avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi

Miercuri, 21 mai, are loc evenimentul: Angajarea străinilor în România - Recomandări practice și lecții utile pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat plecat cu sume necuvenite din unitate (plată ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat plecat cu sume necuvenite din unitate (plată concediu de odihnă luat în avans). În momentul de față este din nou angajatul nostru, cum să procedăm pentru a-i reține suma datorată?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:

Avem un angajat pecat din companie cu datorii; respectiv concediul de odihna necuvenit.
La plecarea din companie nu s-au retinut sumele, angajatul a plecat cu nemotivate ( nu am avut de unde sa retinem suma);

In momentul de fata este iarasi angajatul nostru.

Cum sa procedam corect atat din punct de vedere legal cat si din punct de vedere fiscal/ contabil, pentru retinerea datoriei cu care a plecat ?

Este suficient un acord de plata facut cu angajatul?
Iar suma de bani sa fie incasata prin caserie si varsata in contul de cheltuieli si venituri?

Mai trebuie sa facem ceva ? rectificativa etc?

Ne intereseaza forma cea mai sipla; angajatul a plecat din companie in anul 2018 si este reangajat in anul 2019.

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:48, 4 Martie 2019
Forma cea mai simpla : incheierea unui acord, conform art.254 C.mun.

Un astfel de acord trebuie să cuprindă referiri la următoarele aspecte:
- Recunoașterea de către salariat a faptului ca a incasat o suma nedatorata de la angajator;
- Detalii cu privire la suma in cauza si valorarea sumei;
- Modalitatea prin care va fi restituita suma (de exemplu, plata într-o singură tranșă, în rate, data la care se efectuează plata/plățile).
- Aspecte legale de neplata ratelor .

Multumesc pentru raspuns!

Din puncte de vedere contabil/ fiscal ar trebui sa ma intorc la luna in care a plecat angajatul cu datorie si sa fac rectificativa?

Buna ziua,

Se poate face plata pe dispozitie de plata in financiar fara sa mai fac rectificativa la luna respectiva?
Pur si simplu sa inregistrez suma in contul de cheltuieli si venituri.

Multumesc.
Cred ca se poate face o dispozitie de incasare...
Cred ca se poate face o dispozitie de incasare...

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna anual; retinere co efectuat in plus alina.simo alina.simo buna ziua, CCM la nivel de unitate prevede 21 zile de CO anual. angajatul si le planifica, conform legii. si ca se acorda pentru perioada lucrata. este ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna necuvenit corapeptea corapeptea Buna ziua, Am nevoie de un sfat urgent. Am un angajat care in perioada ian-martie a efectuat 21 de zile de concediu de odihna. Pe data de 03 aprilie a ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna bulacumaria bulacumaria In luna februarie 2009 am luat banii pentru concediul de odihna pe anul 2009.In luna mai mi s-a desfacut contractul de munca pentru abatere ... (vezi toată discuția)