avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am fost prins deținând droguri de risc, mi s-a ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Am fost prins deținând droguri de risc, mi s-a întocmit dosar penal iar până în prezent am fost citat și audiat ca martor. Ce se poate întâmpla în continuare?

Salut, am fost prins dintr-o prostie detinand un 0,8 de marijuana, acestia l-au trimis la laborator, am recunoscut ca am ce e, si ca am calitatea de martor? ce se intampla acum, am fost citat ca martor si audiat, si cooperat cat de cat ok. De cate ori trebuie sa mai merg, in cat timp se termina, ce trebuia sa zic/nu zic, sa fac sa scap mai usor, pot pleca in strainatate? Orice!
Ultima modificare: Vineri, 12 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Dacă d-voastră ați fost prins cu marijuana, în primul rând trebuia ca organele de urmărire penală sa vă audieze in calitate de suspect.
Cel mai probabil, în viitor, o sa fiți citat pentru a fi audiat in calitate de suspect, iar ulterior de inculpat.
Având in vedere cantitatea pe care o dețineați este posibila o soluție de renunțare la urmărire penală.
Încercați sa discutați cu un avocat și sa depuneți un eventual memoriu in acest sens.

Avocat Matache Alexandru
Baroul Cluj
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa ce se primeste rezultatul analizelor si daca se confirma ca substanta ridicata este drog, se dispune ca up sa se efectueze in continuare si fata de faptuitor, moment de la care acesta dobandeste calitatea de suspect.
Dupa ce se incepe up in rem si pana la momentul la care faptuitorul capata calitatea de suspect, acesta poate fi audiat in calitate de martor.
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2019
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Cu siguranța în practică se poate, dar asta nu înseamnă ca este și legal.
În primul rând, martorul este o persoana care cunoaște împrejurări cu privire la comiterea faptei, pe care trebuie sa le relateze obiectiv, conform propriei percepții. Nu se poate susține ca persoana prinsă în flagrant cu drogurile este un martor la săvârșirea propriei și prezumtivei infracțiuni.
În al doilea rând, în calitate de martor ești obligat să dai declarație și, mai mult decât atât, sa relatezi adevarul. Plus ca exista riscul autoincriminarii.
Mai mult, martorilor nu le este permisă asistenta juridică.
Pe de alta parte, suspectului/inculpatului le este permisă asistarea de către un avocat, precum și dreptul conform cărora se pot prevala de dreptul la tăcere.

Personal, nu sunt de acord cu practica în sensul audierii unei persoane, care are toate premisele a ulterior sa dobândească calitatea de suspect, în calitate de martor. Oricum subiectul comporta mult mai multe discuții.

Avocat Matache Alexandru
Baroul Cluj
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici eu nu sunt de acord si sunt de parere ca daca este martor banuit de savarsirea unei infractiuni se poate prevala inclusiv de dreptul la tacere daca prin declaratia data se autoincrimineaza. Din pacate, legea permite si in practica se procedeaza in mod frecvent in acest fel.
Pe de alta parte, in c.p.p. exista garantia de la art. 118 c.p.p. pentru persoana audiata in calitate de martor si care ulterior i se schimba calitatea.
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2019
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Salut, schimbarea calitatii aducand cu sine?

Alte discuții în legătură

Tentativa furt YsteB YsteB Recent am avut o tentativa de furt a unui produs de 60 de RON dintr-un magazin, am fost prins si dus la sectia de poliție si am dat declaratie si bunul a fost ... (vezi toată discuția)
Citatie diicot Alexandrumolnar Alexandrumolnar Buna, am primit o citatie de la DIICOT in care sunt chemat ca martor pentru un dosar, nu inteleg exact de pe citatie dar trebuie sa ma prezint cu avocat? Si ... (vezi toată discuția)
Schimbare declaratie fata de primul proces penal Diamandi Diamandi Sunt sotia reclamantului (martora) intr\'un proces penal cu doi samsari de masini. La primul penal au dat o declaratie. Acum, la al doilea penal, daca ... (vezi toată discuția)