Ce aplicatiune practica are termenul de 15 zile , de expl.? Conform art. 101 alin.1 Cod procedura civila nu intra in socoteala nici ziua in care a inceput , nici ziua cand s-a sfarsit termenul . In acest sens hotararea primita in data de 1 al lunii poate fi recurata cel tarziu pana-n data de 14 orele 24,00 , termenul incepe sa curga din data de 2 orele 00,00 si se termina dupa cincisprezece zile intregi , libere (15x 24 de ore libere ) . Recursul declarat in data de 15 fiind iesit din termen este aplicabila sanctiunea de respingerea actiunii si ramanerea definitiva a hotararii primei instante , ca nerecurata . (Accaptam , ca ziua de 14 , ultima zi legala, nu cade in sarbatori legale sau duminica .)
In intelesul Codului de procedura civila modificat in data de 12.02.1948 , cum am precizat ,nu intra in calcul nici ziua in care termenul a inceput sa curga (data primirii comunicarii) , nici ziua in care se sfarseste . Acest sistem , referitor la termenele pe zile este aplicabil atat termenelor imperative cat si celor prohibitive . Este lipsit de orice ratiune si legalitate , ca termenul sa fie mai mare cu o zi , decat numarul de zile intregi prevazut de lege , in sensul , ca ultima zi nu intra in calcul , dar ziua , care urmeaza dupa aceasta ultima zi , intra . In practica judiciara este aplicata , de regula (!?) decizia Tribunalului Suprem ,civil, nr.126 din 28 ianuarie 1957 , in sensul ca prelungirea termenului este inadmisibila.
In conflict , multe instante calculeaza abuziv , nelegal ,inadmisibil termenele ,acceptand prelungirea termenului cu inca o zi , care urmeaza ultima zi . Car este procedura de a contracara aceasta practica ?
Daca in data de 1 ale lunii a fost primita o hotarare ... atunci termenul pentru exercitarea unei cai de atac, pentru care legea prevede 15 zile de la comunicare, expira la data de 17.
Va rog , respectuos , sa-mi explicati cum anume sa interpretez ca un termen de 15 zile dureaza 17 , desi pima si ultima zi din termen nu intra in calcul . De ce interpretarea mea este eronata ?
daca pe data de 1 s-a primit hotararea, iar termenul pentru exercitarea apelului etse de 15 zile de la comunicare ... cele 15 zile sunt zile libere calendaristice .. si incepe sa curga din data de 2 .......data de 16 este cea de-a cincisprezecea zi care potrivit art.101 C.proc.civ. nu se ia in calcul astfel incat ultima zi este 17.
Cer permisiune pentru inteligenta mea redusa , dar indraznesc sa insist asupra modalitatii de calcul propriu . Printr-o modalitate interpretativ-contextuala si matamatica nu poate fi altfel. Desigur , daca cele 15 zile intr-adevar ar insemna 15 zile libere , adica 15x 24 de ore , cunoscand , ca o zi consta din 24 de ore , de la ora 0,00 pana la ora 24,00 .In acest sens , comunicarea primita in data de 1 a lunii ,care stabileste 15 zile pentru recurare , dupa calcul , ar fi scadenta in 15 a lunii . Dar nu intra in calul ,conform art.101 alin.1 din Codul de procedura civila , prima zi ,deci numaratoarea incepe din data de 2 ,inclusiv . Din data de 2 ,(2,3,4,5,...12,13,14) sunt 15 zile intregi( 15 x 24 ore) pana-n 14 a lunii ! Deci , in acest fel , chiar data de 15 este o zi , care depaseste termenul de 15 zile ( fiind ultima zi),din care nici ultima zi nu intra , cum ar putea intra atunci si a treia zi , adica cea din 17 ? Din circumstanta , ca nici ultima zi al termenului nu intra in calcul , nu se poate deduce sub nici o forma , ca aceasta reglementare ar da posibilitatea de a lua in calcul ziua , care urmeaza ultima zi din termen . Altfel intotdeauna ar exista un refugiu , interpretativ , de a eluda termenul imperativ , ceea ce - in intelesul deciziei Tribunalului Suprem -este inadmisibil !
15 zile nu inseamna data de 14 cum faceti dvs calculul ... incepand cu data de 2 daca se numara 15 zile libere ultima ar fi data de 16 ... care potrivit art.101 nu se ia in considerare si ultima zi ar deveni 17.
Se pare ca va incurcati la calcul .. prima zi este 2.... iar ultima zi este 17.
Termenul de recurs
lonita
Nu inteleg foarte bine articolul 101 din codul de procedura civila actual. Ma poate lamuri cineva va rog?
Art. 101
Termenele se inteleg pe zile libere, ... (vezi toată discuția)