avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tardivitate- calcul termen
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tardivitate- calcul termen

Buna ziua,
as avea mare nevoie de ajutor la calculul unui termen: mai exact as vrea sa stiu cand expira termenul de 30 de zile precizat in dreptul muncii pentru comunicarea deciziilor, avand in vedere ca decizia cu pricina a fost comunicata la data de 30.09.2009.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: @ndreea , utilizator 20:19, 21 Noiembrie 2009
pe 30.10.2009
Art. 1887 Cod civil prevede ca " termenul prescriptiei se calculeaza pe zile si nu pe ore". Ziua in cursul careia prescriptia incepe nu intra in acel calcul.

Art. 1889 dispune ca "prescriptia nu se socoteste castigata, decat dupa implinirea celei dupa zile a termenului definit prin lege". Acest sistem de calcul se numeste "intermediar", pentru ca se plaseaza intre "sistemul termenului exclusiv" ( adica pe zile libere ), in care nu se iau in calcul nici prima si nici ultima zi ale termenului si "sistemului termenului inclusiv" ( numit si pe zile pline ), in care intra in calcul atat prima cat si ultima zi a termenului.
Multumesc pt raspunsuri. Poate nu m-am exprimat bine, era vorba de un termen procedural, nu cred ca are legatura cu prescriptia.
D-na Antoanela, ma lamuriti cum ati calculat?
Pt ca ma avantajeaza sa fie asa, dar ma tem ca trebuie facuta aplicarea art. 101 CPC:
" Termenele se inteleg pe zile libere, neintrand in socoteala nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul.
Termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala, sau cand serviciul este suspendat, se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare."

Astfel ma tem ca ultima zi a termenului este 2 nov.
Nu confundati termenul de comunicare (asa cum ati prrecizat in mesajul initial) cu termenul de contestare a deciziilor in instanta.

Calculul termenelor se face potrivit dipsozitiilor art.101 C.proc.civ.
Prin urmare, daca decizia a fost comunicata in data de 30.09.2009 atunci ultima zi in care se poae depune contestatia la Tribunal este data de 2 noiembrie :)
@ndreea a scris:

as vrea sa stiu cand expira termenul de 30 de zile precizat in dreptul muncii pentru comunicarea deciziilor, avand in vedere ca decizia cu pricina a fost comunicata la data de 30.09.2009.


Va referiti la termenul prev de art Art. 268. alin 1 din CM ? (Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei).

Si acest termen de 30 zile calendaristice ca si cel de contestare a deciziei (calculat de freeelis mai sus) este un termen de prescriptie si se calculeaza in confomitate cu art 101 alin 1 c. proc. civ, pe zile libere, adica nu intra in calcul nici ziua cand a inceput si nici cea cand s-a sfarsit.

Desi ghicesc ca va referiti de fapt la termenul in care poate fi contestata decizia de catre salariat, am simtit totusi nevoia sa precizez ca ...despre oricare ati vorbi, tot aia e.

Adica ..ramane cum s-a stabilit ;) 2 noiembrie.



Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Termen emitere decizie concediere nemesisnmm nemesisnmm Buna seara! As dori un raspuns daca se poate pentru un termen in care a fost emisa o decizie de concediere.In data de 19.07.2010 persoana care a primit ... (vezi toată discuția)
Termen de contestatie Krissia . Krissia . Termenul de contestatie pt o sanctiune disciplinara este de 30 zile calendaristice de la data la care i-a fost comunicata salariatului decizia de sanctionare. ... (vezi toată discuția)
Calcularea termenelor handsu handsu Ce aplicatiune practica are termenul de 15 zile , de expl.? Conform art. 101 alin.1 Cod procedura civila nu intra in socoteala [b]nici ziua in care a ... (vezi toată discuția)