avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Anulare, prescriere, intretinere a fostului proprietar ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Anulare, prescriere, intretinere a fostului proprietar la cumparare prin licitatie/act adjudecare

In mai 2015, am cumparat prin licitatie, la care am participat 7 persoane, un apartament al carui proprietar, la un an dupa aceea a decedat. Avea o datorie la intretinere de 5000 de lei, dar nu a fost executat pentru intretinere ci pentru o datorie la banca. Eu l-am ajutat cu o suma de bani dupa adjudecare dar nu a fost prioritatea lui sa achite intretinerea, iar executorul mi-a spus ca nu-mi apartine si nu trebuie sa o platesc eu ca asociatia a fost anuntata sa participe la vanzare si nu a venit. Mi-am platit luna de luna fara nicio intarziere dupa achizitie, dar asociatia imi pastreaza datoria veche si luna de luna o majoreaza acum ajungand la peste 16000 lei. Mi-au solicitat de mai multe ori sa o platesc dar am refuzat. Dar totodata avand atatea penalizari cumulate ma intreb daca cumva prin absurd voi intarzia si eu 2-3 luni, de unde se va sti care sunt penalizarile mele, care ale fostului, pentru ca nu sunt defalcate. Nu pot face nimic in acest sens ? Sunt nevoit sa stau tot timpul cu acea pata neagra pe lista ? Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2019
biulian, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:12, 25 Februarie 2019
Este hazardat a ne exprima referitor la greseala proprietarului de a nu achita obligatiile lunare de intretinere
Exista o practica a acelora care stiu ca urmeaza sa fie executati silit sa nu achite intretinerea,care ramane in debit la asociatia de proprietari
Daca asociatia de proprietari detine echipa manageriala responsabila in termenul legal prevazut demareaza procedura de recuperare debit
Sunt frecvente cazurile in care asociatia d eproprietari in timp util nu dematreaza procedura recuperare sume cu titlu de restanta,bunul imobil este executat silit pentru alte credite si asociatia ramane in evidenta cu debitul
Asociatia de proprietari se mai poate ridica cu pretentii impotriva debitorului,dar sunt multe cazuri in care acesta este insolvabil caz in care asociatia de proprietari ramane detinatoare de hotarare judecatoreasca favorabila si cu debitul care trebuie acoperit din alte surse de catre proprietari
In mod sigur ati gresit si dvs. mai ales cand l-ati ajutat...
Cand gasesti un banal pix pe strada, poti sa-l bagi in buzunar fara sa ai constiinta incarcata ca ai facut o fapta reprobabila, dar cand achizitionezi o locuinta la licitatie, chiar tre' sa faci ochii mari - adica sa-ti inchipui ca proprietarul are niste "probleme" la banca, la as. prop., sau in alta parte.
Faptul ca ati castigat licitatia este un fapt bun, insa un pic mai departe ati lasato mai moale, adica din pretul respectiv trebuia sa va ganditi sa se stinga toate debitele cunoscute (banca + asociatie) si sa achitati diferenta licitatiei.
Ei, va postez mai jos, prev. legii actuale care este mai clara decat ce era prevazut in legislatia trecuta.
Incercati sa lecturati prev. L 196/2018;
SECŢIUNEA a 2-a
Obligaţiile proprietarilor din condominii (toata sectiunea), dar in special art. 33

Sa va mai spun ceva: daca dvs. ramaneti cu debit 1-2-3 luni, probabil ca as. prop. o sa va calculeze penalizari, in mod sigur asociatia le va cumula la vechiul debit, dar acest lucru nu trebuie sa va faca griji pentru ca cele doua debite vor fi ele cumulate, dat in evidente se va sti provenienta lor (valoarea fostului prop. si val noului prop.). Sigur, eu am dat un exemplu, ce s-ar putea intampla, nu ca chiar se va intampla...
Apoi, avand "la mana" documentele din care reiese clar ca ex. jr. a chemat asociatia la masa credala, dar acestia nu s-au prezentat preferand ca debitele sa figureze pe apartament - eu as notifica asociatia sa nu mai treaca debitul fostului in LP, acest debit sa-l tina ei in evidenta, sa mai treca 200-300 de ani si sa va lase in pace, ca altfel ii puteti actiona in instanta (luati legatura cu un avocat, daca nu va descurcati).
Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament executat silit - mediere cu asociatia dtztz dtztz Buna ziua! Am achizitionat un ap scos la licitatie si am si intrat in posesie. Am dus la Asociatia de Proprietari, actul de proprietate (Actul de ... (vezi toată discuția)
Datorii la asociatie! ADYssa ADYssa buna ziua! am si eu nevoie de o solutie: in urma cu 2 ani am cumparat un apartament ,executat silit, la licitatie; apartamentul l-am cumparat liber de sarcini ... (vezi toată discuția)
Neachitare datorie catre asociatia de proprietari, dupa scoaterea la licitatie a imobilului mirelamari mirelamari Buna ziua. Ieri la sedinta organizata de asociatia de proprietari am aflat ca cel care a cumparat apartamentul scos la licitatie pentru neplata datoriei la ... (vezi toată discuția)