avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociația de Proprietari are de plata 5000 lei din ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociația de Proprietari are de plata 5000 lei din cauza unei neglijențe a președintelui. suntem obligați să plătim noi, proprietarii, acești bani?

În urma sentinței definitive, Asoc.de Proprietari are de plata 5000 lei pt pierderea unui proces din care reiese că a fost o neglijenta a președintelui AP. Bineînțeles că adm.a pus suma la plata întreținerii, că doar nu o s-o plătească conducerea asociației. Întrebarea mea este: dacă noi proprietarii am ales conducerea AP de buna voie și nesiliți de nimeni în AG, că asa se face, un proprietar care nu e de acord să plătească (acele cheltuieli de judecată și avocatul lor ), pt neglijenta președintelui și a adm.poate să dea în judecată AP? Sau e obligat în orice caz să plătească? Adică președintele poate face orice prostie, că l-am ales noi? Cine îl poate da in judecata? Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 14:26, 26 Februarie 2019
Buna ziua,
Depinde de contextul in care s-a produs greseala, daca a fost vorba de rea-vointa, incompetenta, punerea in aplicare a unei hotarari a Adunari generale, etc.
Oricum, in baza legi 196/2018, ei pot fi trasi la raspundere pentru asta.
ART. 58
(1) Presedintele asociatiei de proprietari si membrii comitetului executiv pot fi
remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a
proprietarilor, consemnata in procesul-verbal.
(2) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin sau pentru depasirea atributiilor
legale si statutare, presedintele asociatiei de proprietari, membrii comitetului
executiv, respectiv membrii comisiei de cenzori ori, dupa caz, cenzorul raspund
personal sau solidar pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor sau tertilor,
dupa caz.
Daca mai sunt si alti nemultumiti....discutati si cu dumnealor si mergeti cu actele la un avocat, daca o sa ajungeti in instanta, si castigati, puteti recupera de la dumnealor Din buzunar* si cheltuielile de judecata, pe langa acest prejudiciu...
Discutati cu un avocat, cu toate actele in fata.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2019
Ionut.ion, utilizator
Faceti precizari contradictorii
Pentru corecta si completa dv informare,drepturi si obligatii,limite de competenta,studiati temeinic disp l nr 196/2018
Initial afirmati
neglijenta a președintelui AP

ulterior reveniti cu precizarea
Bineînțeles că adm.a pus suma la plata întreținerii, că doar nu o s-o plătească conducerea asociației.

Pentru analiza si eventual raspuns la obiect este obligatoriu sa furnizati date relevante
Care este hotararea instantei de judecata,cine sunt partile in litigiu,pe cine obliga instanta de judecata la plata cheltuieli de judecata+onorariu avocat ?
Conform precedente cine pierde procesul este obligat la plata cheltuieli de judecata + conexe
Daca in litigiu a fost parte asociaia de proprietari,fata de care instanta de judecata a dispus hotarare defavorabila,automat asociatia de proprietari urmeaza sa suporte dispozitia instantei de judecata
Daca afirmati ca neglijenta apartine presedintelui de asociatie si administratorului de imobil care este dupa aprecierea dv temeiul de fapt si de drept pentru eventuala actiune impotriva asociatiei de proprietari ?
Dupa ce veti parcurge atent disp L nr 196/2018 veti constata ca legiuitorul la disp art 58 al 2 a prevazut concret solutionarea problemei cu care va confruntati
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De regulă, asociațiile angajează avocați, astfel că nu văd care ar fi neglijența președintelui,
Ca idee, și noi am pierdut un proces cu o debitoare, când am angajat avocatul, explicându-i speța, a părut că înțelege despre ce e vorba. Apoi, ne-a reprezentat în contra intereselor noastre, doar citind hotărârea mi-am dat seama că mi-a ascuns anumite aspecte din cursul procesului, că nu a depus chitanțele la dosar și altele.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Avocatul o fi si el pe la proteste pentru o justitie dreapta , te pomenesti?
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2019
ludo, utilizator
Pentru mai multa claritate: conducerea asociației nu a cerut la timp niste bani de la chiriașii de la parter legat de reabilitarea făcută de primărie. Primăria care avea in proprietate acel spatiu de la parter, a dat în judecată asociația de proprietari. AP a pierdut procesul evident, pt acea intirziere menționată mai sus. Sigur că sunt multe aspecte, dar esența asta este. Deci, repet întrebarea: e corect să plătim noi proprietarii pt neglijenta (acea intirziere de cerere bani) conducerii AP? Sau trebuie sa plătească cei din conducerea AP?

Alte discuții în legătură

Am titlu executoriu pentru recuperarea cheltuielilor de judecată cu asociația de proprietari, dar asociația nu are cont bancar și nu poate fi executată. cum pot recupera suma? petronela_saba petronela_saba eu, proprietar apartament,membru al asociatiei de proprietari, creditor, detin titlu executare silita civila impotriva debitorului Asociatia de proprietari din ... (vezi toată discuția)
Cine plateste amenda de la primarie catre asociatia de locatari vivi23ro vivi23ro asociatia de locatari a primit amenda de 8000 lei pt ca nu are reabilitat fatada , presedintele de bloc a spus ca trebuie impartita suma la cota parte , ... (vezi toată discuția)
De doi ani mă rog degeaba de cei de la asociație să-mi dea copii după niște documente. le pot obține prin instanță? gabriela constantinescu gabriela constantinescu Am cerut copii după niște documente la Asociația de Proprietari, conform legii 196/2018, art.28.3. De doi ani ma rog de ei cu scrisori AR , cu menționarea ... (vezi toată discuția)