avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Orar de munca nerespectat + complicatii la locul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Orar de munca nerespectat + complicatii la locul de munca

. De 3 luni logodnicul meu a mers sa lucreze la o Carmangerie , carmangeria mai are inca 5 angajati , toti sunt angajati invarsta si au vechime ( respectiv 6-7-8 ani) . In luna decembrie logodnicul meu lucra cate 14-16 ore pe zi ( mergea la 5:30 dimineata si venea pe la 8 seara acasa) .Nu i s-au platit orele suplimentare , iaa tichete de masa dar nu declarate, ci dinacele pe care le primesc vanzatoarele lamagazin , iar dupa patroana le imparte .
Logodnicul meu si-a luat concediu 4 zile luna aceasta iar patroana i-a spus ca ar fi bine sa se gandeasca sa plece ca ea are angajati de 6 ani acolo care nu au vrut concediu niciodata , plus de asta pe perioda acestor 4 zile a spus ca ea ii calculeaza minimul pe economie , ea nu arunca cu bani in aer. In noiembrie patroana spunea ca are nevoie urgenta de un angajat iar acum ii tot spune ca ar fi mai bine sa plece ca au trecut sarbatorile si e greu sa plateasca un angajat in plus ( si credeti-ma ca mi s-a confirmat ca ea castiga in jur de 20.000 de lei pe saptamana , si are un total de 11-12 angajati ). Problema e ca as face plangere la ITM dar patroana respectiva este soacra fratelui meu si daca fac plangere si ea primeste amenda le trage cate 25% din salar angajatilor ca sa plateasca amenzile ce le primeste . Ce as putea sa fac in acest caz? Sau cum as putea sa aduc itm-ul dar fara sa se afle ca am depus eu reclamatie. Multumesc frumos. Sper ca ati inteles cat de cat cum sta treaba ....
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2019
Diana031993, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:35, 19 Februarie 2019
Buna ziua,

In primul rand ar trebui sa va hotarati daca tineti mai mult la logodnicul dvs sau la afinitati. Apoi, puteti sa faceti sesizare la ITM sau puteti face o actiune in instanta aratand cele prezentate mai sus.

In ipoteza in care ITM-ul sanctioneaza angajatorul, acesta din urma nu are niciun drept de retinere a 25% din salariu angajatilor.
Finalmente, contractul de munca trebuie respectat iar ceea ce angajatorul a declarat/facut sunt abuzuri ce trebuie sanctionate.
Se poate depune sesizare la ITM...inspectorii de munca au obligatia de a pastra confidentialitatea celor sesizate de dvs. in conformitate cu prevederile din Legea nr.108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legal criss_cluj15 criss_cluj15 Buna, Azi mi s-a spus ca intru in preaviz de 15 zile,daca eu nu am primit nici o notificare pot lua in calcul aceste 15 zile de preaviz? Cum pot proceda ... (vezi toată discuția)
Cim neinmanat angajatului si nesemnat de acesta relly.lia relly.lia buna ziua.sunt angajata din septembrie 2011,dar nu am primit si nici nu am semnat cim.nu stiu nici ce contine,macar.atat stiu ca ni s-a spus,daca vine itm,sa ... (vezi toată discuția)
Ce pot face in situatia asta? DraganW DraganW Buna, Cautand pe net niste legi despre drepturile angajatului am dat de site-ul Dvs. si am zis sa-mi incerc norocul aici si poate imi puteti da un ... (vezi toată discuția)