avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Anulare, prescriere, intretinere a fostului proprietar ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Anulare, prescriere, intretinere a fostului proprietar la cumparare prin licitatie/act adjudecare

In mai 2015, am cumparat prin licitatie, la care am participat 7 persoane, un apartament al carui proprietar, la un an dupa aceea a decedat. Avea o datorie la intretinere de 5000 de lei, dar nu a fost executat pentru intretinere ci pentru o datorie la banca. Eu l-am ajutat cu o suma de bani dupa adjudecare dar nu a fost prioritatea lui sa achite intretinerea, iar executorul mi-a spus ca nu-mi apartine si nu trebuie sa o platesc eu ca asociatia a fost anuntata sa participe la vanzare si nu a venit. Mi-am platit luna de luna fara nicio intarziere dupa achizitie, dar asociatia imi pastreaza datoria veche si luna de luna o majoreaza acum ajungand la peste 16000 lei. Mi-au solicitat de mai multe ori sa o platesc dar am refuzat. Dar totodata avand atatea penalizari cumulate ma intreb daca cumva prin absurd voi intarzia si eu 2-3 luni, de unde se va sti care sunt penalizarile mele, care ale fostului, pentru ca nu sunt defalcate. Nu pot face nimic in acest sens ? Sunt nevoit sa stau tot timpul cu acea pata neagra pe lista ? Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2019
biulian, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:12, 25 Februarie 2019
In cazul in care veti intarzia si dvs, 2 -3 luni vor exista penalitat care vor curge pentru cotele de intretinere stabilite pentru aceste luni. Aceste penalitati se adauga la penalitaile care s-au stabilit pentru celelalte cote restante.

La data cand ati achizitionat apartamentul respectiv, prin transmiterea dreptului de proprietate ati dobandit toate drepturile dar si obligatiile referitoare la acel apartament.
In plus sunt incidente si dispozitiile Legii 230/2007 ( legea aplicabila in cazul dvs.) potrivit careia aceste penalitati trebuie platite de noul proprietar.
Din ceea ce ati scris, rezulta ca stiati de faptul ca exista datorii restante la intretinere.

Puteti insa sa invocati prescriptia pentru datoriile mai vechi de 3 ani.
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Da, bineinteles ca am stiut si am discutat cu executorul care mi-a spus ca aceste datorii vor fi platite din pretul la care se va vinde apartamentul, si care nu a fost deloc mic, aratandu-mi instiintarile trimise asociatiei si ca eu voi cumpara apartamentul "liber de sarcini" cum scrie si in actul de adjudecare. Imi este confuz raspunsul dumneavoastra raportat la datele primite de la executor ca eu nu trebuie si nu cad in sarcina mea, ca eu nu trebuie sa platesc greseala sau indiferenta administratiei. Iar pentru prescriptie am citit tot aici in forum ca s-ar intrerupe daca eu am achitat intretinerile urmatoare, precum si prin faptul ca asociatia mi-a trimis o notificare acum un an sa achit restantele, fapt ce ar intrerupe prescriptia.
biulian, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atat timp cat debitul provine din perioada anterioara obtinerii calitatii de proprietar,aceasta nu va este opozabila
Desfasurati demersuri concrete pentru clarificare situatie deoarece daca dv figurati netemeinic cu debite dar achitati strict cote lunare intretinere,ramaneti in evidenta cu debite apartinand cetateanului executat silit care atrag penalitati si a caror neplata pot conduce la actionarea dv in instanta
Daca asociatia de proprietari avea interesul ,putea sa desfasoare demersuri in timp util fie sa promoveze actiune in instanta ,fie sa se instituie cu pretentii la executarea silita
Daca asociatia de proprietari nu a inteles sa respecte dispozitiile in domeniu ,debitul poate fi recuperat fie prin actiune separata impotriva locatarului executat silit-varianta care nu mai opereaza datorita decesului acestuia fie direct de la presedintele de asociatie -unic responsabil pentru desfasurare acte si actiuni pentru recuperare debit
Notificati oficial presedintele de asociatie sa dispuna masurile necesare pentru restabilire situatie reala-sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta de judecata
ynocentta, utilizator
Inainte de a discuta despre greseala sau indiferenta reprezentantilor asociatiei de proprietari, eu cred ca se pune in discutie "greseala" fostului proprietar de a nu-si achita datoriile la intretinere si a faptului ca dvs. ati cumparat un imobil care avea datorii la intretinere.
In ceea ce priveste intrebarea dvs. la cine are obligatia de a plati aceste datorii, mi-am exprimat deja puctul de vedere.
Sunt argumente in favoarea opiniei pe care am exprimat-o, eu cred ca va foloseste sa stiti cam cum s-ar pune problema intr-un proces in aceasta situatie.
In ceea ce priveste prescriptia, daca termenul de prescriptia s-a implinit nu are cum sa se mai puna problema intreruperii acestuia.
Aici este vorba de niste obligatii succesive si in functie de natura acestora intervine si presciptia.
Pe dvs. ce anume va deranjeaza, acea "lista a rusinii" cum o numiti sau Asociatia v-a chemat judecata?

Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Nu m-a chemat nimeni in judecata, ci doar am primit acum un an unul sau mai multe mesaje pe mail in care-mi spunea ca asociatia ma va da in judecata daca in 5 zile nu achit datoria. Eu am contactat imediat executorul care mi-a dat copii ale nenumaratelor avize, cu confirmare de primire unele, prin care a anuntat Asociatia sa se prezinte la licitatie si cateva trimiteri din lege pe care nu le stiu, dar dupa ce le-am trimis presedintelui toate acestea, nu mai mi-au spus nimic in ultimul an, doar ca asa cum ati spus ma deranjeaza ca figurez restant eu achitand luna de luna datoriile si ele figureaza la numele meu. Dar cum au trcut 4 ani, voi incerca sa le solicit prescriptia datoriei. Multumesc
biulian, utilizator

Alte discuții în legătură

Apartament executat silit - mediere cu asociatia dtztz dtztz Buna ziua! Am achizitionat un ap scos la licitatie si am si intrat in posesie. Am dus la Asociatia de Proprietari, actul de proprietate (Actul de ... (vezi toată discuția)
Executare silita apartament restante asociatie proprietari madalinbaban madalinbaban Un apartament a fost scos la licitatie de catre banca creditoare. O persoana fizica a adjudecat imobilul la licitatie, insa apartamentul figura cu restante ... (vezi toată discuția)
Santajat de asociatia de proprietari sect 5 bucuresti mihaimitrea mihaimitrea Buna seara! Sunt intr o situatie disperata! Am cumparat o locuinta acum un an prin Adjudecare-Licitatie de la un executor judecatoresc.In urma licitatiei si ... (vezi toată discuția)