avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Insulte si jigniri pe o retea de socializare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Insulte si jigniri pe o retea de socializare

As dori sa stiu daca insultele si jignirile publice pe o retea de socializare pot fi sanctionate si cum.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
A fost o decizie a ICCJ prin care s-a arătat că rețelele de socializare sunt considerate spațiu public. Dacă va simțiți lezat puteti formula acțiune în instanță solicitând daune morale ca urmare a încălcării dreptului la viață privată alături de altele.
Alte sancțiuni nu exista precum amenda sau altceva.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se sancționează ca si cum nu ar fi vorba de ceva virtual deoarece exista un om la capătul comunicării.

Puteti deschide proces dar mari daune nu prea cred ca o sa primiti.
Buna ziua domnu avocat,acum.citeva zile am luat apărarea unor colege de clasa pe grupul whassap in care suntem adăugați toti elevii clasei si am.fost jignită de cea care lua decizii în locul la toti colegii mst.Dor pt simplul fapt ca am înștiințat o ca nu poate decide ea in locul celorlalți am fost jignită, umilită destul de grav.Din.acea clipa imi amintesc destul de des de acele umilințe,simt o.mare tristețe si cel mai ra mai rau e ca somnul meu e destul de afectat.Am facut fotografie la ecranul telefonului cu toata conversatia mea cu a ei ,deci probe am.Cum as putea sa procedez si ce ar putea sa i se întîmple ei?..multumesc anticipat

Sebastian Murariu a scris:

A fost o decizie a ICCJ prin care s-a arătat că rețelele de socializare sunt considerate spațiu public. Dacă va simțiți lezat puteti formula acțiune în instanță solicitând daune morale ca urmare a încălcării dreptului la viață privată alături de altele.
Alte sancțiuni nu exista precum amenda sau altceva.

acest răspuns util
Buna ziua,

Puteti sa deschideti o actiune civila pentru acordarea de daune morale pentru prejudiciile aduse asupra deminitatii si onoarei dvs, va costa o taxa judiciara de timbru de 100 lei.

De asemenea, trebuie sa apelati si la un medic sau psiholog pentru a vedea in ce masura si care sunt cauzele pentru care sunteti afectata de injuriile aduse, documentele medicale fiind dovezi in instanta.

Multumesc,
acest răspuns util
Buna ziua,

Va puteti raporta la actiunea civila delictuala.

Solicitati indepartarea prejudiciului cauzat, prin proferarea ofenselor , la adresa dumneavoastra.

Va pot fi acordate despagubiri de ordin moral.

Solicitati, totodata, indepartarea postarilor defaimatoare.

Inalta CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE a definit actiunile efectuata pe reteaua de socializare facebook ca fiind realizate in public.

Puteti obliga paratul la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de diferendul dedus judecatii, respectiv taxa judiciara de timbru, onorariul de avocat.

Paratul poate fi obligat la prezentarea scuzelor, catre dvs, in public.
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru in actiunile de drept civil Ioana1919 Ioana1919 Speta: intr-o actiune deschisa de tip 'calomnie/defaimare' in mass media de audienta nationala conform legii 276/2009 pentru daune de 250.000 de lei noi se ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,în timp ce-mi desfășurăm activitatea profesională ... dalia49 dalia49 Buna ziua,în timp ce-mi desfășurăm activitatea profesională în timpul programului de lucru,o persoană m -a fotografiat și a postat fotografia pe ... (vezi toată discuția)
Taxe timbru daune morale titi marina titi marina Va salut, cu stima Doresc sa actionez in instanta o persoana care m-a calomniat. Faptele săvârşite de pârâte erau infracţiuni de insultă şi ... (vezi toată discuția)