avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Calcularea zilelor in dreptul comun
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Calcularea zilelor in dreptul comun

Buna ziua,

Am o nelamurire referitoare la o prevedere din 'Legea privind protectia dobanditorilor cu privire la unele aspecte ale contractelor purtand asupra dobandirii unui drept de utilizare pe durata limitata a unor bunuri imobiliare'. Art. 6 para.1 lit. a) precizeaza ca dobanditorul are dreptul sa denunte unilateral contractul fara a fi necesara invocarea vreunui motiv, in termen de 10 zile calendaristice de la data semnarii lui de ambele parti contractante sau de la data la care partile au semnat un antecontract, dupa caz. Termenul de 10 zile se calculeaza conform dreptului comun.
As dori sa stiu cum se calculeaza zilele (lucratoare/nelucratoare) conform dreptului comun.

Va multumesc,

Oana Craciun
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 10:59, 17 August 2009
In dreptul comun, zilele se calculeaza pe zile libere.
Art. 101 alin. 1 C.pr.civ. prevede: Termenele se înţeleg pe zile libere, neintrând în socoteală nici ziua când a început, nici ziua când s-a sfârşit termenul. ;)
In acest sens , in cazul in care se comunica o incheiere - in care se stabileste obligativitatea achitarii unei cautiuni in trei zile - in ziua de vineri ,cele trei zile expira luni . In intelesul art 101 Cod proc.civ . ziua comunicarii nu intra , si nici ultima zi .In acest sens ziua de vineri nu intra in calcul , raman zilele de sambata, duminica si luni (zi normala de lucru),adica trei zile intregi ( 3x24 ore). Plata efectuata in ziua de marti este iesire din termen ?
Daca termenul incepe sa curga de vineri, atunci termenul de 3 zile va expira marti, deoarece nu se ia in considerare nici ziua in care termenul incepe sa curga nici ziua in care acesta se implineste, respectiv cele 3 zile trebuie sa fie libere. In speta, vineri nu intra in calcul si nici marti, cele 3 zile libere fiind sambata, duminica si luni.
Pe cale de consecinta, marti la orele 24,00 va expira termenul de depunere a cautiunii, termen ce a inceput sa curga vineri.;)
Onorata Dna avocat .Nu inteleg un lucru . Daca cele trei zile sunt sambata, duminica si luni , iar in intelesul incheierii cautiunea se plateste IN TERMEN DE TREI ZILE , trei zile libere , atunci - in opinia mea,si cum inteleg pozitia Dvs.- marti ar fi a patra zi , care nu intra in calcul, in care sens LUNI la orele 24 expira termenul de depunere a cautiunii .
Cu aprecieri ,
Daca ati fi fost atent la textul legii pe care l-am citat in data de 07.07 ati fi observat ca trei zile sunt de fapt 5, deoarece nu se ia in calcul nici ziua in care incepe (vineri), nici ziua in care termenul expira (luni) astfel ca marti este ultima zi.
La fel cele 5 zile pentru depunerea intampinarii inaintea termenului de judecata se calculeaza de fapt 7. Daca nu sunteti practician de drept, este mai greu cu matematica noastra...;)

Alte discuții în legătură

Explicatie handsu handsu Cum se explica formula :[b]in trei zile[/b]?Presupun, posed corespunzator notiunile din limba romana,in care sens in trei zile inseamna inauntrul unui termen ... (vezi toată discuția)
Termenele handsu handsu O hotarare judecatoreasca stabileste obligatia reclamantei de a plati cautiunea in termen de trei zile ,iar aceasta nu se conformeaza , hotararea devine ... (vezi toată discuția)
Calcularea termenelor handsu handsu Ce aplicatiune practica are termenul de 15 zile , de expl.? Conform art. 101 alin.1 Cod procedura civila nu intra in socoteala [b]nici ziua in care a ... (vezi toată discuția)