avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie scara de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie scara de bloc

Buna ziua,
Dorim sa ne facem asociatie separata pe scara de bloc (sunt de acord 80% din locatari- stim ca trebuie sa fie 50%+1), pentru ca toate apartamentele au separatie de apa si gaze, noi platim la asociatie doar gunoiul si salariile angajatilor. La noi in oras sunt firme private care fac asta si locatarii sunt multumiti.
Dar avem o problema, la ultimele 3 apartamente debransate, presedintele a dat adeverinte ca proprietarii au zero restante la furnizorii respectivi, altfel nu puteau face contract, iar ei au restante, unii chiar de 8000 de lei, neplatite de aprox. 2 ani.
Ce putem face in aceasta situatie, pentru ca la desprinderea din vechea asociatie trebuie sa avem toate datoriile platite (daca s-a schimbat legea sau nu o cunoastem noi bine, va rugam sa ne lamuriti).
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2019
psimona22, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 11:43, 13 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca exista restantieri,conform dispozitii in vigoare rau platnicii pot fi actionati in instanta pentru recuperare sume cu titlu de restanta
Conform disp L nr 196/2018 art 57 al e-presedintele de asociatie are obligatia sa raspunda la cererile proprietarilor in termen de 10 zile
Solicitati oficial presedintelui de asociatie sa va comunice informatiile si documentele la care faceti vorbire
Ne-am debransat, adica avem teava de apa separat si teava de gaze separat pe casa scarii si avem contracte fiecare , cu regia de apa si cu compania de gaze, gaze pe care le folosim la incalzire (centrala)
La asociatie platim doar gunoiul si salariile lor, camere de luat vederi la casierie si ce le-a mai dat lor prin cap.... ( aprox. 100 ron /apart).
Ca sa faci contractul cu acesti furnizori (apa si gaze) trebuia sa prezinti o adeverinta , semnata de administrator si presedinte ca nu ai restante la intretinere, adeverinta pe care am dus-o la termo, sa-mi dea acceptul de debransare si la apa, ca sa-mi faca noul contract.
Ceea ce e foarte clar......faci contorizare separata , trebuie sa ai zero la intretinere, la momentul in care tai tevile de apa si de incalzire din apartament.
Probabil regiile nu mai recuperau acesti bani de la asociatii, nu stiu, dar adeverintele sunt necesare pentru debransare.
Ne-am debransat pentru ca ne-am pus centrale si ne-am separat la apa , ca aveam discutii cu adaugarea de mc. de apa in plus.

Sper ca am explicat bine.
El a dat aceste dovezi ca nu au restante, pe "ochi frumosi".
Dar astia 3 de ce sa mai plateasca acum apa si termo restante, ce le mai taie, daca nu platesc?!
De asta se cer dovezi ca nu ai restante.
Acum am inteles, inainte aveati toate la comun* ( contor general la subsol si cate unul pentru fiecare apartament, nu? ) si plateati intretinerea si celelalte utilitati in functie de consumul fiecarui apartament.
Din cauza neintelegerilor ati optat pentru aceasta varianta, contract individual pentru fiecare utilitate, corect?
Daca da, asta e problema actualei asociatii, e a aparut in timpul facturari la comun a utilitatilor, cand contractul era pe numele asociatiei, nu? Cum recupereaza dauna asociatia, fie de la apartamentele respective fie de la presedinte ce a dat acea adeverinta.
Cereti actele de la asociatie si vedeti exact ce datorie au si de cand. Discutati cu cenzorul si vedeti cum a putut face asa ceva presedintele, sa dea acea adeverinta.
Presedintele poate raspunde civil sau penal pentru actiunile sale.

Art. 33 din legea 196/2018
(9) Presedintele sau administratorul asociatiei de proprietari are obligatia solicitarii
notarii in cartea funciara a debitelor mai vechi de 3 luni si care depasesc valoarea
salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Birourile de cadastru si
publicitate imobiliara vor proceda la notarea acestor debite in cartea funciara a
locuintelor sau spatiilor cu alta destinatie.
Presedintele poate face asta, dar se poate lovi de faptul ca a dat acea adeverinta prin care a declarat ca proprietari apartamentelor in cauza nu au datorii si actuali proprietari se pot faolosi de ea in caz ca actionati in instanta...
Parerea mea e ca ar trebui sa discutati aceasta problema in cadrul unei adunari generale si sa hotarati impotriva cui, si in ce mod, va indreptati pentru recuperarea prejudiciului, fie a proprietarilor, fie a presedintelui, pentru ca a eliberat acea adeverinta.
Hotarati-va repede ca aceste restante, datorii, se prescriu in trei ani si nu mai recuperati nimic.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2019
Ionut.ion, utilizator


Ionut.ion a scris:


Cereti actele de la asociatie si vedeti exact ce datorie au si de cand. Discutati cu cenzorul si vedeti cum a putut face asa ceva presedintele, sa dea acea adeverinta.
Presedintele poate raspunde civil sau penal pentru actiunile sale.




Exact asta vrem, dar a mai cerut un vecin un simplu tabel de semnaturi si a zis NU...... din motiv de GDPR.
Vom invoca art. 28 in cerere, apoi vom mentiona cele 10 zile de raspuns, cum a zis d-na Ynocentta.
Spuneti ca legea a aparut dupa intrarea in vigoare a GDPR si ca s-a tinut cont de acest regulament la redactarea ei, prin urmare, nu.l poate invoca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitatea taierii tevii de gaze ContSters61266 ContSters61266 precum am expus acum ceva timp, noul presedinte al asociatiei a impus in comitetul executiv ca, in urma contorizarii separate la gaze a majoritatii ... (vezi toată discuția)
Probleme cu acordul asociatiei pentru montarea unei centrale alicep alicep Buna dimineata. Ce pot face daca asociatia de LOCATARI(da,mai exista!),de fapt administratorul care face legea la noi in bloc,refuza sa-mi semneze adeverinta ... (vezi toată discuția)
Montaj ct adridalma adridalma Buna seara ! Am montat o centrala de apartament cu o firma care a solicitat ca acte o copie de buletin, una dupa actul casei si o factura de gaze. Dupa montaj ... (vezi toată discuția)