avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Calcularea zilelor in dreptul comun
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Calcularea zilelor in dreptul comun

Buna ziua,

Am o nelamurire referitoare la o prevedere din 'Legea privind protectia dobanditorilor cu privire la unele aspecte ale contractelor purtand asupra dobandirii unui drept de utilizare pe durata limitata a unor bunuri imobiliare'. Art. 6 para.1 lit. a) precizeaza ca dobanditorul are dreptul sa denunte unilateral contractul fara a fi necesara invocarea vreunui motiv, in termen de 10 zile calendaristice de la data semnarii lui de ambele parti contractante sau de la data la care partile au semnat un antecontract, dupa caz. Termenul de 10 zile se calculeaza conform dreptului comun.
As dori sa stiu cum se calculeaza zilele (lucratoare/nelucratoare) conform dreptului comun.

Va multumesc,

Oana Craciun
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 10:59, 17 August 2009
handsu a scris:

Nu este vorba de marker negru sau galben ,culorile se pot deosebi cu usurinta .Principiul este mai greu de priceput sub forma in care mi s-a expus.Pot colora galben sau negru orice zi din calendar , dar care este logica ca in termenul de trei zile (din speta) sub nici o forma nu intra a treia zi, care se pierde din istorie , nu mai exista ca factor coercitiv . Nu intra prima zi , in regula , nu intra ultima zi , in regula .Dar pare o interpretare eronata faptul ,ca intra in calcul a patra zi . Prevederile art.101 din Codul de procedura civila ordona ,ca nu intra in calcul prima si ultiuma zi , dar niciunde nu reglementeaza , ca ar intra razultima zi , adica ziua ,care urmeaza dupa ultima zi , care in intelesul reglementarii nu intra in calcul,nici nu se face amintire de aceasta razultima zi . Termenul de trei zile trebuie sa fie ,juridic sau matematic , trei zile intregi , care urmeaza dupa prima zi , ziua in care se face comunicarea , si nicidecum printr-un calcul "interesant " as putea defini propriu , nu intra a treia zi , dar intra a patra de dupa comunicare.Sustin in continuare , cu exemplul dat , ca in cazul comunicarii , spre exemplu , din ziua de 1 a lunii , nu intra prima zi , data de 1 ,calculul celor trei zile incepe din data de 2 , adica 2+3=5 ,dar neintrand in calcul nici ultima zi ,termenul se sfarseste in data de 4 ,adica dupe trei zile intregi , 3x24 de ore complete .

Asa cum v-am spus, in termen intra si prima zi si a 5-a calendaristice. Prima si ultima zi calendaristice nu intra in calcul, in sensul ca nu se extrag din cele 3 indicate in hotararea dvs., insa actiunile exercitate in oricare dintre cele 5 zile calendaristice consecutive, inclusiv ziua in care s-a luat la cunostinta, sunt considerate a fi efectuate in termen. Termenele exprimate in zile nu le puteti transforma in termene exprimate in ore.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Explicatie handsu handsu Cum se explica formula :[b]in trei zile[/b]?Presupun, posed corespunzator notiunile din limba romana,in care sens in trei zile inseamna inauntrul unui termen ... (vezi toată discuția)
Termenele handsu handsu O hotarare judecatoreasca stabileste obligatia reclamantei de a plati cautiunea in termen de trei zile ,iar aceasta nu se conformeaza , hotararea devine ... (vezi toată discuția)
Calcularea termenelor handsu handsu Ce aplicatiune practica are termenul de 15 zile , de expl.? Conform art. 101 alin.1 Cod procedura civila nu intra in socoteala [b]nici ziua in care a ... (vezi toată discuția)