avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Tentativa furt
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Tentativa furt

Recent am avut o tentativa de furt a unui produs de 60 de RON dintr-un magazin, am fost prins si dus la sectia de poliție si am dat declaratie si bunul a fost recuperat de magazin.Mi s-a intocmit plangere de la firma respectiva iar acum vreau niste detalii cu ce as putea pati dupa cele întâmplate tinand cont ca nu am mai avut antecedente penale si sunt minor, a fost o greșeala prosteasca si nu vreau sa ma afecteze pe viitor.O alta intrebare ar fi cat dureaza pana nu mai este luat in considerare un dosar penal sau daca exista alte variante pentru inlaturarea lui
Probabil o sa se dispuna o solutie de renuntare la urmarire penala.
Deci sunt sanse sa raman cu cazierul curat?

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Probabil o sa se dispuna o solutie de renuntare la urmarire penala.

Da, o sa ramana curat.
La 60 lei aveti sanse la cazier curat desi firma ar vrea sa faceti o pedeapsă aspră.
Art. 318 din Codul de procedură penală reglementează instituţia renunţării la urmărire penală prevăzând atât condiţiile de aplicare, cât şi criteriile de apreciere a interesului public.

Sub aspectul infracţiunilor pentru care această soluție poate fi dispusă, noua reglementare precizează că instituţia renunţării la urmărirea penală este incidentă numai în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, fiind exceptate infracțiunile care au avut ca urmare moartea victimei.

Criteriile de apreciere a interesului public sunt prevăzute în Codul de procedură penală la art. 318 alin. (2) și (3) și se evaluează în raport cu: conţinutul faptei şi împrejurările concrete de săvârşire a faptei, modul şi mijloacele de săvârşire a faptei, scopul urmărit, urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfășurarea procesului penal prin raportare la gravitatea faptei și la timpul scurs de la data săvârșirii acesteia, atitudinea procesuală a persoanei vătămate, existența unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal și gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii, iar când autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, atitudinea suspectului sau a inculpatului după săvârșirea infracțiunii şi eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, acum un an de zile am făcut o prostie.. am vrut ... Alexandru9726 Alexandru9726 Bună ziua, acum un an de zile am făcut o prostie.. Am. Vrut sa iau o pereche de casti dintr-un magazin, am fost prins, am fost dus la. Politie, mi s-a luat ... (vezi toată discuția)
Am fost prins deținând droguri de risc, mi s-a întocmit dosar penal iar până în prezent am fost citat și audiat ca martor. ce se poate întâmpla în continuare? nume123 nume123 Salut, am fost prins dintr-o prostie detinand un 0,8 de marijuana, acestia l-au trimis la laborator, am recunoscut ca am ce e, si ca am calitatea de martor? ce ... (vezi toată discuția)
Evaluare antidrog Mental26 Mental26 Buna ziua, Am o intrebare in legatura cu evaluare si raportul de evaluare ANTIDROG. In julie 2018 am fost prinsi cu niste prieteni cu 3 joinuturi de ... (vezi toată discuția)