avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... O masina fara ITP valabil, poate fi tractata pe roti ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

O masina fara ITP valabil, poate fi tractata pe roti pe drumurile publice

Foarte multa lume este confuza si cu pareri diferite, de aceea intreb aici, ca sa imi fie/sa ne fie clar, o data pentru totdeauna (cat legea actuala ce prevede reglementarea circulatiei pe drumurile publice este valabila in forma de azi):

Intrebare: o masina cu ITP-ul expirat, poate fi tractata legal pe roti pe drumurile publice intre punctul A si punctul B? Si daca DA, in ce conditii?! (ambii soferi sa aiba permis de conducere valabil, sistemul de franare si semnalizare a masinii tractate sa fie functional, ...etc)

De remarcat ca intrebarea nu se refera la transportul pe platforma a unui asemenea vehicol.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 22:09, 22 Februarie 2019
Nu.
Legea face destul de clar referire ca o mașină fără itp valabil nu poate fi pusa în circulație. Gândește-te la remorca, nici măcar nu are motor dar are nevoie de itp.
O remorca nu o tractezi ptr. ca e nefunctionala. Si daca e nefunctionala, nu mergi cu ea tractata pe sute de Km... Plus ca in remorca, nu sta si un al doilea sofer! Problema era daca o masina fara ITP valabil, poate fi dusa la ITP, tractata 3..4 Km... Si, e mult prea mult spus "pusa in circulatie', nu crezi?
Atata timp cat o masina merge pe rotile ei, e pusa in circulatie, indiferent ca are motorul oprit sau nu, si aceasta are nevoie de ITP si asigurare pentru ca neffind pe o platforma, poate provoca daune in trafic, indiferent ca o tractezi 100km sau 2km.

ITP-ul atesta ca masina e buna tehnic si ca nu are probleme la frane/directie etc, daca nu ai itp cum poti sa mergi cu ea pe roti? ce o sa-i zici la agent daca te opreste? te crede pe cuvant ca nu are nici o problema masina sau iti ia numerele? daca te-ar crede pe cuvant nu ai avea nevoie de itp deloc.

Nu puteti duce autoturismul remorcat pana la statia ITP. Exista posibilitatea ca sistemele care concura la siguranta circulatiei rutiere sa prezinte defectiuni. O asemenea deplasare poate atrage atentia vreunui agent de politie care intamplator sau nu se afla in zona.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tractare auto Lucian_mmuresan Lucian_mmuresan Se poate tracta un autovehicul care nu are itp asigurare ? Si daca e scoasa din circulatie temporar ? (vezi toată discuția)
Efectuare inspectie itp auto fara penalizare raduiulian raduiulian Buna ziua, M-am intors din strainatate iar autoturismul l-am lasat acasa. ITP este expirata de 5 luni si doresc sa ma duc din nou la o statie ITP pentru ... (vezi toată discuția)
Culpa mea sau culpa lui? tamponare auto. c_mircea c_mircea Eram in jurul orelor 17, veneam cu masina de la munca. Conduceam normal, ca orice sofer, uitandu-ma la pietoni, la masinile din fata, la semafoare, la gropi, ... (vezi toată discuția)