4) In cazul in care presedintele sau administratorul nu ia toate masurile necesare
in scopul facilitarii accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt
document al asociatiei de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a
notifica despre aceasta comitetul executiv si cenzorul/comisia de cenzori. In situatia
nesolutionarii sau a solutionarii necorespunzatoare a solicitarilor notificate in termen
de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor
prevazute la art. 10.
Toate apartamentele au ceas la apa si la gaze, la usa apartamentului si fiecare avem contract separat cu furnizorul de apa si gaze, pe care-l platim, fiecare pe factura lui.
Am vorbit cu o firma, sa ne administreze scara si asta ar fi singura piedica, ne-a spus ca trebuie sa nu avem datorii la vechea asociatie, de care ne desprindem.
Nu cred ca putem convinge vecinii sa plateasca peste 12.000 Ron ( datoria celor 3 apart.) si pe urma, probabil instanta, nu ?
Putem forta cumva presedintele, care i-a lasat sa se debranseze cu datorii, sa plateasca el ? E "greseala lui", ca sa nu zic ca e altceva.
Cerem in scris, cum ati zis mai sus, dovedim ceea ce stim deja, ca i-a debransat cu restante, ce facem mai departe, cui ne adresam ?
Stiti ca listele de plata apar cu intarziere, cam dupa 3 luni am observat ca erau debransati si aveau restante.
Ce nu inteleg eu...ce treaba are presedintele cu debransarea de la utilitati a unui apartament la care contorizarea si facturarea consumului se face individual,prin contract intre furnizor si beneficiar.
Mai locuieste cineva in acele apartamente? Au fost vandute?
Din ce motiv s-a facut debransarea?
Montaj ct
adridalma
Buna seara ! Am montat o centrala de apartament cu o firma care a solicitat ca acte o copie de buletin, una dupa actul casei si o factura de gaze. Dupa montaj ... (vezi toată discuția)