avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recunoasterea dreptului de proprietate pentru imobile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recunoasterea dreptului de proprietate pentru imobile

O persoana a posedat un imobil (casa si teren) mai bine de 80 de ani. In 2018 a decedat. Mostenitorii nu pot deschide succesiunea la notar pentru ca imobilul nu este inscris in cartea funciara (nu este nici titlu de proprietate). La OCPI nu pot sa faca demersuri pentru ca posesorul a decedat.
Daca se adreseaza instantei de judecata printr-o cerere de constatare a dreptului de proprietate asupra imobilului, in temeiul uzucapiunii, cine va avea calitatea de parat? Mostenitorii nu vor sa prejudicieze pe nimeni, sunt in relatii bune cu vecinii, care le recunosc posesia indelungata, terenul este imprejmuit cu gard. Vecinii sunt chiar dispusi sa fie martori in acest sens.

Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2019
maia2006, utilizator
Cererea de chemare in judecare trebuie formulata impotriva proprietarului terenului sau mostenitorilor acestuia.
Ok. Proprietarul imobilului a decedat anul trecut. Mostenitorii vor sa obtina recunoasterea dreptului de proprietate pentru acest imobil in instanta, astfel incat sa-l poata inscrie in CF. In acest caz, mostenitorii sunt reclamanti. Dar impotriva cui sa faca cererea? Proprietarul fiind decedat, nu are calitate procesuala activa.
Cristina Hortensia CIUREA a scris:

Cererea de chemare in judecare trebuie formulata impotriva proprietarului terenului sau mostenitorilor acestuia.


V-am raspuns deja, cererea poate fi facuta impotriva mostenitorilor proprietarului.
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune inceputa in 1990 nyusziful nyusziful Buna ziua. As avea urmatoarea intrebare: in anul 1990, am achizitionat o casa cu teren. Mi s-au transferat 250 mp - teren aferent constructiilor, iar restul ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate prin uzucapiune predacamelia86 predacamelia86 AM CUMPARAT ACUM 33 DE ANI O CASA CU TEREN, CURTE SI TEREN INTRAVILAN DE LA O BATRANA CARE NU AVEA SOT ,COPII SI CARE A DECEDAT . TERENUL TOTAL ESTE DE 3000 m2 ... (vezi toată discuția)