În data de 12.02.2019 am fost implicat intr-un accident cu victima(a fost luată cu ambulanta însă nu a avut nevoie de zile de spitalizare)
Deci,eu am intrat în depășire pe sfârșit de linie continua,cel din fata mea a virat la stânga fără sa se asigure lovindu-l în lateral.Mi s-a reținut permisul de conducere cu dovada pentru 15 zile ,cu precizarea"implicat în accident rutier soldat cu victima".Întrebările mele sunt:
1.Pot scăpa fără sancțiunea de 90 de zile având în vedere ca era sfârșit de linie continua?
2.In cazul în care sancțiunea de 90 de zile rămâne valabila pot executa perioada de suspendare pana la soluționarea cazului?
1. Nu, e culpa comuna, tu ai terminat pe continua si el a facut stanga fara sa se asigure.
2, Din cate stiu da, dar nu iti recomand, o sa dureze foarte mult solutionarea cazului, mai bine soliciti dovada si circuli apoi ramai fara el 90 zile.
Doar dupa ce primiti ordonanta de clasare o sa vi se restituie permisul. Va prezentati la politia rutiera si o sa aflati acolo ce perioada o sa aveti suspendat dreptul de circulatie.
Deci sa înțeleg ca dacă eu stau acum 3 luni,pana la soluționarea cazului,după ce se soluționează mai stau 3?cei de la politie mi-au explicat ca după aceste 3 luni pot conduce chiar dacă nu s-a soluționat.
Sunt doua fapte distincte: a) schimbarea benzii de circulatie trecand peste linia continua care desparte sensurile de circulatie si b) virajul celuilalt autovehicul la stanga fara asigurare.
Prima fapta constituie o contraventie, iar cea de a doua fapta constituie o infractune fiind vorba de o victima. .Intre aceste doua fapte nu exista nicio legatura de cauzalitate directa. Daca in locul unde ati trecut pe contrasens sensurile de circulatie ar fi fost despartite de o linie discontinua, celelalte elemente ale deplasarii autovehiculelor ramand neschimbate, accidentul de circulatie s-ar fi produs exact in aceleasi conditii cu cele in care s-a produs in realitate..Nu se pune in discutie in stabilirea dinamicii producerii accidentului trecerea peste linia continua, aceasta fapta fiind, asa cum am aratat mai sus o contraventie.
Conform prevederilor Codului rutier ambii conducatori auto aveau obligatia de a se asigura ca manevrele in care urmau sa se angajeze se pot efectua in deplina siguranta a traficului rutier. Fiecare dintre cei doi conducatori auto se putea confrunta cu unul dintre urmatoarele doua situatii:
a) in cadrul fazei de asigurare nu exista modificari vizibile ale traiectoriei celuilalt autovehicul. In acest caz respectivul conducator auto se putea inscrie in manevra dorita
b) In cadrul fazei de asigurare unul din conducatorii auto observa schimbarea traiectoriei celuilalt-autovehicul ceea ce inseamna ca respectivl conducator auto s-a inscris in manevra dorita. Celallat conducator auto avea obligatia sa intrerupa manevra in care s-a inscris.
Numai un expert tehnic judiciar auto poate,stabili, daca are toate elementele necesare, care dintre cei doi conducatori auto nu s-a asigurat inaintea inscrierii in manevra dorita.
In stabilirea dinamicii producerii accidentului trebuie sa se tina seama daca conducatorul autovehiculului depasit si care intentiona sa vireze la stanga, a semnalizat regulamentar aceasta intentie.
ing. Ioan Ciobanu