avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Evaluare antidrog
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Evaluare antidrog

Buna ziua,

Am o intrebare in legatura cu evaluare si raportul de evaluare ANTIDROG.

In julie 2018 am fost prinsi cu niste prieteni cu 3 joinuturi de marijuana. Am dat declaratie la DICOT si la procuror (m-au chemat aproape dupa 6 luni la procuratura). Acuma am primit o citatie la Targu Mures, la Agentia Nationala Antidrog pentru o evaluare.

Intrebarea mea:
Din ce consta aceasta evaluare? Ce trebuie sa stiim? Experiente?
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2019
Mental26, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mental26 , utilizator 14:10, 19 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se au in vedere mai multe criterii gen: istoricul consumului, daca exista risc de reluare a consumului, daca exista risc de sevraj, daca constientizati problemele si consecintele, daca sunteti integrat social, daca beneficiati de ajutor din partea familiei etc.
In functie de rezultatul evaluarii se recomanda sau nu, includerea dvs in circuitul de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.
În primul rând intereseaza daca sunteti consumator frecvent sau ocazional.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Uzati de procedura abreviata a recunoasterii invinuirii, recunoscand fapta ce va este imputata.

Pedeapsa prevazuta de lege este redusa cu 1/ 3, in cazul inchisorii, si cu 1/4 in cazul amenzii penale.

(marijuana reprezinta un drog de risc).



Se poate dispune o amenda penala.Aceasta reprezinta antecedent penal.


SECŢIUNEA a 3-a
Amenda

Art. 61

Stabilirea amenzii

(1) Amenda constă în suma de bani pe care condamnatul este obligat să o plătească statului.

(2) Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile.

(3) Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte ţinând seama de situaţia materială a condamnatului şi de obligaţiile legale ale condamnatului faţă de persoanele aflate în întreţinerea sa.

(4) Limitele speciale ale zilelor-amendă sunt cuprinse între:

a) 60 şi 180 de zile-amendă, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită numai pedeapsa amenzii;

b) 120 şi 240 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa mchisorii de cel mult doi ani;

c) 180 şi 300 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani.

(5) Dacă prin infracţiunea săvârşită s-a urmărit obţinerea unui folos patrimonial, iar pedeapsa prevăzută de lege este numai amenda ori instanţa optează pentru aplicarea acestei pedepse, limitele speciale ale zilelor-amendă se pot majora cu o treime.

(6) Fracţiile stabilite de lege pentru cauzele de atenuare sau agravare a pedepsei se aplică limitelor speciale ale zilelor-amendă prevăzute în alin. (4) şi alin. (5).


Art. 318 din Codul de procedură penală reglementează instituţia renunţării la urmărire penală prevăzând atât condiţiile de aplicare, cât şi criteriile de apreciere a interesului public.

Sub aspectul infracţiunilor pentru care această soluție poate fi dispusă, noua reglementare precizează că instituţia renunţării la urmărirea penală este incidentă numai în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, fiind exceptate infracțiunile care au avut ca urmare moartea victimei.

Criteriile de apreciere a interesului public sunt prevăzute în Codul de procedură penală la art. 318 alin. (2) și (3) și se evaluează în raport cu: conţinutul faptei şi împrejurările concrete de săvârşire a faptei, modul şi mijloacele de săvârşire a faptei, scopul urmărit, urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfășurarea procesului penal prin raportare la gravitatea faptei și la timpul scurs de la data săvârșirii acesteia, atitudinea procesuală a persoanei vătămate, existența unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal și gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii, iar când autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, atitudinea suspectului sau a inculpatului după săvârșirea infracțiunii şi eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii.

Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Nu am mai consumat deloc după ce mau prins dei de la DICOT, adică de la Julie 2018.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

În primul rând intereseaza daca sunteti consumator frecvent sau ocazional.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inculpat pentru consum de droguri CipaNo CipaNo Buna ziua! Numele meu este Ciprian, in urma cu 6 luni am fost citat de către cei de la DIICOT pentru infracțiunea de de deținere și consum de droguri ... (vezi toată discuția)
Posesie marijuana Tudor S. Tudor S. Bună. Am 25 de ani și am fost prins în flagrant în parc, de către jandarmi, având la mine sub un gram de Marijuana. Mi s-a întocmit un proces verbal și ... (vezi toată discuția)
Tentativa furt YsteB YsteB Recent am avut o tentativa de furt a unui produs de 60 de RON dintr-un magazin, am fost prins si dus la sectia de poliție si am dat declaratie si bunul a fost ... (vezi toată discuția)