avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... despre prescriptia raspunderii penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

despre prescriptia raspunderii penale

In contextul Deciziei Curtii Constitutionale nr. 297/18.04.2018 si in conditiile in care, declarat fiind ca neconstitutional textul de lege care reglementa prescriptia raspunderii penale, nu a fost inlocuit cu un text de lege in acord cu decizia CCR sus amintita, cum calculam acum termenul de prescriptie? In speta, este vorba de o infractiune savarsita in decembrie 2011, pentru care s-a formulat rechizitoriul in decembrie 2018. Termenul de prescriptie pentru infractiunea data este de 5 ani, avand reglementata o pedeapsa de la 1 la 5 ani. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: monilica , utilizator 22:15, 20 Februarie 2019
Eu zic ca a intervenit prescriptia.
Asa am gandit si eu. Va multumesc mult. Succes!
Ramane ca instanta sa interpreteze. Am observat ca sunt 2 opinii.
1. Intreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale se produce în condițiile reținute la paragraful 34 din Decizia nr. 297/2018, respectiv doar „prin îndeplinirea unui act care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului în desfășurarea procesului penal”, în mod asemănător soluției legislative anterioare, prevăzute la art. 123 alin. (1) din Codul Penal din 1969, care, în opinia judecătorului constituțional, „îndeplinea condițiile de previzibilitate impuse prin dispozițiile constituționale analizate în prezenta cauză”.
2. ”Nu mai este posibila intreruperea cursului prescriptiei raspunderii penale in temeiul art. 155 alineat 1 Cod penal, fiind necesara interventia legiuitorului in sensul oferirii unei solutii legislative in acord cu valorile constitutionale pentru a opera vreo cauza de intrerupere a acestei prescriptii.
Astfel, in prezent, devin operabile doar termenele generale de prescriptie a raspunderii penale, fara a putea fi intrerupte conform articolului 155 alin. 1 Cod penal, intrucat solutia oferita de legiuitor prin Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, nesocotind valorile constitutionale si conventionale a fost suspendata de drept, iar ulterior abrogata de drept ca urmare a pasivitatii legiuitorului national in a reglementa o noua solutie legislativa in acel interval de 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.”
Va multumesc mult pentru ajutor. Va dores spor in activitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se aplica o decizie a ccr ? radu.radauti72 radu.radauti72 Prin Decizia pronunțată în ședința din 26 aprilie 2018, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate ... (vezi toată discuția)
Beneficiul art.19- denunt razvan86. razvan86. Buna ziua, Am pe rol un dosar de delapidare,mai exact urmeaza sa existe acea camera preliminara.Voi fi judecat pentru delapidare(delapidarea (art.295 NCP) ... (vezi toată discuția)
Întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale MihailZC MihailZC Joi, 26 aprilie 2018, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate a prevederilor art.155 alin.(1) din ... (vezi toată discuția)