avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Pot fi acuzat de "instigare" ?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Pot fi acuzat de "instigare" ?

Buna ziua,
Doresc sa construiesc un site pur informativ de genul "cum sa construiesti o arma artizanala", "cum sa eludezi legea", etc. (obiectul real al site-ului nu este printre acestea, nu doresc sa-l divulg acum).
Intrebarea mea este daca pot fi acuzat de ceva gen "instigare" daca eu doar prezint aceste informatii in scop pur informativ si nu indemn pe nimeni sa faca asa ceva, din contra nu recomand nimanui. Este posibil ca cineva sa nu respecte intocmai instructiunile de pe site si sa ajunga in spital. Pot fi acuzat de ceva sau persoana respectiva ma poate actiona in justitie, daca eu am specificat clar ca articolele sunt doar in scop informativ ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 02:45, 28 Noiembrie 2009
Ideea dvs. mie mi se pare bizara. evident ca poate fi interpreta drept instigare . Legile sunt facute cu scopul de a fi respectate ,ci nu de a fi eludate.
Cum sa se construiasca arme artizanale? pai daca dvs. va pricepeti si aveti un astfel de hobby, ar fi indicat sa nu incercati sa impartasiti
Se poate asa ceva (de exemplu: documentatie cum sa construiesti o arma artizanala) doar in scop educativ (si specificati asta). Daca spuneti ceva de genul 'dupa ce ati facut arma asta testati-o pe vecinu' sau pe stiu eu cine, atunci reprezinta instigare.
De asemenea, ocolirea unei legi nu inseamna nimic atata timp cat legea iti permite sa faci legal cine stie ce jmecherie din simplul motiv ca nu s-a prevazut situatia respectiva.
Am specificat ca site-ul nu va avea subiectele de mai sus, ci un lucru asemanator.
Am sa va dau un exemplu:
Site-ul erowid.org prezinta detaliat efectele fiecarui drog in parte, posibilitati de obtinere, metode de utilizare, etc. si nu cred ca sunt acuzati de instigare. Se posteaza chiar si experiente personale de catre vizitatori. Nu indeamna pe nimeni sa foloseasca nimic, doar prezinta in scop informativ. Vizitatorii sunt responsabili daca incearca sau nu.
Evident moralitatea acestui subiect este discutabila, insa l-am prezentat doar ca un exemplu.
Un alt exemplu:
Eu prezint pe site informatii referitoare la "cum sa faci absinth acasa cu costuri de doar x lei litrul" si specific foarte clar ca responsabilitatea utilizarii acestuia apartine utilizatorului.
Daca cineva, din diferite motive greu de elucidat (poate nu a respectat instructiunile in tocmai, poate informatiile erau eronate), pateste ceva, ma poate actiona in justitie pentru aceasta?
In mod normal nu, dar in unele tari pot exista mai nou legi care sa reduca mult mai mult drepturile de libera exprimare - cum este recenta situatie din SUA. Deocamdata la noi nu e cazul de asa ceva.

Alte discuții în legătură

Administrez un site în limba engleză de pe teritoriul ucrainei, ... Andrei988 Andrei988 Administrez un site în limba engleză de pe teritoriul Ucrainei, hostingul site-ului se află în Rusia. Site-ul nu oferă jocuri pe bani, dar reprezintă o ... (vezi toată discuția)
Arme cu electrosoc ion cu vaca ion cu vaca Cat de legala este o astfel de arma - non letala , care se poate achizitiona fara port arma din cate am inteles si fara diverse acte etc Intrebarea mea este , ... (vezi toată discuția)
Instructiuni de folosire balauflo balauflo buna ziua, am si eu o intrebare;exista cumva un articol sau o lege prin care orice produs care-l cumperi trebuie sa aiba instructiuni de folosire? multumesc (vezi toată discuția)