avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uz personal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uz personal

Bună seara. Doresc să stiu dacă expresia "uz personal" se referă la faptul că doar eu pot utiliza obiectul X sau dacă prin "uz personal" se înțelege că pot și membrii familiei mele sau cunoștințele ca să urilizeze obiectul X.(ca de exemplu, un film)
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 23:58, 16 Februarie 2019
Ar trebui să facem distincția între obiecte de uz personal și bunuri proprii. De pildă, prin uz personal înțelegem că acele lucruri ar trebui, în mod firesc , să fie utilizate de o singură persoană, cum ar fi obiectele pentru igiena personală. Pentru că așa este igienic, și nu din alte considerente.Nu vă interzice nimeni să le dați și altor persoane, însă nu ar trebui, pentru că este neigienic. Bunurile proprii ne aparțin, și putem alege să nu le permiem altor persoane să le folosească. În exemplul dvs., un film,pe casetă sau cd, poate fi cumpărat de dvs. și să nu doriți să-l împrumutați sau să-l vizionați împreună cu altcineva, sau puteți să o faceți. Decizia vă aparține.
Ca să vă putem explica la obiect, poate ne și relatați motivul penru care vă interesează problema aceasta?
Dacă va intereseaza sub aspectul naturii juridice a bunului (de propriu sau comun), stabilirea se face în raport cu soții.
De exemplu, bijuteriile, blanurile sunt obiecte proprii de uz personal, ale soției.
Cred că întrebătorul ar trebui clar să spună care este obiectul pentru "uz personal".
În materie fiscală, În materia uzului personal al unor bunuri ale firmei în scopul deducerii cheltuielilor în contabilitate, atunci se consideră uz personal şi perioada cât a fost folosit de alţi membri ai familiei.
De exemplu un autovehicul sau un imobil al firmei se consideră că a fost utilizat personal chiar dacă membri de familie au folosit aceste lucruri. Deci nu ai dreptul să deduci mai multe cheltuieli, spunând că familia nu doarme noaptea în casă sau a mers cu maşina doar 5 min pe zi.
Nu contează, tot uz personal este.

În materia drepturilor de autor, când închiriezi un film licenţa este limitată la vizionare privată, nu în public.
Deci este limitată doar la uzul personal al licenţiatului, familia, prieteni, etc., dar nu în public sau cu persoane pe care nu le cunoşti.
Deci nu poţi să dai filme sau să le postezi pe net sau să le închiriezi la rândul tău.

Dacă e un produs software, utilizarea produsului este limitată doar la persoana care l-a cumpărat. Nu ai voie să-l copiezi, să-l dai la familie, prieteni, etc. Este o licenţă personală.
De regulă UN SINGUR calculator şi să fie al tău.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incalc drepturile autorului daca ...? dodel$ dodel$ Am urmatoarele intrebari in legatura cu drepturile patrimoniale ale autorului din legea 8/96: 1)Este legal sa imprumut o carta cuiva(incalc cumva dreptul ... (vezi toată discuția)
Legalitatea descarcarii filmelor si a folosirii programelor de pe internet florin_io florin_io Din cate am inteles descarcarea filmelor de la alte persoane nu este ilegala ci doar punerea la dispozitie. Constituie infractiune si se pedepseste cu ... (vezi toată discuția)
Partajare societate comerciala intre soti acsinte007 acsinte007 unul dintre soti a preluat o societate anterior incheierii casatoriei . sotia nu a avut niciodata vreo contributie in societatea al carui asociat era sotul . ... (vezi toată discuția)