avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubire in caz de expropriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubire in caz de expropriere

Buna ziua, imobilul in care avem inchiriate 2 spatii comerciale urmeaza a fi expropriat si demolat de primarie. Intr-una dintre spatii avem activitate, in celalalt urma sa deschidem ceva curand. Legea acorda dreptul de a fi despagubiti in situatia asta? Daca da, in ce conditii ?
Cel mai recent răspuns: OvidiuRo , utilizator 02:27, 21 Februarie 2019
Buna ziua,

In orice situatie de expropriere se acorda despagubiri. Cuantumul acestora se stabileste potrivit prevederilor art. 26 din Legea nr. 33/1994, redat mai jos:

Art. 26
(1)Despăgubirea se compune din valoarea reală a imobilului şi din prejudiciul cauzat proprietarului sau altor persoane îndreptăţite.
(2)La calcularea cuantumului despăgubirilor, experţii, precum şi instanţa vor ţine seama de preţul cu care se vând, în mod obişnuit, imobilele de acelaşi fel în unitatea administrativ-teritorială, la data întocmirii raportului de expertiză, precum şi de daunele aduse proprietarului sau, după caz, altor persoane îndreptăţite, luând în considerare şi dovezile prezentate de aceştia.
(3)Experţii vor defalca despăgubirile cuvenite proprietarului de cele ce se cuvin titularilor de alte drepturi reale.
(4)În cazul exproprierii parţiale, dacă partea de imobil rămasă neexpropriată va dobândi un spor de valoare ca urmare a lucrărilor ce se vor realiza, experţii, ţinând seamă de prevederile alineatului precedent, vor putea propune instanţei o eventuală reducere numai a daunelor.

O zi buna.
Cu stima,
Av. Jasmine Oancea
Daca nu sunteti mulțumit de cuantumul despăgubirilor va puteti adresa instanței.
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Este ambiguu felul in care m-am exprimat, precizez ca noi suntem in chirie in acel imobil, imobilul nu ne apartine, doar ne desfasuram activitatea in el.
Doar proprietarul beneficiază de despăgubiri din cate stiu eu.
Trebuie însă verificat suplimentar pentru chiriași.In masura in care exista un prejudiciu si se poate dovedi se poate adresa instanței.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
din cate inteleg eu din lege, plata despăgubirilor pentru imobilele expropriate se face în baza cererilor adresate de către titularii drepturilor reale, precum şi de către orice persoană care justifică un interes legitim. Deci, puteti solicita si dumneavoastra.

Alte discuții în legătură

Expropriere utilitate publica RaluMatei RaluMatei Va rog sa ma ajutati unde este scris in lege sau cod civil aceasta fraza\'\'Despăgubirea reprezintă contravaloarea imobilului expropriat şi a tot ceea ce ... (vezi toată discuția)
Contestare suma despagubire pt expropriere Delia Elena  NEDA Delia Elena NEDA Buna ziua, Pentru a contesta suma oferita de stat pt expropiere (e cazul autostrazii Buc - Brasov), e musai sa ne adresam instantei? Eu am gasit in Legea nr. ... (vezi toată discuția)
Expropriere casa StefanL61 StefanL61 Buna ziua Problema este urmatoarea: in vara anului trecut, printr-o Notificare de Expropriere din data de 28.07.2020, emisa de Compania Nationala de Cai ... (vezi toată discuția)